Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Всяка нова мама и нов татко се нуждаят от помощ. Искате да знаете всичко за съня, кърменето, плача, коликите, за да преминете лесно и без стрес през първите няколко седмици с бебето.
Е, ние сме тук за вас, с всичко, което трябва да знаете, за да се грижите за вашето бебе през тези вълнуващи, но често стресиращи първи седмици. Да започваме!

Ако сте решили да кърмите, започнете възможно най-скоро

Дори ако бебето не може да започне да суче, не се отказвайте, тъй като жълтеникавата коластра – предшественикът на истинската кърма, е богата на хранителни вещества и подсилва имунитета на бебето.

Не бързайте с посетителите

Семейството и приятелите ще искат да ви посетят възможно най-скоро и да се запознаят с прекрасния ви наследник, но ви съветваме да изчакате малко, за да можете вие и вашият партньор да прекарате време насаме с бебето си. Тъй като новороденото обикновено е силно възприемчиво веднага след раждането, това е идеалното време за обвързване, затова го гледайте в очите и говорете с него. То познава добре гласът ви и той му действа успокояващо.

Обличайте бебето си удобно и според температурата

Купили сте безброй сладки неустоими дрешки за вашето съкровище, но не забравяйте, че бебетата не могат да регулират телесната си температура, докато не навършат 6 месеца. Затова подбирайте дрехите за новороденото внимателно. Спазвайте принципа бебето да носи същото количество дрехи като вас, на закрито или на открито. Не прекалявайте – изпотяването може да доведе до охлаждане.

Основи на кърменето

Кърменето е естествен процес, но при някои жени се оказва трудна за изпълнение мисия. Ето няколко съвета, с които се надяваме да се радвате на успешно кърмене:

Не отлагайте
Кърменето изглежда започва по-лесно за жени, които започват да кърмят в рамките на час-два след раждането. Не се страхувайте да поискате помощ – повечето болници имат консултанти по кърмене.

Кърмене на поискване
През първите шест седмици е важно да кърмите бебето на поискване, т.е. когато то пожелае. Не се притеснявайте дали ще имате достатъчно мляко – колкото повече яде бебето, толкова повече кърма ще произвеждате.

Създайте си “Кът за кърмене
Където и да кърмите, имайте много възглавници (за поддръжка на гърба и за да помогнете позиционирането на бебето правилно до гърдата ви), вода, плодове, добра книга и дистанционно за телевизор.

Подкрепете производството на кърма

Пийте най-малко осем чаши течности на ден. В зависимост от вашата възраст, метаболизъм и ниво на активност, нуждата ви от калории вероятно ще бъде от 2200 до 2400 дневно. Добрата новина: кърмещите майки са склонни да губят 1 до 4 килограма на месец дори с добавените калории. Така че, мили мами, кърмете колкото можете по-дълго!

Някои факти за адаптираното мляко

Някои жени не могат да кърмят; други трябва да дохранват бебето си с адаптирано мляко. Адаптираните млека са до голяма степен едни и същи. Посъветвайте се с вашия педиатър какво адаптирано мляко да изберете – формула с добавено желязо, DHA или други хранителни вещества.

Соевата формула пък е добър избор за родители, които не искат бебетата им да ядат животински продукти. Хипоалергенните формули разграждат млечните протеини, така че те да се усвояват по – лесно.

Опитайте тези съвети, за да улесните храненето с адаптирано мляко:
• Използвайте адаптирано мляко със стайна температура в рамките на два часа; след това трябва да го изхвърлите.
• Не замразявайте разтворено адаптирано мляко.
• Не запазвайте никакво количество адаптирано мляко, останало в шишето след хранене на бебето.

Грижа за новороденото от главата до петите

Следвайте тези прости, често препоръчвани от педиатър съвети за това какви грижи да полагате за новороденото.

Лице

Често по лицето на бебето се появяват ситни пъпчици, но това не бива да ви притеснява.

Съвет за грижа: Измивайте лицето на бебето си ежедневно с нежен бебешки сапун.

Очи

Някои бебета имат жълтеникав секрет или коричка в окото или върху клепачите, което обикновено се причинява от запушен слъзен канал. Това състояние може да продължи няколко месеца.

Съвет за грижа: Почиствайте зоната с памучен тампон, напоен с преварена вода.

Скалп

Много новородени развиват люспесто състояние на скалпа, наречено крусти. Обикновено изчезва през първите няколко месеца.

Съвет за грижа: Измивайте косата на бебето с нежен бебешки шампоан не повече от три пъти седмично и внимателно масажирайте скалпа с бебешка четка за коса.

Нос

Тесните носни кухини на бебетата са склонни да се изпълват със слуз.

Съвет за грижа: Внимателно отпушете ноздрите с бебешки аспиратор за нос. За да втечните секрета, поставете физиологичен разтвор, преди да ползвате бебешкия аспиратор.

Нокти

Ноктите на новородено обикновено са меки, но могат да надраскат чувствителната му кожа.

Съвет за грижа: Използвайте бебешки ножици със заоблен връх. Изрежете ноктите на бебето след баня, когато те са меки или докато спи, когато пръстите му са отпуснати.

Кожа

Някои бебета получават червени, сърбящи петна, наречени екзема или атопичен дерматит – наследствено състояние на кожата.

Съвет за грижа: Ограничете ваните до 10 минути и използвайте нежен сапун без аромат и хладка вода; нанасяйте лек хипоалергичен крем за кожата веднага след това. Придържайте се към памучно облекло.

Зоната под пелените

Влагата в зоната под пелените в съчетание с чувствителната кожа на бебето често води до появата на обрив.

Съвет за грижа: Сменяйте пелените често. Мийте дупето на бебето си с вода след всяка смяна на пелените и подсушавайте добре зоната. Избягвайте използването на кърпички, когато сте вкъщи; те могат да раздразнят кожата. Защитните кремове на основата на цинков оксид, също помагат кожата да остане здрава и защитена.

Пъпна връв

Поддържайте пъпната връв чиста и суха; тя ще се свие и ще падне в рамките на няколко дни.

Съвет за грижа: Избягвайте да покривате областта на пъпната връв с пелени, докато втвърденият участък от пъпната връв се отдели.

Наръчник на добрия сън на бебето

Сънят близо до бебето – близостта до бебето регулира сърдечната му честота, имунната система и стреса, а също така улеснява кърменето.

Помогнете на бебето да започне да различава кога е ден и кога нощ. През нощта нека светлината бъде съвсем слаба и се движете бавно, когато храните бебето. Уверете се, че то получава достатъчно светлина сутрин, вдигайте шум и играйте с него.

Ритуали преди сън – Всяко семейство трябва да установи своя собствена рутина, тъй като извършването на едни и същи дейности в един и същ ред всеки ден успокоява бебето. Нека дейностите бъдат не повече от три или четири за общо 20 до 30 минути; те могат да включват баня, масаж, приспивни песни, люлеене, кърмене или четене.

Как да се справим с плача 

  • Проверете дали пелените на бебето са за смяна, дали е прекалено горещо или студено в стаята или дали не е време да нахраните бебето си.
  • Изведете го на разходка или просто го гушнете и леко го залюлейте в ръцете си. Можете да ползвате и бебешка люлка или шезлонг. (Бебетата обичат движението!)
  • Преди всичко, запазете спокойствие! Ако вие сте напрегнати, и бебето ви ще бъде неспокойно. Запомнете, че понякога бебетата просто плачат, и това ще отмине.