Тази рецепта не съдържа глутен и е много богата на протеини. Това я прави лесно смилаема и много засищаща. Подходяща е за „нови „ мами, които току що са родили, тъй като бадемите подпомагат лактацията, а и рецептата е бедна на въглехидрати- тоест подходяща е за влизане във форма. Става за закуска или за десерт. Може да се съхранява до месец във фризера.
За 12 порции
Съставки:
3 яйца Л
½ чаша кокосова захар
1 тиквичка, настъргана
¼ чаша олио от гроздови семки
1 ч.л. ванилия
1 ¼ чаша бадемово брашно
¼ чаша кокосово брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер ( без глутен)
1 ч.л. канела на прах
Щипка сол
½ чаша калети ( капки ) черен шоколад без добавена захар- това допълнение е само по желание
Метод:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете хартия за печене във форма за печене на хляб ( правоъгълна форма за терин)
В купа разбъркайте яйцата, захарта, олиото и ванилията.
Сложете рендосаната тиквички в чиста кърпа и изстискайте водата. Добавете „подсушената” настъргана тиквички в купата при останалите съставки.
В друга купа сложете брашната, солта, бакпулвера, канелата- разбъркайте добре.
Смесете течните със сухите съставки и разбъркайте до получаване на обща смес.
Ако сте решили да слагате калети шоколад, сега е моментът.
Изсипете сместа в подготвените форми. Ако нямате такива за хляб, използвайте за мъфини или за кекс.
Печете за около 30-45 мин и проверявайте след 30- тата минута какво е нивото на готовност.
Извадете, оставете да се охлади във формата и след това може да сервирате.