Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Цвети Радойчева е поп певица, автор на музика и текстове. Висшето си образование завършва в Национална Музикална академия „Панчо Владигеров“, със специалност поп и джаз пеене в класа на доц. Алис Боварян. Зад гърба си има 9 авторски песни с видеоклипове към тях, а песента „Вземи ми всичко“, която Цвети Радойчева създава през 2012 година, става тотален хит и се превръща в нейна музикална визитна картичка. През 2016 година се дипломира успешно в НМА „Панчо Владигеров“, а през същата година са ражда и дъщеря й Ванеса.

През 2019 г. Цвети печели голямата наградата на фестивала за нова българска музика „BG Music Festival“, с авторската си песен „Изчезна“.

Цвети е щастлива майка на прекрасната Ванеса на 4 години.

Цвети, какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

ЦР: Имах изключително спокойна и безпроблемна бременност. През всичките месеци бях преизпълнена с енергия и не спирах да пея и да упражнявам активно професията си. Пътувах до към осми месец на участия.

През бременността всекидневно посещавах уроци по пиано, тъй като ми предстоеше да се явя на два изпита и съответно да се дипломирам. Всичко мина чудесно, интересните спомени ми бяха, че всеки път щом имах урок или изпит, моята Ванеса не помръдваше в корема (което принципно бе нехарактерно за нея, тъй като постоянно се движеше), сякаш изчакваше да мине всичко, след което щом погалех корема си, тя веднага ми отвръщаше с разместване….явно сме имали силна емоционална и енергийна връзка като мама и бебе още от вътреутробното й развитие, което определено се доказва в прекрасното ни общуване днес. През шестия месец дори снимах видеоклипа си към песента „This is love“, която посветих именно на бременността и любовта си към нея.

В края на бременността наблюдаващият ме лекар установи, че пъпната връв се е увила около врата й. Най- вероятно това се е дължало именно на темперамента й и активните движения (танци), които е правила щом е чувала толкова много музика. Това определено притесни мен и семейството ни, именно затова ме съветваха да родя секцио. Но моето желание бе всичко да е наред и да родя детето си по естествен път. За голямо щастие така и стана, на 29 август 2016 година с Божията помощ с естествено раждане се появи тя: силна, напориста, с характер и безумно лъчезарна усмивка- Ванеса.

Най- голямото предизвикателство през първите месеци на майчинството беше свързано с кърменето. Имах много кърма и беше трудно да насмогвам хем да кърмя, хем да изцеждам останалото количество, но с грижите и помощта на таткото и моята златна майка всичко премина. Горда съм, че успях да кърма дъщеря си две години и два месеца.

Кърменето създава изключително здрава връзка между майка и дете. Затова Ванеса е й толкова любвеобвилна и чувствителна, тъй като топлината и сигурността в майчините прегръдки, кърменето дават чувството за значимост и доверие в живота.

С какво те промени майчинството?

ЦР: Майчинството ме направо много по– осъзната, търпелива и толерантна като човек. Изградих много повече сигурност в самата себе си. Когато станеш майка, виждаш, че спокойствието и мирът на твоята собствена душа са изключително важни, за да можеш да ги предадеш и на детето си. Разбрах колко е важно да приемаш любящо много ситуации, да не се ядосваш, когато не можеш да промениш нещо и съответно да заявяваш себе си, за да може детето ти да знае границата на всичко. Станах много по-разбираща, емпатична и можеща да виждам красотата и щастието зад трудностите.

На какво те научи твоето дете?

ЦР: Ванеса ме научи на безусловна любов и ме направи цялостна личност. Виждайки я как расте, порасна и моето дете в мен. Приемайки я такава, каквато е, без да искам да я променям, тъй като е дошла със собствена мисия, разбрах, че мога само да я моделирам с инструмента Любов !

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

ЦР: Рецептата е много любов, разбиране и неспирно желание за развитие! Разбира се, с помощта на мъжа ми и моята майка нещата се съчетават прекрасно! Щастие е да имаш любящи и отдадени близки. Щастлива съм, че в този живот мога да реализирам себе си успешно както професионално, така и като майка!

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“

ЦР: Да бъдеш родител е ПРИЗВАНИЕ!

Как протича един твой ден?

ЦР: Старая се всеки мой ден да протича с усмивка и позитивизъм, това е примерът, които давам и на моята Ванеса. Уча я от всяка неприятна ситуация да изважда своите поука и урок. Уча я да обича себе си и да се доверява на вътрешните си инстинкти, като й давам възможност от сега да взима някои решения и да носи отговорността за тях (като много си говорим за всичко).

Денят ни задължително започва с прясно изцеден сок от морков, който дава енергия за деня ни. След което правя план за деня в зависимост от ангажиментите ми и когато имам работа, записи, телевизионни изяви, оставям Ванеса със своята любима баба, с която общуват с много любов, играят, рисуват, учат песни. Щом аз и мъжът ми приключим задълженията си, веднага я взимаме и се наслаждаваме заедно на вечерята, четем книжки и играем по детски.

Имате ли си ежедневни малки семейни ритуали?

ЦР: Да, често се прегръщаме и целуваме заедно тримата, също така не се сърдим за нищо, ако е имало недоразумение, отново прегръдка и всичко е наред.

Снимка: Личен архив

Как се забавлявате с детето в почивните дни?

ЦР: Обичаме разходките сред природата, имаме си и прекрасна вила в Плевенския край, където с удоволствие прекарваме почивни дни семейно. А сега най – любимото ни занимание е да спускаме Ванеса с шейна и ние покрай нея се превръщаме в деца и няма по- хубаво нещо от това човек да живее естествено и автентично. Именно децата, чрез своята невинност, идват, за да ни научат, че щастието е в радостта от споделения миг.

Как си почиваш?

ЦР: Най- добрата почивка на ума и тялото ми е именно медитацията, която има вълшебно действие, отразява се прекрасно на настроението, изграждането на вътрешно спокойствие и подобряването на концентрацията, буквално 20 мин. медитация се равняват на 5,6 часа дълбок сън.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

ЦР: Външния вид поддържам чрез здравословно хранене. В менюто ми присъстват прясно изцедени сокове, сурови ядки, риба, морски дарове, много плодове и зеленчуци.

А също така духа и тялото поддържам с ежедневни медитации и йога упражнения.

За мен всичко това е начин на живот.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете

ЦР: Ванеса обича моята вита баница:

Необходими продукти:

2 яйца

1 кофичка домашно кисело мляко

½ кафена лъжичка сода

Всичко това се разбива с миксер до хомогенна смес.

Използвам точени кори за баница, всяка една се намазва с олио, след това се намазва и от сместа и се поръсва със сирене (количество по желание).

Всяка кора се навива на ролце и се подреждат в тавичка за печене, като следват формата на охлюв.

Изпича се на 180 градуса при загрята фурна за около 25 мин.