Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
 • Здравей, Дани, къде те намираме сега?

Последните няколко месеца бяха истинско предизвикателство за всички нас и все още се опитвам да се върна към нормалния ритъм на ежедневието ми. Разделям времето си между работата и децата. Буквално всички събития, които водя минаха онлайн и за мен времето на карантината беше изключително натоварено. Основната част изкарахме в София, целият Май на гости при майка ми, където имаме къща с двор.

 • Ти си ароматерапевт с много успешен бранд. Кое те накара да напуснеш еднообразния ритъм на държавната администрация?

Много често ми задават въпроса как се реши на тази промяна, не те ли беше страх да започнеш отначало, не ти ли липсва предишната работа. Определено не беше лесно решение, защото около 9 месеца работех едновременно и двете неща – бях експерт в администрацията на Министерския съвет и се обучавах и работех в останалото време с етеричните масла. Да не пропускаме факта, че всичко това се случваше на фона на грижите за малкото ми дете. Той беше нямаше още 2 годинки тогава.

Всъщност аз обичах много работата си в държавната администрация, защото работех в дирекция, в която се случваха много интересни неща. Обожавах работата си с млади хора, студентите, които идваха на стаж при нас, а и в цялата администрация. За тях създадохме система, която позволява всичко до самия подбор да се случва по електронен път, а понякога и самия подбор. Това са моментите, които много ме зареждаха и които мога да кажа, че ми липсват. Основната причина да взема решението да напусна и да започна отначало в съвсем друга кариерна посока беше личното удовлетворение. В държавната администрация колкото и добър експерт да си, не всичко зависи от теб. Всичко се случва бавно и имаш чувството, че всяка малка крачка напред изисква много усилия. И дори те да са на лице, този който решава, не е експерта. Виждаш добавената стойност на своята работа рядко или след много време. Това може да е доста демотивиращо и обезкуражително. Докато при работата ми с хората и семействата сега е нещо съвсем различно и аз го усетих мигновено. Обратната връзка от тях идва още след 2-3 дни и изключителна. Удовлетворението да знаеш, че си помогнал на хората по пътя към тяхното по-добро здраве както физически, така и емоционално е това, което ми дава смисъл и енергия да вървя напред и да знам, че съм взела най-доброто решение. Виждам добавената стойност на моята работа много бързо и колкото и натоварен да е бил денят ми, си лягам и ставам щастлив човек.

 • Преди да се посветиш на ароматерапията напълно, използва ли я в стресовите ситуации на предишното ти ежедневие?  

Ароматите са моя страст много преди да започна да се занимавам с терапевтична ароматерапия професионално. Имах около 10 парфюма под ръка по всяко време. Имах и арома дифузер и 2-3 етерични масла, закупени без никакви познания и естествено те нямаха особен ефект. И макар да обичах ароматите, никога преди не бях гледала на тях като на толкова мощен анти-стрес помощник. Това тяхно качество открих, когато се сдобих с първите си истински етерични масла и откритието ми беше чист експеримент. Просто ароматът им така ме успокояваше, че аз естествено исках да ги ползвам вечер преди лягане, за да имам спокоен и пълноценен сън. След това, когато преминах първите си професионални обучения, разбрах колко силно етеричните масла въздействат на лимбичната система в мозъка и всичко си дойде на мястото, получих всички липсващи отговори и пъзелът се нареди. Важно е да уточним тук, че става дума за висок клас терапевтични етерични масла. Не можем да очакваме този ефект от всички масла. Защото не всички масла са еднакви. На пазара има много марки и всяка претендира, че предлага чисти или био масла. Масовият потребител все още не може да прави разлика между самите масла, а това е от ключова важност, за да получи желания ефект. Също така има една заблуда, че щом маслото е био, то значи е чудесно. За да бъде едно масло ефективно и всеки път да води до един и същ резултат, то освен, че трябва да е чисто, трябва да е и потентно т.е. да съдържа в себе си в достатъчно количество активните вещества, който ще доведат до този ефект. А за да се случи това, има множество фактори от засяването на растенията до дестилирането на маслото – кой точно ботанически вид е това растение например, защото има много видове Лавандула. На каква надморска височина расте, колко слънце ще получи, каква въздушна влажност, колко вода, кога ще се набере, как ще се дестилира, по кой метод, за колко време, на каква температура и т.н. Зад всичко това стои наука и работата е изключително сложна. Затова обръщайте сериозно внимание на това какви са вашите етерични масла и търсете качеството. Истинските масла не са евтини. Това просто е невъзможно. Процесът е такъв, че от огромно количество растителна маса, се произвежда много малко масло. В някои случаи е възможна автоматизация на част от процеса по бране например, но в повечето случаи това е ръчен труд. И ние в България го знаем най-добре, защото страната ни има традиции в тази област и тук се произвеждат едни от най-качествените етерични масла. В моята практика аз използвам етеричните масла dōTERRA.

