Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Родителите прекарват много време в смяна на пелените. Всъщност бебетата могат да използват 10 пелени на ден или повече. Смяната на памперса може да изглежда сложна в началото. Но с малко практика ще откриете, че поддържането на бебешкото дупе чисто и сухо е мисията възможна.

Пригответе се

Преди да започнете, пригответе всичко до себе си, за да не оставяте бебето само, без надзор:

• пелена

• контейнер с топла вода и памучни тампони или кърпи (за бебета с чувствителна кожа) или влажни кърпички за смяна на пелени

• крем против подсичане за зоната под пелените (за предотвратяване и лечение на обриви)

• подложка за смяна или пелена от плат за поставяне под бебето

Уверете се, че всички необходими консумативи са наблизо. Бебетата никога не трябва да се оставят без надзор, дори и за секунда. Дори новородените могат да изненадат родителите със способността си да се въртят.

Избърсване/Почистване

С помощта на мокра кърпа, памучни тампони или кърпи или бебешки влажни кърпички внимателно избършете бебето си отпред назад (никога не избърсвайте отзад напред, особено при момичета, в противен случай можете да разпространите бактериите, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища). Може да повдигнете внимателно краката на бебето си за глезените, за да почистите по-добре дупето и зоната към гръбчето. Не забравяйте гънките в бедрата и задните части.

След като приключите с избърсването, подсушете бебето си с чиста кърпа и нанесете крем за зоната под пелените.

Пелени за еднократна употреба

Ако използвате пелени за еднократна употреба:

• Отворете памперса и го плъзнете под бебето, като леко повдигате краката и стъпалата му. Задната част с лепящите ленти трябва да е на ниво, на нивото на коремчето на вашето бебе.

• Вдигнете предната част на пелената нагоре между краката на бебето и върху корема му.

• Поставете залепващите ленти наоколо и ги затегнете плътно, без на е прекалено стегнато. Внимавайте да не залепите лентата върху кожата на вашето бебе.

Ето няколко допълнителни съвета, които трябва да имате предвид:

• Ако откриете следи около краката и кръста на бебето, пелената е твърде стегната. Следващия път опитайте да оставите пелената да прилегне по -свободно. Ако това не помогне, вашето бебе може да е готово за пелена от следващия размер.

• Ако се появи обрив в отворите на пелените около крака и кръста на вашето бебе, сменете марката на памперса, който използвате. Понякога бебетата стават чувствителни към определени марки памперси.

• При смяна на пелените на момче, поставете пениса в положение надолу, преди да закопчаете памперса. Това ще помогне да се предотврати проникването на течове над талията.

• Сгънете горната част на пелената, ако пъпната връв на вашето бебе все още не е паднала, за да поддържате тази област суха. Продължете да правите това в продължение на няколко дни, след като пъпчето падне, за да предотвратите дразнене и задържане на влага.

• Винаги измивайте добре ръцете си след смяна на пелената на бебето, за да предотвратите разпространението на микроби.

Пелени от плат

Повечето родители избират памперси за еднократна употреба поради тяхното удобство. Но някои родители избират пелени от плат, тъй като смятат, че пелените от плат са по -екологични (разбира се, има спорове дали това е вярно).

Пелените от плат се предлагат в много форми и размери. Традиционните пелени от плат обикновено се предлагат сгънати или в квадрат и изискват закопчаване. По -модерните видове са контурирани като памперси за еднократна употреба и се предлагат със закопчалки. Други аксесоари за пелени от кърпи включват абсорбиращи подложки, удвоители за пелени за допълнителна защита през нощта и калъфи за пелени, които помагат за предотвратяване на течове.

Предотвратяване на обрив в зоната под пелените

Случва се бебетата да получат обрив в зоната под пелените. Но ако обривът се появява често, продължава повече от 2 или 3 дни или се влошава, обадете се на вашия лекар. Също така уведомете педиатъра, ако вашето бебе има температура с обрива или ако обривът изглежда болезнен, яркочервен или има мехури.

За да предотвратите и подпомогнете излекуването на обрив в зоната под пелените, имайте предвид тези съвети:

• Сменяйте често памперсите през деня и задължително веднага след изхождане. Почистете внимателно зоната. Енергичното избърсване или триене може допълнително да раздразни обрива.

• Използвайте крем против подсичане за зоната под пелените, за да предотвратите и излекувате обривите. Потърсете такъв с цинков оксид, който действа като бариера срещу влагата.

• Оставете бебето си да кратко без пелена, за да подиша нежната му кожа. Разбира се, през това време не го оставяйте само.

Прилагайки всички тези съвети, съвсем скоро ще станете професионалисти в смяната на пелените на вашето съкровище!