Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Елисавета Петрова

Мили мами,

Подготвихме за вас една статия, предназначена за всяка мама, опитваща се да организира и разпредели времето си между щури графици, грижата за деца, ограничени бюджети, хронично недоспиване и липса на всякаква физическа активност.

Спор няма: когато става въпрос за съвети как да поддържаме формата си след раждане, експертите, на които вярваме, са майки като нас. Майки, които намират начин за тренировка, дори когато това изглежда невъзможно, затова ги помолихме да споделят своите истории, тайни и съвети.

Елица, майка на Изабела на 2 години

Моята история: „Пътуването до офиса ми отнема около час в едната посока, а стигна ли там, по цял ден седя зад бюро. Седенето по цял ден е изтощително, понякога изпитвах отчайваща нужда да отида да потичам в парка. Това обаче се оказа почти невъзможно, още повече, че съпругът ми е извън града около две седмици всеки месец.”

Как се справих: „Поне три дни всяка седмица тренирам на работното място. Да, на работното място. В следобедните часове обувам удобни обувки и започва да се качвам и слизам от шести до първи етаж по стълбите, обикалям етажа си или правя клекове в офиса ми при затворена врата в рамките на десет минути. По този начин не е нужно да ставам сутрин по-рано от обичайното и имам на разположение времето си след работа, за да бъда с децата си. Ако преброя вечерните разходки с децата, които правим из нашия квартал, със сигурност имам четири до шест часа упражнения всяка седмица.”

Защо печеля време: „В дните, в които не ставам и не се движа в офиса, се чувствам уморена и работата ми върви бавно през целия ден. Движението на работното място също така ми помага да спя по-добре. “

Моите съвети:
• Бъдете подготвена. Винаги носете в себе си дезодорант, резервни дрехи и продукти за коса, ако се наложи да ги използвате след физическа активност.

• Винаги имайте резервен вариант. „В дългите дни, когато не мога да направя обичайната си тренировка, се разхождам из стаята по време на конферентен разговор или просто стоя по-дълго време права, ако ситуацията го позволява.“
• Не се вманиачавайте. „Знам, че не съм се родила с фитнес фигура! Позволявам си да пропускам един ден упражнения, ако не се чувствам в кондиция. Важното за мен е да се чувствам и да изглеждам добре за любимите си хора.“

Ели, майка на Росен на 4 години

Моята история: „Съпругът ми е полицай, с много ангажименти. Когато той работеше в града, в който живеем, можех да отида на ранен сутрешен пилатес клас или да потичам в парка, но след като го преместиха в столицата, бе невъзможно да тренирам сутрин и тренировките ми загубиха всякаква структура.”

Как се справих: „Не мога да правя тренировка от 30 до 60 минути, както преди. Вместо това движа тялото си, когато съм с децата си. Правя клекове в парка, стоя в планк, докато те играят около мен в стаята, и тичаме в парка, когато играем на гоненица. Те също обичат, когато си правим танцово парти в хола с песните на Бруно Марс. Страхотен кардио взрив!”

Защо печеля време: „Упражненията помагат да намаля тревожността си. Когато съм силна отвън, се чувствам като Жената-Чудо отвътре. Това ме държеше на крака в дни, в които изпитвах нужда да се свия в ъгъла и да плача. Всяка майка е имала такива моменти, нали?!”

Моите съвети:
• Не се поддавайте на отчаяние или мързел. “Преди да помислите за причините да не бъдете активни днес, просто го направете.”
• Нямате оборудване за тренировки? Няма проблем. „Стационарни упражнения като лицеви опори, лицеви опори или клекове са лесни за изпълнение през целия ден и не се нуждаете от нищо допълнително.“
• Включете и бебето. „Правете дълги разходки с бебето и клекове, докато го носите, стига да се чувствате достатъчно стабилна. “

Ралица, майка на Теодор, 11 месеца

Моята история: „Преди да имам Теодор, не трябваше да тренирам, за да поддържам фигурата си, така че не се интересувах от това дали се движа достатъчно. Това се промени, след като станах майка, когато два месеца след раждането установих, че имам 20 килограма в повече – и кърменето изглежда не помагаше. Но да вляза в рутината на упражненията беше повече от това просто да подредя дрехите в гардероба си например. Разбрах, че моят атлетичен съпруг не трябва да бъде единственият модел за подражание на Теодор за активен начин на живот.”

