Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
д-р Елена Бангеева

Ендометриозата е доброкачествено  заболяване при жените. Изразява се в това, че извън маточната кухина съществува ендометриална тъкан ( това е тъканта, която отпада при менструация)  , функционираща под контрола на яйчниковите хормони.   Може да се класифицира като генитална и извън генитална ендометриоза.

Засяга все повече жени в репродуктивна възраст и е все по-честа ,в последните години, причина за стерилитет.  За съжаление в повечето случай се диагностицира късно или лечението закъснява и това води до напредване на заболяването. По биологичната си същност то е доброкачествено, но с бавен и прогресиращ ход. По  обобщени данни при около 15%  от жените със стерилитет се открива като единствена причина. Страшното  е ,че колкото по- напреднало е заболяването, толкова повече намалява яйчниковият резерв и забременяване се случва по- трудно, дори с помощта на асистирани технологии (АРТ).  Повишената честота на разпространение се дължи на отлаганото във времето забременяване.

 Като клинична картина протича доста различно. Най-често се характеризира с болка по време на менструация или полов контакт, но може да протече и безсимптомно. Менструалните смущения са по- редки. Обикновено жените с начална еднометроза имат редовна овулация. По обилни менструации се наблюдават, когато има засягане на матката- така наречената аденомиоза. Механизмът,  по който ендометриозата води до стерилитет е , че създава възпалителна реакция в организма и образува сраствания, които ангажират маточните тръби и/ или нарушават овулация , при напреднал стадий. Така се нарушава процесът на отделяне и транспорт на яйцеклетката до маточната кухина. Когато ендометриозата засяга яйчници води до изчерпване на техният резерв и влошаване на качеството на яйцеклетките, съответно води до по-малък процент  развиващи се  ембриони и по-ниска успеваемост при АРТ.

Хубавото е , че със съвременните ехографски възможности  се визуализира рано стадий, при редовни профилактични прегледи. След като се диагностицира ендометриоза се изготвя индивидуален план при всеки пациент , в зависимост от възрастта и репродуктивните му желания. Изключително важно е да се проследяват пациентите с начална ендометриоза, особено когато нямат желание или възможност за бързо забременяване. Най-доброто лечение при пациенти с начална еднометриоза е бременността. Когато  се диагностицира на по-късен етап  и на ехографски преглед се установят така наречените „шоколадови“ кисти лапароскопията е златен стандарт за лечение.  Към нея се прибягва при големина на кистите около или над 3 см. Тя е метод за диагностика ,лечение  и стадиране на заболяването. 

При комбинирана причина за безплодие с мъжки или тубарен фактор плюс еднометриоза (на което често се натъкваме) трябва да се направи консултация със специалист по репродуктивна медицина и да се премине към инвитро оплождане, без да се губи ценно време.

Като превенция на това заболяване се счита по-ранното забременяване , раждане и редовни ехографски прегледи . За съжаление в съвременните условия на живот по една или друга причина се отлагат репродуктивните планове и жените стават майки за първи път в по-късна възраст. От биологична гледна точка след 30 и особено след 35 години рязко намалява яйчниковият резерв и се увеличава процента на ендометриоза и други доброкачествени заболявания.  Затова  тези пациенти трябва да обръщат повече внимание на репродуктивното си здраве и при поява на симптоми да търсят специализирана помощ.

ЗА Д-Р ЕЛЕНА БАНГЕЕВА:

Доктор Елена Бангеева завършва медицина през 2012 г. в Медицински Университет –София, с отличен успех. През 2014 г. специализира ‘‘Ендоскопска гинекологична хирургия“, като придобива международни сертификати ( Белгия и Франция) и се специализира в лапароскопски операции за отстраняване на доброкачествени образования върху матката и яйчниците , включително ендометриоза и операции преди инвитро оплождане.
През 2015г. започва работа в областта на ‘‘Асистираните репродуктивни технологии“ и придобива български и европейски сертификати. Посещава най-големите световни и европейски конгреси по ‘‘Акушерство, Гинекология и Асистирана Репродукция“. През 2017 г . придобива магистърска степен по “Здравен мениджмънт и обществено здраве‘‘. Д-р Бангеева е специалист по репродуктивна медицина и в момента водещ лекар в „Репродуктивен Център Доверие“ към болница „Доверие“.