 • Как би посъветвали нашите читатели да се справят със стреса след тази епидемична ситуация?  

Първо читателите трябва да знаят нещо много важно, на което наблягам и в моите обучения. Стресът е механизъм на оцеляването и адаптацията. По своята същност той ни е спасил като вид на тази планета. Той е сработвал тогава, когато ни е трябвала енергия, сила, за да се бием или да бягаме от опасността, за да останем живи. Причината стресът да се превърне във враг номер 1 на съвременния човек е, че от един механизъм за бърза реакция при екстремна заплаха за нашия живот, ние сме го превърнали в постоянно състояние. Ежедневието ни е толкова натоварено и динамично, че ние буквално не излизаме от състоянието на стрес. Важното за хората е да осъзнаят, че за тялото няма значение дали има заплаха за живота ни реално или заплахата е в ума ни като страх да загубим работата си например или да се заразим от вирус. Реакцията е една и съща и тя се нарича стрес. От тук нататък следва каскада от реакции и състояния в организма, които могат да доведат до много проблеми както на физическо ниво, така и на емоционално като спад в имунитета, проблеми с храносмилането, хормонални дисбаланси, преждевременно стареене и др.

Затова съветвам на първо място човек да осъзнае какъв тип стрес търпи. Съобразно това да намери подходяща за него практика, с която да се освобождава от този стрес. Етеричните масла от терапевтичен клас могат да помогнат много тук. Ефектът се случва буквално за секунди. Посланието на ароматните молекули достига до мозъка за около 20 секунди и ефектът вече е налице. В моите обучения споделям за няколко напълно достъпни и безплатни упражнения, които всеки човек може да използва без значение къде точно се намира. Етеричните масла при стрес са истинска палитра – има толкова много от тях, които могат да помогнат. Класиката е Лавандула, но моят любим анти-стрес бленд се нарича Balance. От 3 години това е моето масло, на което разчитам най-често при психическо натоварване, стрес, тревожност и напрежение. Други любими мои масла в стресови ситуации са маслата от Тамян, Иланг-Иланг, Сандалово дърво, Черен смърч с отличен балансиращ, успокояващ и заземяващ ефект. 1-2 капки в длани или в назален инхалер са моята ароматна бърза помощ при силен стрес.

 • Имаш ли си любимо етерично масло, което да ползваш за всичко, да е универсалното ти подръчно средство във всяка ситуация?

В нашите среди за такова масло се счита Тамянът. Често може да чуете, че ако не знаете какво масло да ползвате при дадено състояние, ползвайте Тамян. И тук искам да успокоя хората, които асоциират ароматът на Тамян с църквата. Ароматът на маслото е доста по-различен и прилича много повече на аромат на бор. Това е едно от най-древните масла, описано в текстове от древен Египет, вкл. в Библията и оцеляло до днес. Откритията и изследванията на маслото от Тамян потвърждават това, което древните хора вече са знаели.

Но маслото, което аз най-често препоръчвам е Лавандулата, защото работя с много семейства с деца, а това е маслото на майките и децата. Но на практика е полезно за всеки човек. Изключително подходящо при неспокоен сън на децата, колики, кожни раздразнения, ухапвания, като репелент, при болка от никнене на зъбки външно, при ударено, ожулено, при хрема, главоболие, болка и т.н. То е истинска класика в ароматерапията. Но има още много такива масла – природата е помислила за всичко.

