Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Да се ​​отървем от бактерии и вируси не е достатъчно, за да създадем здравословна домашна среда. Домашни любимци, акари или плесени могат да причинят алергични реакции при децата. Особено ако страдат от астма или са наследили алергии от родителите си. Нека разгледаме как да се отървем от източниците на алергии в дома си и какво причинява алергии и други здравословни проблеми най-често.

Акари от прах

Праховите акари се намират в почти всяка стая, която има завеси или килими. Но най-често тези микроскопични насекоми живеят в спалнята: в матраци, възглавници и спално бельо. Повечето хора са имунизирани срещу акари, но някои са чувствителни към тях.

За да се отървете от акари, следвайте тези указания:

  • Бършете редовно праха с влажна кърпа и дезинфекцирайте;
  • Чистете с прахосмукачка стаята поне веднъж седмично. Ако е възможно, използвайте прахосмукачка с HEPA филтър;
  • Изпирайте спалното бельо на висока температура всяка седмица;
  • Изпирайте завесите всеки месец;
  • Избягвайте да държите много плюшени играчки в бебешката стая. Най-вероятно детето дори не си играе с тях. Но ако има любима плюшена играчка, редовно я почиствайте. Можете също така да оставите играчката в найлонова торбичка във фризера за една нощ: ниските температури ще убият акарите;
  • Поставете въздухопречиствател в стаята на детето, по възможност.

Излишно е да казваме какви са предимствата от това да имате домашен любимец, който и вие, и вашето дете наистина обичате. Учените обаче показват и друго предимство: ако в къщата има животни през първите години от живота на детето, рискът на детето от алергия към козина намалява. Но ако детето постоянно киха, докато играе с животното, или има хрема, не пускайте животното в детската стая и не му позволявайте да спи с бебето.

Мухъл

Мухълът най-често се появява в банята, кухнята или мазето, защото това са най-влажните зони в къщата. За да предотвратите това, внимателно проветрявайте стаите и използвайте влагоуловители, за да намалите влажността. Мухълът може да се развие и върху кошчета за боклук, завеси за душ или плочки за баня. Следователно, обработвайте тези повърхности с белина или други средства за борба с плесени.

Мишки и хлебарки

Мишки и хлебарки в къщата отвращават всички членове на семейството. Но те също могат да причинят алергии, които по-късно могат да доведат до астма. Затова съхранявайте цялата храна в пластмасови опаковки или я увивайте в найлонова обвивка.