Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Храненето на бременната е изключително важно, тъй като от това до голяма степен зависят растежа и развитието на бебето, правилното развитие на мозъка му, имунната система и функционалните способности на тялото му. Известно е също, че храненето в ранна възраст влияе върху приема на храна, хранителните приоритети и навици и здравето му като цяло – по време на юношеството и зрялата възраст.

Здравословното хранене е основата за здравословен и балансиран живот, предотвратяване на болести и подобряване на качеството на живот. 

Храненето е особено важно по време на бременността. Тялото се подготвя за развитието на плода и за процеса на хранене. Развиват се тъканите на матката и плацентата и се увеличава кръвоснабдяването. Нормалното наддаване на тегло насърчава здравето на жените и децата и намалява риска от усложнения. 

Последните проучвания показват, че храненето на жената по време на бременност, скоростта на наддаване на тегло и хранителните навици могат да повлияят на когнитивното развитие на ембриона, склонността към затлъстяване през живота му, сърдечно-съдови заболявания и т.н.

Бременната жена трябва да уведоми следящия бременността й лекар за здравословното си състояние и хранителните си навици като вегетарианство или веганство, хранителни алергии, храносмилателни проблеми или специални диети. 

Трябва да се подчертае, че изложените по-долу хранителни насоки по време на бременност са предназначени за здрави бременни жени. Жените със специални хранителни нужди, като тези с диабет, трябва да се консултират със здравен специалист и диетолог. Като общо правило, полезно е за всяка бременна жена да потърси съвет от специалист по хранене за всякакви въпроси, свързани с нейната диета.

Общи правила за храните

Препоръчително е по време на бременност и по всяко друго време да се яде храна според принципите на средиземноморската диета. Средиземноморската диета е известна със своите здравословни качества и ползи при воденето на здравословен начин на живот и превенция на заболявания.

Специални диетични съвети по време на бременност

 • Наддаване на тегло по време на бременност
  Нормалното тегло преди бременността и наддаването на тегло в желаните граници увеличава шанса за леко и безпроблемно раждане.
  Това наддаване на тегло намалява риска от високо кръвно налягане по време на бременност, прееклампсия, гестационен диабет, рисковете от цезарово сечение и преждевременно раждане, а също така има благоприятен ефект върху здравето на плода, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.  Препоръчителните норми за наддаване на тегло по време на бременност се определят според ИТМ (индекс на телесната маса) на жената преди бременността.
 • Индексът на телесната маса се изчислява по следната формула:

Формула: ИТМ = тегло в кг. / (ръст в метри)2

Пример: Жена на 32год., с ръст 175см. и тегло 63кг:
ИТМ = 63 / (175 / 100)
2.
Индексът на телесна маса е 20.6, което показва нормално тегло.

Индекс на телесната маса (ИТМ, BMI) според Световната здравна организация (СЗО)
СъстояниеИндекс на телесната маса
Поднормено тегло< 18,5
Нормално тегло18,5 — 24,9
Предзатлъстяване25 — 29,9
Затлъстяване I степен30 — 34,9
Затлъстяване II степен35 — 39,9
Затлъстяване III степен≥ 40,0
СТОЙНОСТИ НА ИТМ (BMI) ЗА ЖЕНИ НАД 20Г. СПОРЕД ВЪЗРАСТТА
ВъзрастПоднормено теглоНормално теглоНаднормено теглоЗатлъстяванеТежко затлъстяване
20 – 24< 1919 – 2424 – 2929 – 39> 39
25 – 34< 2020 – 2525 – 3030 – 40> 40
35 – 44< 2121 – 2626 – 3131 – 41> 41
45 – 54< 2222 – 2727 – 3232 – 42> 42
55 – 64< 2323 – 2828 – 3333 – 43> 43
65+< 2424 – 2929 – 3434 – 44
> 44

Препоръчителни нива на наддаване на тегло по време на бременност (с един плод *), според ИТМ по време на бременност

Стойности на ИТМ в началото на бременносттаСъстояниеНаддаване на тегло с всяка бременност
ИТМ <18,5Поднормено тегло12,5-18 кг
18,5 ≤ ИТМ <24,9Нормално тегло11,5 -16 кг
25≤ ИТМ <29.9Наднормено тегло7 – 11,5 кг
30 ≤ ИТМЗатлъстяване5-9 кг

През първите три месеца се взема предвид наддаване на тегло от 0,5 – 2 кг.

* Препоръчителното наддаване на тегло при многоплодна бременност е различно и изисква експертна преценка.

 • Редовно хранене
  Препоръчва се редовно хранене през целия ден (основно и междинно хранене). Препоръчително е да комбинирате различни видове храни с всяко хранене.
  Бременните жени често страдат от киселини и гадене. Консумирането на голямо разнообразие от храни, приемането на малки количества храна често и дъвченето на храната, независимо от дискомфорта, като цяло ще облекчи симптомите. Частичното разделяне на храната и напитките, яденето на сухи храни като бисквити или храни с ниско съдържание на мазнини и избягването на газирани напитки и пържени храни също може да осигури облекчение.
 • Определяне на точното количество храна
  Количеството храна, от което се нуждае бременната жена, зависи от нейната възраст, физическа активност, ръст, тегло и здравословно състояние.
  Препоръчително е да се консултирате с диетолог, за да определите правилното количество храна за вашите индивидуални нужди.
 • Използване на информация върху етикетите на продуктите
  Препоръчително е да четете етикетите на продуктите, тъй като те съдържат важна информация за състава им, как се съхраняват и как да се използват. Особено важно е да следвате инструкциите по време на бременност.
  Също така трябва да обърнете внимание на състава и енергийната стойност, посочени на опаковката на продукта, и да изберете продукти според препоръките.