Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Знаете ли какви са причините за запушване на маточните тръби?

Предходни излекувани или недолекувани възпаления – в резултат от тях, настъпват инфекции, които задълбочават проблема. Примери за такива състояния са някои инфекции, предадени по полов път или настъпили след аборт, поставяне на спирала и др.

Предходни хирургични операции – в резултат от тях, е възможно да се достигне до сраствания на други органи с маточните тръби и опитите за забременяване да срещнат трудности. Примери за такива са отстраняване на апендицит, болест на Крон и други в стомашната област. Предходна извънматочна бременност повишава риска от запушени маточни тръби – важно е в кой момент е установена и колко бързо се реагира за нейното прекратяване.

Ендометриоза – по-конкретно, в случаите, в които са налице т. нар. „шоколадови кисти“, които се отстраняват хирургично. В резултат, отново съществува опасност от външни за тръбите сраствания.

Ако смятате, че имате проблеми със запушени маточни тръби, е важно да потърсите компетентна медицинска помощ. Специалистите в Инвитро център в МК „Доверие“ ще ви помогнат да определите причината за проблема и да ви предложат подходящо лечение, което да ви помогне да забременеете и да имате здраво бебе.