Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Въпреки че тестовете за бременност са най-търсената опция за потвърждаване на бременност, има няколко начина, по които можете да разберете с достатъчна сигурност, че сте бременна. В тази статия ще разгледаме как да потвърдите бременността си без тест, ако в момента нямате възможност да направите такъв.

Лесни начини за потвърждаване на бременността, без да се прави тест

Има много начини за потвърждаване на бременността без тестове – някои включват наблюдение на функциите на тялото, а други включват разбиране как се чувства майката. Нека да разгледаме няколко „симптома“ на бременността.

1. Липса на месечния цикъл

В повечето случаи това е причината жените да подозират, че са бременни. Когато настъпи оплождане в матката, тя спира да освобождава яйцеклетки, следователно жената спира менструацията.

2. Зацапване

Зацапването се отнася до явлението, при което се появява кървене между менструалния цикъл на жената. Когато оплодената яйцеклетка се имплантира върху стената на матката, настъпва леко кървене. Това обикновено е няколко седмици след последната менструация на жената. Обикновено зацапването е конкретен признак на бременност, така че е най-добре да се консултирате с лекар, ако наблюдавате кръв в различно от очакваното време.

Зацапването понякога може да бъде придружено и от леки спазми, което показва, че яйцеклетката се е имплантирала по лигавицата на матката.

Имплантационни спазми могат да се появят 6-12 дни след настъпването на вашата овулация, което обикновено е и когато цикълът започне, така че не забравяйте да прецените какви са вашите спазми. Не забравяйте, че тези спазми не са тежки; ако усетите силни спазми в корема, незабавно се обадете на лекар.

3. Повръщане

Друг често срещан признак, че жената е бременна, е сутрешното гадене. Това е, когато ви призлява веднага след събуждане и в крайна сметка повръща без никаква причина. Повръщането е следствие на повишаващите се нива на хормони при жената и се появява около три седмици след оплождането.

4. Чувство за ситост

Много рано по време на бременността жените могат да се чувстват неестествено сити, дори без да са консумирали храна. Това усещане може да бъде придружено от прекомерно оригване, метеоризъм и чревни спазми. Тъй като нивата на прогестерона в тялото се повишават, това засяга храносмилателния тракт и води до подуване на корема.

5. Чувствителни гърди

Друг ранен признак на бременност е чувствителността в гърди. Те стават подути, а зърната изтръпват при най-лекото докосване. Цветът на зърното може също да стане по-тъмен и около него може да има малки петна. Тези петна обикновено са бели на цвят.

6. Често уриниране

Хормонални промени настъпват в тялото на жената, когато тя е бременна, поради което бременната изпитва нужда от уриниране с много по-висока честота от нормалната. Бременната жена може да се наложи да се втурва към тоалетната на всеки половин час поради увеличеното кръвообращение и по-високите нива на задържане на вода в тялото.

7. Болки в гърба

Месечният цикъл обикновено е придружен от болка в долната част на гърба, което се случва и през ранните етапи на бременността. Причината за тази болка може да бъде стрес и хормонални промени, така че те не изчезват въпреки почивка и масажи. Можете обаче да намалите тази болка с леки упражнения и йога с напредването на бременността.

8. Главоболие

Главоболието само по себе си не показва бременност, но трябва да сте нащрек, ако идва с някой от другите симптоми, споменати тук. Главоболието е често срещано с напредването на първия триместър и продължава през втория триместър. Основната причина обикновено е стресът, така че главоболието може да се лекува с почивка.

9. Промени в настроението

Смяната на настроението става често, когато жената е бременна. Промяната в настроението ви е внезапна и бърза – може да се почувствате щастливи в един момент и раздразнителни в следващия. Тези промени се случват поради повишаването на нивата на хормоните в кръвта и могат да бъдат намалени, като се опитвате съзнателно да поддържате весело разположение на духа.

10. Промени в хранителния режим

Тези промени могат да бъдат наблюдавани в две посоки – да почувствате глад към определен тип храна и отвращение към други. Това се случва поради повишаване на нивата на естроген в кръвта и може да се случи по всяко време през цялата бременност.

11. Умора

Бъдещите майки преминават през много промени по отношение на телесните си функции и всичко това може да доведе до загуба на сън и честа умора. Това се дължи отчасти на прогестерона в кръвта и гаденето, което се появява постоянно. Умората обикновено отшумява през втория триместър, но се връща през третия триместър.

12. Чувствителни венци

Чувствителните венци също могат да бъдат признак за бременност. Във венците може да има болка и кървене, дори когато миете наистина бавно зъбите си, без никакъв натиск. Все пак трябва да се консултирате с лекар, ако това състояние продължи.

13. Зачервяване в дланите

Медицинското наименование на това състояние е палмарен еритем – дланите на бъдеща майка получават червеникав оттенък в началото на бременността. Това състояние възниква поради повишаването на нивата на естроген в тялото на майката.

14. Запушване на носа

Когато хормоните в кръвния поток се увеличават, мембраните на носа се подуват и изсъхват. Това води до запушване на носа при бременни жени.

15. Пъпки

Хормоналните промени, които се случват в тялото по време на бременност, са подобни на пубертета, така че не е изненадващо, че акнето се появява отново по време на бременност. Кожата на жената става по-мазна, а пъпките започват да се появяват по цялото лице. Ако състоянието се влоши при използване на продукти за чувствителна кожа, говорете с вашия лекар.

16. Сърбеж

Когато една жена е бременна, може да се появи сърбеж по кожата на някои части от тялото. Това се случва, защото количеството кръв, доставяно на кожата, се увеличава по време на бременност, което прави кожата по-чувствителна. За да се преборите с чувството, можете да носите удобни дрехи и може би да използвате няколко вида кремове за бременност – ако стане непоносимо, може да се наложи да посетите вашия лекар.

17. Суха кожа

Това се дължи на комбинация от фактори като хормонални промени, умора и липса на сън, които се появяват по време на бременност. Говорете с вашия лекар за това как може да облекчите симптомите. Не забравяйте да приемате достатъчно количество вода по всяко време и поддържайте кожата си добре подхранена и хидратирана.