Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Редакционен материал

Има ли наистина “подходящ момент” за забременяване? Всеки ще ви даде различен отговор на този въпрос. Ето защо решихме да попитаме няколко от нашите последователи – вече минали по пътя на вземане на решение да станат майки.

Да можеш да създаваш живот е безспорно благословия за всяка жена, но не бива да забравяме, че всяка от нас има биологичен часовник. Противно на съществуващите нагласи, че колкото по-рано една жена стане майка, толкова по-лесно ще премине бременността и раждането, това не е точно така. Има жени, които не са готови да станат майки дори в началото на 30-те си години. Ето защо повечето експерти и майки се съгласяват, че няма идеална възраст за забременяване, а всичко е строго индивидуално и зависещо от редица фактори.

Според нас, а и не само, оптималното време една жена да стане майка е тогава, когато тя е готова за това – физически, емоционално, психически и финансово – и това време варира значително от жена до жена. За да ви помогнем да определите коя възраст може да е най-подходяща за забременяване, помолихме няколко майки да споделят своите опит и мнения за всеки възрастов диапазон.

Преди да навършите 20 години

Очевидно тази възраст не е идеална за повечето жени, тъй като твърде ранното майчинство, особено когато не е осъзнато, също крие рискове. Не може да се отрече обаче, че това е времето, когато забременяването се случва най-лесно. Проучванията показват обаче, че процентите на прееклампсия са най-високи в крайните възрасти – тийнейджъри и жени в началото на 40-те.

Антония И., 29-годишна, забременява на 18-годишна възраст. Тя споделя, че по това време мисленето й все още е било като на подрастващ тийнейджър. „Бях изключително емоционална и объркана как да бъда майка и дали ще се справя на тази възраст“, казва тя. „Не ме разбирайте погрешно, децата ми са дар от Бог и промениха живота ми към по-добро, но е трудно да си родител, когато все още си на 18.“ Антония споделя, че според нея бременността и родителството може да са по-малко стресиращи, когато човек е по-знаещ, търпелив и спокоен, от гледна точка на годините.

Между 20 и 29-годишна възраст

Повечето жени в тази възрастова група са с приблизително 25% шанс да забременеят всеки месец. Справянето с финансите все още може да бъде все още трудно, тъй като повечето мъже и жени в началото на 20-те си години все още учат, опитват да се развиват професионално, изплащат заем за жилище или живеят под наем и по-малко спестяват.

Бистра Д., на 27 години, става майка на 20 години за първи път и на 25 години за втори път. Въпреки че все още учи, тя не прекъсва обучението си и успява да завърши успешно. „Първата ми бременност беше много по-лесна на тялото ми, тъй като бях малко по-млада и в по-добра физическа форма“, казва тя. “До втората си бременност бях прехвърлила голяма част от работата си от вкъщи, така че да намаля стреса. Това ми помогна много, още повече, че през втората ми бременност имах усложнения и периодът за възстановяване след раждането бе по-дълъг.” Бистра вярва, че няма “подходящ момент” за забременяване, казвайки: “независимо дали е планирано или не, майчинството никога не е лесно”.

Между 30 и 34-годишна възраст

“След като навършите 30 години, особено на 35 и след това, започваме да наблюдаваме намаляване на плодовитостта, но това не е абсолютно задължително – и ако все още сте доста заети с изграждането на кариера или не сте намерили идеалния партньор, не трябва да бъдете подтиквани да забременеете, само за да имате дете “, казва Мария Минкина, на 40 години, майка да дете на 1 година.
От гледна точка на плюсовете, забременяването на около 30-годишна възраст позволява на жените да се наслаждават на времето след навършване на пълнолетие за срещи с приятели, образование и кариера, да опознаят себе си. Такъв е случаят с 46-годишната Катерина М., която става майка на 34-годишна възраст. „Определено не бях готова за такъв тип ангажименти през 20-те си години, когато все още имах много цели, които исках да постигна, след което да създам семейство и да имам деца“, казва тя.

За Мартина Е., на 37 години, забременяването на 32 години й позволило да отдели достатъчно време за установяване на кариерата и усещане, че вече е готова психически да бъде родител. „Няма съмнение, че дори и при най-леката бременност и най-спокойното бебетата, все пак трябва да преустановите работа за известно време, но аз преди това бях вложила много време в изграждането на име и солидна основа от лоялни клиенти, което ми позволи да направя тази стъпка назад, за да отгледам бебето си “, казва тя.

Между 35 и 39-годишна възраст

За съжаление е вярно, че плодовитостта започва да намалява значително след 37-годишна възраст. Освен това успехът за стимулиране на плодовитостта, също започва да намалява, което увеличава разходите за лечение. “Здравните рискове също започват да се повишават, като хипертония, диабет при бременност и прееклампсия, както и темповете на хромозомни аномалии (макар че процентът все още е по-малък от 1% при 40-годишна възраст).” Жените в този възрастов диапазон трябва да се насочат към специалист, ако опитите им за забременяване продължат по-дълго от 6 месеца.

Моника Б., 43-годишна, ражда двете си деца съответно на 35 и 37 години, защото това й дава повече време да стане по-стабилна финансово и решението да стане родител идва по-осъзнато. „Когато станах родител, имах зад гърба си солиден опит и ноу-хау да започна собствен консултантски бизнес, за да мога да бъда свой шеф и сама да решавам кога да работя. Преди това нямах този „лукс“ сама да вземам решения за работния си режим и майчинство по това време би било много по-трудно за мен“, казва тя.

Между 40 и 45-годишна възраст

До 40-годишна възраст шансовете на здравата жена да забременее всеки месец са под 5%. По-голямата тревога в тази възрастова група обаче будят медицинските рискове от една бременност. Жените над 40 години, регистрират по-голям процент на усложненията в ранна бременност, като извънматочна бременност и спонтанни аборти, както и по-късни усложнения като прееклампсия, диабет, проблеми с плацентата и преждевременно раждане. Това, разбира се, не е задължително, много са случаите, при които жена над 40-годишна възраст се радва на сравнително спокойна бременност.

Сузана С., 43-годишна, ражда дъщеря си на 41-ия си рожден ден. „Радвам се, че имам дъщеря си, тя е моята благословия. Отделих много години, за да изследвам смисъла на собствения си живот и да намеря себе си“, казва тя. “Поради житейските ми преживявания знам, че мога да помогна на дъщеря ми да открие кое е истински важно за нея, да живее живот, изпълнен с цели и любов.”


Като цяло, експертите и майките са съгласни, че наистина няма правилен отговор на въпроса “Кога е най-добрата възраст за забременяване?” Биологично отговорът вероятно е началото на 20-те години, но трябва да се имат предвид безброй фактори, много от които се различават поотделно. Най-доброто, което можете да направите, е да слушате сърцето си и да не отлагате твърде дълго решението да станете майка!