Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Всички сме подлагали търпението си на изпитание, когато сме ставали свидетели на безпричинно избухване, проявяване на инат и изблиците на вечеря, защото сосът на ястието е докоснал картофите например! Тези неща могат да ни побъркат и могат да бъдат една от най-трудните части от отглеждането на дете; да се опитваш да останеш спокоен, когато децата ти изпробват търпението ти след дълъг работен ден или да поддържаш дома в ред, далеч не е лесно, но е напълно постижимо. Предлагаме ви няколко съвета за намиране на повече търпение като родител.

Не забравяйте, че децата не ви изнервят нарочно

Те все пак са деца и със сигурност не се опитват умишлено да ви подлудят. Дори ако поведението на децата ви ви ядосва, ако отделите минута, за да преоцените ситуацията, може просто да намерите скритите си запаси от търпение.

Съвсем нормално е децата ви да са непослушни от време на време

Разбира се, вие ще искате децата ви да се държат като сладки малки ангелчета, но в действителност това не винаги се случва или поне не през цялото време. Голяма част от това, което вашите деца правят и по-специално което искате да НЕ правят, е просто част от тяхното учене и развитие, присъщо за възрастта им. Това не означава, че не трябва да оставяте лошото поведение без контрол, но ако го правите със спокойно отношение, като същевременно помните, че това поведение е нормално, ще успеете да разрешите ситуациите много по-бързо.

Не им говорете и не им се карайте, а просто разговаряйте с тях

Изнасянето на лекции на детето ви обикновено няма да ви отведе много далеч. Всяко взаимодействие с вашето дете допринася за вашата специална връзка и за неговото уверено опознаване на света. Така че вместо да им се карате, просто опитайте да разговаряте с тях.

Отделяйте време за себе си

Ако откриете, че се превръщате в кълбо от нерви, защо не отделите време да се отдръпнете от ситуацията и да направите няколко дълбоки вдишвания за минута, за да се разсеете и да намалите стреса?

Изяснете очакванията си пред детето

Един от начините да привлечете вниманието на детето си е просто да му разясните какви са вашите очаквания към него по прост начин, подходящ за възрастта му. По този начин ще поддържате нивата на стрес до минимум и търпението ви (да се надяваме) ще остане непокътнато.

Погледнете на нещата от различна гледна точка

Когато почувствате, че търпението ви се изчерпва, отделете малко време, за да съберете мислите си и се опитайте да се поставите на мястото на детето си. По този начин може да успеете да разберете какво го мотивира да се държи или действа по този начин и да му отговорите по начин, който то ще може да разбере и приеме.

Помислете какво казва поведението ви за вас

Спомнете си всеки път, в който сте губили търпение или сте повишили тон и не забравяйте, че децата са като гъби. Вашето малко дете ще се поучи от вашето поведение, така че се опитайте да помислите как всичко, което правите или казвате, ще бъде възприето и копирано от него, преди да предприемете каквото и да е. Викането и загубата на самообладание вероятно ще доведат до това детето ви да крещи и да проявява раздразнителност, а това е последното, което желае всеки родител, нали?! Споделете с нас търпеливи ли сте към децата си? Трудно ли ви е или по-скоро лесно да останете спокойни във всяка ситуация?

Редакторски материал