Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Красена Ангелова

Василена Гръбчева е журналист в Нова телевизия, майка на прекрасна дъщеря на име Анастасия.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

Василена: Най-голямото предизвикателство за мен беше да осъзная, че животът ми никога няма да бъде същият, че ще има едно малко същество, което ще определя желанията, мечтите и целите ми и ще ме направи ужасно щастлива.

С какво те промени майчинството?

Василена: Направи ме още по-щастлива, по-уверена и по-вярваща в утрешния ден. Откакто имаме Анастасия, животът има повече смисъл, а неуспехите и загубите нямат силата да ни откажат да продължаваме напред в живота.

На какво те научи твоето дете?

Василена: Научи ме да се усмихвам на малките неща, да оставям работата настрана и да се наслаждавам на всеки миг.

Снимка: Красена Ангелова

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

Василена: Тайната рецепта е във вътрешната хармония. Важно е да си в мир със самия себе си. Да обичаш работата си, но да поставяш семейството на първо място. И да имаш силен гръб – мъжът до теб – моят се казва – д-р Асен Цеков.

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“

Василена: Най-голямата привилегия.

Как протича един твой ден?

Василена: Ставане рано ( понякога дори в 4 часа сутринта) , бързане за работа, срещи с много и различни хора, което ме зарежда много, дава ми нужния адреналин. След работа винаги бързам обратно , защото Анастасия ме чака и е време за игра. Домашни задачи и неусетно идва вечерта, когато никога не знаеш кога и колко ще спиш. Анастасия от раждането си не е по спането и до ден днешен се буди по няколко пъти нощем. Докато затворя очи и отново е 4 сутринта.

Имате ли си ежедневни малки семейни ритуали?

Василена: Вечер винаги вечеряме всички заедно, след което е време за бебешка баня, което си е истински купон, но никой не остава сух.

Как се забавлявате с детето/децата в почивните дни?

Василена: В сегашната пандемична обстановка забавленията са в парка, на разходка и игра с нашите две кучета – Кари (Йорки) и Тара ( Дого Аржентино).

Как си почиваш?

Василена: Откакто съм майка – никога! Хахахаха, шегувам се, рядко е, но успявам да си поема въздух от време на време когато някоя от бабите е вкъщи с малката.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

Василена: Истината е, че аз не съм от най-суетните хора, нямам навик да се грижа за кожата, косата, тялото ми. Но имам добри приятели, професионалисти в различни области, които ме съветват кое е най-добре за мен и аз просто следвам съветите. Често се налага да ми се карат, ако не си обръщам достатъчно внимание. Използвам хубава козметика (кремове, лосиони, шампоан и балсам), рядко се гримирам, а и не мога. 🙂 Пия много вода, ям много плодове и зеленчуци. Обичам да спортувам – навън. Да играя тенис на корт – изразходвам цялата отрицателна енергия.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете

Василена: Мус от тиква ( тъй като Анастасия още няма зъби, обича точно такива вкусотии)

Необходими продукти:

3 яйца

500мл прясно мляко

500 грама тиква на пара

2 лъжици захар

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Пасира се тиквата, млякото се слага на котлона със захарта, яйцата се разбиват с тел и се прибавят към топлото мляко, бавно и бъркайки. След това към тази смес се добавя пасираната тиква. Следват 10 минути на котлона – цялата смес. И е готово!

Може да се дабавят и две лъжици нишесте!