 • Работиш с бременни и деца. Наблюдаваш ли увеличаване на хората, които предпочитат лечение с натурални средства? 

Да, това е устойчива тенденция и определено има хора, които се насочват към натуралните средства за превенция на здравето или това естествено е техен първи избор. За мен лично като майка и като професионалист е от изключителна важност бъдещите родители да разбират за тази природна алтернатива колкото се може по-рано. Затова инвестирам много от времето си за лекции в училища за семейства, за бременни и бъдещи родители, самата аз водя специализирани обучения за употребата на маслата в периода преди, по време и след бременността. Всеки родител трябва да знае, че има и природна алтернатива, която е ефективна, безопасна и изключително достъпна.

 • На какво според теб се дължи този скок към природата? Особено от бременните и майките? 

Обяснението за мен е много просто. И това всъщност е причината да избера да сменя тотално професионалното си развитие. Просто хората не винаги намират решение на проблемите си само чрез официалната медицина. Моят случай е точно такъв. Ние изчерпахме възможностите на медицината при малкото ни дете и преживяхме много тежки моменти с него. Това ме накара да се обърна към цялостния холистичен подход към здравето, попаднах на информацията за терапевтичните етерични масла и това буквално промени живота ми.

Медицината нямаше какво повече да направи за нас в онзи момент. И това е проблем не само на нашето здравеопазване, навсякъде е така. Докато продължаваме да разглеждаме и да третираме човека на парче, на части, без да си даваме сметка за цялото, няма да получим трайни резултати. Моят отговор на този въпрос е, че холистичният подход е този, който осигурява най-добрите резултати и все повече хора го осъзнават. Холистичният подход гледа на човека в цялост и е подход, който съчетава, взема най-доброто от официалната и допълващата – натуралната медицина. Така получаваме най-доброто и от двете системи за цялостен и траен резултат. И ароматерапията е част от този холистичен подход, както храненето, съня, движението, медитацията, йога практиките и т.н. Обичам да сравнявам този подход като рисуването на една картина. Ако я нарисуваш само в един цвят или обръщаш внимание само на една част от проблема, картината няма да е хармонична, няма да е цветна и няма да ви хареса. Трябва да кажа, че все повече лекари и медицински специалисти в България се обръщат към ароматерапията. Силно вярвам, че холистичния подход, а не отричането или противопоставянето, е бъдещето. Защото поставя фокуса върху индивида в цялост, върху човека и неговия проблем.

 • Сега е сезонът на алергиите. Имаш ли комплексна рецепта, която би помогнала за неприятните симптоми на сенната алергия?

Алергиите съвсем не са само тези през пролетта, но пролетните са едни от най-неприятните, защото водят до кихане, кашляне, сълзене от очите, запушен нос и влошават качеството на живот на много хора и деца. Да, има етерични масла, които могат да помогнат. Но правилото тук е етеричните масла да са подбрани индивидуално и да са тествани на съответния човек. Тестването е стандартна практика, която всеки професионалист в работата с етерични масла трябва да прилага рутинно.

 • Алергени има през цялата година. Новият алерген за съжаление е мръсният въздух през зимните месеци.  Ароматерапията може ли да помогне и за този тип сравнително нова алергия?   

Малко хора знаят, че мръсният въздух е в Топ 5 на рисковите фактори за сърдечно-съдови и респираторни заболявания. Това са последните научни изследвания и за жалост те не са в наша полза. Мръсният въздух е едно обобщено понятие, но всъщност имаме предвид различни нежелани субстанции, които се намират във въздуха, който дишаме като фини прахови частици, различни съединения от отработени автомобилни газове, промишленото замърсяване на въздуха от различни производства, горене на въглища за отопление и много други. Всичко това, което наричаме мръсен въздух, постъпва в телата ни, в кръвообращението ни и носи след себе си сериозни рискове.