Как се справих: „Една приятелка ми каза, че посещава йога класове и се чувства и изглежда прекрасно. Притеснявах се от липсата на време за посещение на йога класове и тя ми каза, че мога да практикувам онлайн през платформа, където имам достъп до класовете 24 часа/7 дни в седмицата. Така започнах да намирам време през деня, когато бебето спи или си играе на килима до мен. Сега си отделям по 20 до 30 минути на ден за медитация и се чувствам превъзходно. “

Защо печеля време: „Не е лесно да си уверен, когато нито една от старите ти дрехи не ти става. Наистина ми е приятно да тренирам сега и се чувствам по-силна не само физически, но и емоционално.”

Моите съвети:
• Йога трансформира не само тялото, но и ума. Дори да не разполагате с достатъчно време за пълен йога клас, дори 15-20 минути на ден са напълно достатъчни.
• Мотивирайте се от други майки, които успешно се движат във вашия режим. „Виждането на трансформации на други хора в социалните медии е мотивиращо.“

Диана, майка на Росина, 3 години

Моята история: „По време на бременността с дъщеря ми Росина, имах много болки в таза и трябваше да спра да практикувам стречинг, с което се занимавах от години. Наистина го пропуснах и планирах да започна да се възстановявам възможно най-скоро, но болката отшумя след много време. Когато най-накрая бях готова, стигането до сутрешен стречинг клас студио беше невъзможно, тъй като момичето ми се събуждаше в 6:40 ч.“

Как се справих: „Всяка сутрин ставам в 5:00 и практикувам стречинг в спалнята си. (Лягам в 21:00, за да се уверя, че имам достатъчно време за пълноценен сън и почивка.) Създадох успокояващо пространство за стречинг с постелка и арома лампа. Практикувам с различни видеоклипове в YouTube, за да не се отегчавам.”


Защо печеля време: „Имам сутрини, в които отварям очи и си мисля:„ Уф, прекалено изморена съм! “, Но в повечето дни проявявам воля и ставам от леглото. Радвам се на времето си с моето малко момиче повече, когато съм имала своето време за зареждащ стречинг рано сутринта.“

Моите съвети:
• Намерете своето пространство у дома. Пригодете го за сутрешния си ритуал за раздвижване.
• Започнете с кратки практики. Не насилвайте тялото си. Увеличавайте темпото и продължителността постепенно.

Албена, майка на Костадин на 3 години, и на Никола на 1 година

Моята история: „Не трябваше да давам приоритет на упражненията и физическата активност, преди да се появят децата. Тичах и играех тенис със съпруга си, плувах редовно и ходех на поне един йога клас седмично. Но след като се появиха децата, родителството ми взимаше цялата енергия, освен това трябваше да работя и да се справям с всички задължения вкъщи.”

Как се справих: „За начало поставих пътека за бягане в спалнята си и си създадох правило: Ако има телевизионно предаване, което искам да гледам, трябва да го гледам, докато бягам на пътеката. Когато открих студио за пилатес в офис сградата, в която работя, започнах да посещавам веднъж седмично клас между срещите ми с клиенти. Също така често използвам обедната си почивка, за да плувам в басейн близо до офиса.”

Защо печеля време: „Родителите ми са на 70-годишна възраст и все още ходят в планината, плуват, практикуват йога и колоездене. Искам децата ми да ме виждат да полагам същите усилия да се грижа за тялото си и да се забавлявам, докато го правя. Плюс това, ако пропусна повече от два дни тренировки, съм раздразнителна. Грижата е полезна, но е и взискателна.”

Моите съвети:
• Преди всичко прекарвайте време с децата. „Опитвам се да се кача на бягащата пътека, след като прекараме много време заедно. За децата, моментите с родителите им е най-важното нещо и се старая да давам много от своето на малките си съкровища.”
• Носете се по течението. „Дори да съм много уморен от родителството и живота, просто продължавам напред. Не позволявам на умората и отчаянието да ме превземат.“
• Запазете чувството си за хумор. „Веднъж платих за клас по пилатес, но забравих да взема екипа си за тренировка, така че проведох тренировката в работните си дрехи. Беше нещо, което не съм правила досега, но го приех с усмивка като поредното предизвикателство, с което трябва да се справя.“

Редакционен коментар: независимо каква физическа активност изберете в ежедневието си, не забравяйте, че вие сте майка-героиня, най-красивото човешко същество в очите на вашето дете. И то ще ви обича винаги заради всичко, което сте. Затова на първо място се научете да обичате и харесвате себе си.