Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

В човешката кожа нормално се съдържат значителни количества провитамин D, който под въздействието на слънчевите лъчи се превръща във витамин D. Недостигът на витамин D в организма е особено нежелателно при кърмачетата и малките деца, тъй като той е изключително необходим за правилно формиране на тяхната костна система.

     При недостиг на витамин D в детския организъм се появяват алармиращи белези, които родителите трябва да познават: бебетата стават напрегнати и неспокойни, лесно се стряскат, нарушава се сънят им, често е налице повишено изпотяване. При недостиг на витамин D мускулният тонус е понижен.

     Профилактиката на рахита започва още в майчината утроба. За целта храната на бременната жена трябва да бъде разнообразна и богата на калций, витамини и протеини.

От голямо значение за новороденото по отношение на предпазване от рахит е кърменето. Майчиното мляко осигурява на детския организъм всичките необходими за развитието му вещества.

Всеки слънчев ден трябва да се използва за разходки на открито. В първата годинка на детето поне един сън трябва да бъде на открито, най-добре на шарена сянка. Слънчевите бани също се препоръчват, но излагането на слънце трябва да бъде постепенно, като се започва от няколко минути. Полезни са и баните в т.нар. слънчева вода, къпане на бебето във вода, стоплена в подходящ съд от слънчевите лъчи.  Много добро профилактично и лечебно действие по отношение на рахита има редовният масажът и гимнастиката на бебето. Капките с витамин D, които се предписват от първия месец на кърмачето са абсолютно задължителни, Конкретните дози и продължителност на профилактиката ще определи педиатърът, които провежда детската консултация.

Най-често използваното хомеопатично лекарство за профилактика на рахит e Silicea 15СН – по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично. Този медикамент е препоръчителен и при редица други проблеми с костите или със зъбите. Особено подходящ е при по-слабички кърмачета, които трудно наддават на тегло, често боледуват, трудно усвояват храната и т.н.

Може да се комбинира с Calcarea  phosphorica 9CH или Calcarea fluorica 15CH, за период от поне три-четири месеца. При по-пълничките кърмачета, които наддават на тегло, но фонтанелата се затваря по-бално Silicea се комбинира с Calcarea carbonica 15 СН, по 5 гранули дневно, за три до шест месеца.

При клинични данни за рахит лечението се провежда с големи дози витамин D. В тези случаи хомеопатичните медикаменти са само допълващо лечение.

                    Д-р Зорка Угринова, обща медицина, клинична хомеопатия