Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Юношеството е период на промени и трансформация на личността. Юношеството е време на съзряване: това е преходен период от физическото и психическото развитие на човека между детството и зрелостта. Класически този етап се определя като  възрастта между 12 до 22 години.

Тялото и мозъкът се променят драстично. Появяват се нови поведения и както младежът, така и семейството могат да бъдат объркани от тях.

Мозъкът на тийнейджъра е различен от мозъка на възрастния индивид. Той все се развива до пълното си съзряване на възраст от около 22 г. Най-големите промени, отговорни за самоконтрола, преценката, емоциите и организирането, логическото мислене се развиват между пубертета и зрелостта. Поради тази причина юношите често взимат лоши решения, имат емоционални изблици, но всичко това е обяснимо от конкретните промени.

Това е и периодът, в който е здравословно младият човек да „скъса“ емоционалната пъпна връв със семейството и да се обърне към социалния кръг на приятели и нови авторитети. В тези години на промени, младежът открива себе си по нов начин и изгражда своята идентичност.

Ето защо, повече от всякога, децата всъщност имат нужда от подкрепа и разбиране в този възрастов период.

Има много начини, с които можем да им помогнем да преминат по-леко и здраво през пубертета – физическа активност, хобита, пълноценно общуване. Както и благодатната емоционална подкрепа на психо-ароматерапията.

Наричам етеричните масла „лечебни емоции в шишенце“, защото те са концентрат от природата, която може да ни подкрепи както във физическото здраве, така и в емоционалното. Много често се говори за ползите от качествените етерични масла (чисти, без синтетични добавки) на физическо ниво. Много бих искала да имаме знанието, че те са вълшебни и по отношение на емоциите.

Природата ни е дала всичко, което ни е необходимо, за да поддържаме здравето си.

В годините, освен психология, психотерапия и родова терапия, учих и се дипломирах и като психоароматерапевт, както и като ароматерапевт. Защото вярвам в холистичния подход – цялостна подкрепа на нашето същество на физическо, емоционално и духовно ниво. От дете обичам и изучавам света на билките, карах и курс за билколечение. Използвам в работата си и Баховите есенции. Всички те са силни помощници в грижата за вашите деца.

Етеричните масла носят общ корен с едно от нашите седем енергийни тела, а именно етерното тяло. И това не е случайност. Етерното тяло е нашето емоционално тяло. По този начин, на енергийно ниво, маслата имат пряко въздействие върху емоциите на човек – съзнателно или не.

Освен това, нашият обонятелен тракт се намира в пряка връзка с лимбичната ни система и амигдала – центърът на емоционалната ни памет. Така, когато вдишваме ароматите, ние можем да влияем на емоционалните спомени, изтласкани емоции, блокажи и т.н.

Ето защо често използвам в практиката си силата на тези „лечебни емоции в шишенце“ и виждам нежната подкрепа в процеса на терапия.

Често се приемат с лекота от децата и юношите. На повечето от тях много им харесва сами, интуитивно, да си изберат своя аромат. 99% от случаите той е точно това, което детето има нужда на емоционално ниво.

Насърчавам родителите да съберат информация по темата и да приложат маслата в дома си.

Кои масла са подходящи за емоциите на нашите юноши?

Лавандула – любим аромат на много хора. Лавандулата има успокояващо въздействие както на физическо ниво, така и на емоционално. Подобрява съня и намалява напрегнатостта на децата (всичко това, разбира се, важи и за възрастните). Освен това лавандулата подобрява и комуникацията. Много е полезно вечер (преди сън) да нанасяме по 1 капка етерично масла от Лавандула на всяко ходило и да масажираме. Както и да дифузираме нощем, защото по време на сън нашият мозък „храносмила“ емоциите от деня и дифузирането подпомага този процес на несъзнателно ниво. Полезно масло за деца, които са необщителни, страхуват се, тревожни, блокирани емоционално, често предпочитат да се „скрият“.

Римска лайка – тя е лечителят на растенията – успокоява емоциите и помага на мозъка да „притихне“. Римската лайка, освен че е релаксант, тя ни подкрепя в откриването на нашата мисия и силни страни – разгръща потенциала ни така, че да го видим. Полезно масло за деца, които са апатични, обезкуражени.

Мента, Лимон и Розмарин – Тази комбинация е силна подкрепа за фокус и концентрация. Разсейва „облаците“ в съзнанието и премахва мозъчната мъгла, като ни помага да подредим ясно мисълта си и да запомним по-добре това, което ни е важно. Тази смес подобрява настроението.

Портокал и Грейпфрут – маслото от портокал (както и цитрусите) е антидепресант и внася радост и светлина в емоционалния свят на детето. Много полезен за деца, които се страхуват, твърде сериозни са, блокиран е потокът на радостта в тях. Грейпфрут, от своя страна също е цитрус и е антидепресант. Той е чудесна подкрепа за периода на юношеството, когато тялото ни се променя, защото е свързан на емоционално ниво с умението да приемаме и обичаме нашето тяло. Това масло е полезно за деца, които се срамуват от телата си, отхвърлят ги. Трудно приемат себе си. В комбинация портокал и грейпфрут ни учат да обичаме себе си такива, каквито сме и да прегърнем радостта.

Разбира се, има много вариации на комбинации и различни етерични масла, които могат да бъдат в подкрепа. Всяко дете, човек и случай са строго индивидуални и най-добре е да се консултираме със специалист при необходимост.

Холистичният подход е свързан както с природна подкрепа на всички нива на нашето същество, така и с добра профилактика. Важно е да се грижим за психо-емоционалното ни здраве и баланс всеки ден с всеки избор. Така ние ще подкрепяме тялото ни, нервната ни система, психето ни, нашето съзнателно и несъзнателно, които с времето ще ни се отблагодарят с вътрешен мир.

Автор: Дорина Ташева – психолог, психотерапевт, ароматерапевт, родов терапевт.

Категории: Майчинство