Храненето на бременната е изключително важно, тъй като от това до голяма степен зависят растежа и развитието на бебето, правилното развитие на мозъка му, имунната система и функционалните способности на тялото му. Известно е също, че храненето в ранна възраст влияе върху приема на храна, хранителните приоритети и навици и здравето му като цяло – по време на юношеството и зрялата възраст.
Здравословното хранене е основата за здравословен и балансиран живот, предотвратяване на болести и подобряване на качеството на живот.
Храненето е особено важно по време на бременността. Тялото се подготвя за развитието на плода и за процеса на хранене. Развиват се тъканите на матката и плацентата и се увеличава кръвоснабдяването. Нормалното наддаване на тегло насърчава здравето на жените и децата и намалява риска от усложнения.
Последните проучвания показват, че храненето на жената по време на бременност, скоростта на наддаване на тегло и хранителните навици могат да повлияят на когнитивното развитие на ембриона, склонността към затлъстяване през живота му, сърдечно-съдови заболявания и т.н.
Бременната жена трябва да уведоми следящия бременността й лекар за здравословното си състояние и хранителните си навици като вегетарианство или веганство, хранителни алергии, храносмилателни проблеми или специални диети.
Трябва да се подчертае, че изложените по-долу хранителни насоки по време на бременност са предназначени за здрави бременни жени. Жените със специални хранителни нужди, като тези с диабет, трябва да се консултират със здравен специалист и диетолог. Като общо правило, полезно е за всяка бременна жена да потърси съвет от специалист по хранене за всякакви въпроси, свързани с нейната диета.
Общи правила за храните
Препоръчително е по време на бременност и по всяко друго време да се яде храна според принципите на средиземноморската диета. Средиземноморската диета е известна със своите здравословни качества и ползи при воденето на здравословен начин на живот и превенция на заболявания.
Специални диетични съвети по време на бременност
- Наддаване на тегло по време на бременност
Нормалното тегло преди бременността и наддаването на тегло в желаните граници увеличава шанса за леко и безпроблемно раждане.
Това наддаване на тегло намалява риска от високо кръвно налягане по време на бременност, прееклампсия, гестационен диабет, рисковете от цезарово сечение и преждевременно раждане, а също така има благоприятен ефект върху здравето на плода, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Препоръчителните норми за наддаване на тегло по време на бременност се определят според ИТМ (индекс на телесната маса) на жената преди бременността.
- Индексът на телесната маса се изчислява по следната формула:
Формула: ИТМ = тегло в кг. / (ръст в метри)2
Пример: Жена на 32год., с ръст 175см. и тегло 63кг:
ИТМ = 63 / (175 / 100)2.
Индексът на телесна маса е 20.6, което показва нормално тегло.
Индекс на телесната маса (ИТМ, BMI) според Световната здравна организация (СЗО) | |
Състояние | Индекс на телесната маса |
Поднормено тегло | < 18,5 |
Нормално тегло | 18,5 — 24,9 |
Предзатлъстяване | 25 — 29,9 |
Затлъстяване I степен | 30 — 34,9 |
Затлъстяване II степен | 35 — 39,9 |
Затлъстяване III степен | ≥ 40,0 |
СТОЙНОСТИ НА ИТМ (BMI) ЗА ЖЕНИ НАД 20Г. СПОРЕД ВЪЗРАСТТА | |||||
Възраст | Поднормено тегло | Нормално тегло | Наднормено тегло | Затлъстяване | Тежко затлъстяване |
20 – 24 | < 19 | 19 – 24 | 24 – 29 | 29 – 39 | > 39 |
25 – 34 | < 20 | 20 – 25 | 25 – 30 | 30 – 40 | > 40 |
35 – 44 | < 21 | 21 – 26 | 26 – 31 | 31 – 41 | > 41 |
45 – 54 | < 22 | 22 – 27 | 27 – 32 | 32 – 42 | > 42 |
55 – 64 | < 23 | 23 – 28 | 28 – 33 | 33 – 43 | > 43 |
65+ | < 24 | 24 – 29 | 29 – 34 | 34 – 44 | > 44 |
Препоръчителни нива на наддаване на тегло по време на бременност (с един плод *), според ИТМ по време на бременност
Стойности на ИТМ в началото на бременността | Състояние | Наддаване на тегло с всяка бременност |
ИТМ <18,5 | Поднормено тегло | 12,5-18 кг |
18,5 ≤ ИТМ <24,9 | Нормално тегло | 11,5 -16 кг |
25≤ ИТМ <29.9 | Наднормено тегло | 7 – 11,5 кг |
30 ≤ ИТМ | Затлъстяване | 5-9 кг |
През първите три месеца се взема предвид наддаване на тегло от 0,5 – 2 кг.
* Препоръчителното наддаване на тегло при многоплодна бременност е различно и изисква експертна преценка.
- Редовно хранене
Препоръчва се редовно хранене през целия ден (основно и междинно хранене). Препоръчително е да комбинирате различни видове храни с всяко хранене.
Бременните жени често страдат от киселини и гадене. Консумирането на голямо разнообразие от храни, приемането на малки количества храна често и дъвченето на храната, независимо от дискомфорта, като цяло ще облекчи симптомите. Частичното разделяне на храната и напитките, яденето на сухи храни като бисквити или храни с ниско съдържание на мазнини и избягването на газирани напитки и пържени храни също може да осигури облекчение.
- Определяне на точното количество храна
Количеството храна, от което се нуждае бременната жена, зависи от нейната възраст, физическа активност, ръст, тегло и здравословно състояние.
Препоръчително е да се консултирате с диетолог, за да определите правилното количество храна за вашите индивидуални нужди. - Използване на информация върху етикетите на продуктите
Препоръчително е да четете етикетите на продуктите, тъй като те съдържат важна информация за състава им, как се съхраняват и как да се използват. Особено важно е да следвате инструкциите по време на бременност.
Също така трябва да обърнете внимание на състава и енергийната стойност, посочени на опаковката на продукта, и да изберете продукти според препоръките.