Необходими продукти за 4 порции
10 г меко масло
480 г. млад спанак
1 филия хляб, без кората ( около 40 г.)
150 мл. прясна сметана ( готварска- животинска)
5 жълтъка
5 белтъка
50 г. настърган пармезан
2 щипки Индийско орехче
Сол на вкус
Метод
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.
Намажете леко с масло четири 250 милилитрови огнеупорни формички.
Сложете спанака в тенджера и бъркайте на слаб огън за около 2-3 мин.
Оставете да се отцеди.
През това време накъсайте хляба на малки парчета. Сложете ги в чопър и ги смелета, докато се превърнат във фина галета.
Изстискайте цялата течност от спанака.
Смесете с трохите и половината количество сметаната. Разбъркайте много добре.
Добавете и останалата част. Отново разбъркайте много добре/ блендирайте.
Добавете и жълтъците, заедно с 3 с.л. от пармезана. Добавете индийското орехче и солта. Пасирайте.
Разбийте белтъците, докато се превърнат в гъста бяла смес.
Започнете да добавяте на етапи разбитите белтъци в спаначената смес. Бъркайте плавно, докато се усвои цялата спаначена смес.
Поръсете всяка купичка с останалия Пармезан и ги сложете в една обща купа.
Разпределете сместа в купичките.
Поръсете с останалия Пармезан.
Печете 15 мин, без да отваряте фурната преди изтичането на тези 15 мин.