Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

В тази статия:

  • Какво трябва да знам?
  • С какви предизвикателства ще се срещна?
  • Как мога да реша възникналите проблеми?

Какво трябва да знам?

Кърменето е от голяма важност за всички новородени, но още по-важно е, ако бебето ви е недоносено. Това е така, защото тялото ви автоматично ще произвежда мляко, което е специално създадено, за да подхрани недоносеното бебе с допълнителни калории, витамини и протеини. Нещо повече, живите клетки в майчиното мляко, които предпазват бебетата от инфекция, могат да бъдат още по-важни за недоносените бебета: те са изправени пред по-висок риск от инфекция, тъй като имунната им система е особено незряла. Ще намерите изкуствени формули и добавки, направени специално за недоносени бебета, но те не могат да осигурят антителата и други защитни фактори, които са в кърмата ви и са толкова полезни за крехкото недоносено бебе.

Дали вашето бебе е готово да суче веднага ще зависи от гестационната му възраст и цялостното здраве. В много болници е стандартна практика да се започне хранене на много недоносени бебета, изцедени с кърма, през назогастрална сонда. По този начин се гарантира, че бебето получава възможно най-много храна, ако е твърде незряло, за да суче от гърдата или шишето. Ще работите в тясно сътрудничество с болничния персонал, който наблюдава грижите за вашето бебе, по план за хранене изцяло на изцедената кърма на вашето бебе. Много недоносени бебета не са готови да започнат да сучат веднага в болницата и няма да бъдат изписани, докато не започнат да наддават на тегло и не достигнат минималното такова.

След като бебето ви може да започне да суче, бъдете готови да кърмите често. Ако в началото бебето не суче достатъчно, уморява се бързо, можете да ползвате помпа за изцеждане на остатъка от кърмата.

С какви предизвикателства ще се срещна?

Ако бебето ви е твърде незряло, за да го кърмите веднага след раждането, първоначалното ви предизвикателство ще бъде да стимулирате и поддържате производството на мляко. Най-ефективният и удобен начин да направите това е да използвате помпа за изцеждане.

Повечето бебета не развиват рефлекса на смучене-поглъщане-дишане, който е от решаващо значение за храненето до около 32 седмица в утробата, осем седмици преди да се считат за доносени. Също така може да бъде предизвикателство да разберете дали бебето ви получава достатъчно мляко само с кърмене.

Как мога да реша възникналите проблеми?

Можете да започнете, като се настроите на „честотата“ на вашето бебе. За да сведете до минимум плача и да увеличите максимално приема на мляко по време на хранене, трябва да разберете кога бебето ви е гладно. Това не е лесно, защото недоносените бебета са склонни да бъдат по-тихи, когато искат храна, отколкото техните доносени връстници. Будността може да е единствената следа, че то огладнява.

Стремете се да хранете бебето си поне на всеки три часа или около осем хранения на всеки 24 часа. Този график е гъвкав и ако бебето ви изглежда гладно само два часа след ядене, непременно опитайте отново.

Животът на недоносеното бебе е малко повече от хранене и сън и когато бебето ви не се храни, трябва да помислите как да го накарате да се храни. Това може да означава например да го отвиете или дори да свалите част от дрехите му, за да стимулирате нуждата му от комфорт и сучене. Може просто да му е топло и от това да изпитва дискомфорт.