Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на смокиня. От сега до 20-та седмица на бременността ви то ще се увеличи 30 пъти в тегло и утрои по дължина.

Дължина на бебето:  40 mm.

Тегло на бебето:  0.007 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Знаете ли, че бебето ви може да диша под вода? То го прави в момента. На 10 и 11 седмица плодът ще започне да вдишва и издишва малки количества околоплодна течност, което помага на белите дробове на вашето бебе да растат и да се развиват. Също тази седмица ушите на вашето бебе се оформят до страните на главата му. Разбира се, главата на вашето бебе е все още непропорционално голяма в сравнение с останалата част от тялото му, но това ще се изравни, тъй като то продължава да расте и да се развива в утробата ви.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 11

Бъдещото бебе лежи по гръб с глава в лявата част на изображението и с крака нагоре. От това изображение можете да видите, че шията му расте, отделяйки голямата му глава от останалата част от тялото. Главата му все още съставлява повече от 50% от размера на тялото му, което е нормално. Костите на лицето отново се виждат като ярко бели области в профила.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Започнахте ли да показвате коремчето си вече? Ако това е първата ви бременност, може просто да се почувствате подути, подобно на усещането след обилно хранене. В крайна сметка матката ви вече е с размерите на грейпфрут.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Здравей, деколте! Подтикнати от хормоните прогестерон и естроген, гърдите ви (и жлезите, които произвеждат мляко вътре в тях) растат и скоро може да дойде време да пазарувате за нови сутиени. Ако планирате да кърмите, предлагаме да се насочите директно към сектора сутиени за кърмене.

Информирайте се за рамките, в които се движи теглото по време на бременност

Не се притеснявайте, ако гаденето е направило невъзможно да се храните добре или ако все още не сте напълняли много. Експертите сочат за нормално да качите 1 до 5 килограма през първия триместър, така че хранете се балансирано, здравословно и ако имате притеснения, винаги се консултирайте с лекаря си.

Симптоми на бременността през седмица 11

Запек

Запекът е често срещан по време на бременност, отчасти поради хормонални промени, които могат да забавят храносмилането. Приемайте вода през целия ден и останете активни, доколкото можете, за да облекчите състоянието на запек.

Киселини в стомаха

Може да започнете да усещате киселини в стомаха (наричани още киселинно храносмилане), усещане за парене, което често се простира от дъното на гръдната ви кост до долната част на гърлото. Много жени получават киселини за първи път по време на бременност или установяват, че те се влошават.

Остават ви 29 седмици! Вие сте в третия месец!