Етеричните масла не могат да отстранят тези замърсители на въздуха. Но основният уред, който се използва за ароматно приложение на етеричните масла може да помогне. Арома дифузерите разбиват водата на йони, а те излитат под формата на влажна студена мъгла от уреда. Тази мъгла всъщност улавя праховите частици във въздуха и по този начин подпомага пречистването на въздуха. Ако въздухът е с голяма концентрация на прахови частици, най-добре е да разполагате със специализиран уред за тяхното улавяне. Оставете арома дифузерът да овлажнява, йонизира и насища въздуха с етерични масла.

Когато замърсителите на въздуха са различни патогени, тогава арома дифузерът може да е от голяма полза – това е неговата супер сила. Може да го използвате за дезинфекция и пречистване на въздуха от патогени в зависимост от това с кои етерични масла ще работи. Аз лично използвам арома дифузер всяка вечер, вкл. в стаите на децата с подходящи за тях масла.

 • Какво е мнението ти за масово използваните ароматизаторите? Те причинител ли са на алергия, особено в лицето на най- малките?

Не ползвам масови ароматизатори от около 4 години. В повечето от тях няма нищо натурално. Ароматите, с които те са напоени са химически синтезирани и много хора са споделяли с мен, че не ги понасят и им причиняват главоболие. Да, могат да причинят дразнене при чувствителни хора, при хора с различни алергии, астма и т.н. Като тук не става дума само за ароматизатори за кола например, но и за тези в молове и магазини. Когато става дума за употреба в кола, препоръчвам да се снабдите с арома дифузер за кола и да използвате чисти терапевтични етерични масла, особено ако имате деца. Избягвайте арома дифузерите с памучни вложки, защото те се запушват. За домашна употреба препоръчвам да ползвате спрейове с етерични масла, арома дифузери или да си направите сами натурален ароматизатор в красив декоративен буркан.

 • Каква алтернатива на ароматизаторите за кола би препоръчала на нашите читатели?  

Радвам се, че вече можем да предложим качествени арома дифузери за кола, за дома или офиса с моя личен бранд HealthyYou. Отне ни много време, за да селектираме и тестваме около 50 различни модела, но си заслужаваше чакането. Защото сега имаме отличен арома дифузер за кола, който разполага с функционалностите на големите му братя и сестри. Основното, което читателите трябва да знаят за арома дифузерите за кола е да търсят такива без памучни вложки. Те освен, че са консуматив и трябва да се сменят много често, още по-често се запушват. Това, че са постоянно мокри, създава и други рискове. Също така да обръщат внимание на пластмасата, от която са изработени контейнерите за вода и масла. Тя трябва да е специално пригодена за работа с етерични масла (PP, ABS или BPA free пластмаса). В противен случай, маслата ще извлекат от нея вредни субстанции, които ще вдишате. И не на последно място – да употребявате само 100% чисти етерични масла.

 • Кой е любимият ти арома бленд, с който просто да си подобрим настроението вкъщи? 

Работя с толкова много аромати, че наистина ми е трудно да избера само един бленд. Освен това телата ни имат нужда от различни аромати в зависимост от това в какво състояние се намираме. За настроение харесвам много цитрусовите аромати – често ги наричам щастливите масла. Див портокал е един от любимите ми цитруси, но абсолютен фаворит ми е Грейпфрута. И една малка тайна за дамите – грейпфрутът освен, че освежава, енергизира и подобрява настроението, има още нещо, което го прави толкова специален – подтиска глада за сладко, намалява апетита и подпомага метаболизма. В комбинация с други цитруси, мента или сладка мента е просто вълшебен! Така че смело капнете 3-4 капки цитруси и 1-2 капки сладка мента в дифузера и се насладете на искряща свежест, лятно и слънчево настроение.

Даниела Сечкова

NAHA Certified Aromatherapist

info@healthyyou.bg
www.healthyyou.bg
0888149007
София 1612
ул. Ами Буе 68

Даниела Сечкова е ароматерапевт, сертифициран от National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA), член на International Alliance of Holistic Therapists, Wellness консултант, сертифициран AromaTouch практик от dōTERRA, лектор в училища за бременни и родители, автор на множество статии в областта на ароматерапията, създател на първият български бранд арома дифузери HealthyYou и майка на 2 деца.