Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Каква е терапията за следродилна депресия?

Лечението на следродилната депресия е същото като лечението на депресия, което се появява преди или по време на бременност. Най-често срещаните лечения са терапия под формата на разговори със специалист, прием на антидепресанти или и двете едновременно, в зависимост от вашите симптоми. Да посетите терапевт или психиатър, или да приемате лекарства, не означава, че сте слаби. Това показва, че сте готови да направите необходимото, за да запазите здравето си и да сте в състояние да се радвате на живота с вашето бебе.

Терапия под формата на разговори: Наричана още консултация или психотерапия, терапията под формата на разговори може да бъде индивидуална с терапевт или в групова обстановка с други жени, преминаващи през подобно преживяване.

Антидепресанти: Лекарствата с рецепта могат да помогнат за балансиране и регулиране на настроението ви. Различните видове антидепресанти действат по различен начин, възможна е комбинация между няколко такива за подобряване на резултатите. Вероятно ще започнете да се чувствате по-добре след прием на лекарството за три или четири седмици. Ефектът от различни антидепресанти може да варира от човек на човек, така че не се обезсърчавайте, ако не усетите ефект веднага. Има голямо разнообразие и от билкови препарати за регулиране на следродилната депресия, така че се консултирайте със специалист и съобразно собствените си убеждения, преди да приемате какъвто и да било антидепресант.

Защо е важно да вземем мерки при установяване на следродилна депресия?

Ако сте диагностицирани със следродилна депресия, намирането на лечение, което облекчава симптомите на това състояние, е важно за вашето благосъстояние и за грижите, които полагате за бебето ви.

Много майки със следродилна депресия се чувстват неудобно и изпитват вина. Добрата новина е, че следродилната депресия е напълно лечимо състояние, така че не е нужно да се чувствате по този начин.

Важно е да си обърнете внимание, в името на вашето бебе. Невзимането на мерки при наличие на следродилна депресия, е свързано с различни потенциални социални, емоционални и поведенчески проблеми в бъдеще.

Безопасно ли е да приемаме антидепресанти, докато кърмим?

Някои антидепресанти са безопасни за прием по време на кърмене, докато други (като бензодиазепини) не са. Не забравяйте да кажете на вашия лекар, че кърмите, преди да вземете рецепта за антидепресант.

Селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин се считат за най-безопасната възможност и често се предписват на кърмещи жени с депресия. Други лекарства за депресия също изглеждат безопасни, включително инхибитори на обратното захващане на серотонин норепинефрин.

Как да се справя със следродилната депресия?

В допълнение към получаването на професионална помощ, ето няколко начина да се грижите за себе си, когато си имате работа със следродилна депресия:

• Бъдете добри към себе си. Уверете се, че вашите собствени основни нужди са удовлетворени: Опитайте се да спите и да се храните добре и правете всичко възможно да не се чувствате виновни. Наличието на следродилна депресия не означава, че сте лоша майка или че не обичате детето си. След като започнете лечението, тези чувства на вина и отчаяние трябва да започнат да избледняват.

• Не изисквайте твърде много от себе си. Ако имате депресия или тревожност, може да е достатъчно трудно само да станете от леглото и да се изправите пред дневните задължения. Бъдете грижовни към себе си и правете нещата едно по едно, за да избегнете допълнителен стрес.

• Поискайте подкрепа. Част от това да бъдете добра майка е да знаете кога да поискате помощ, така че не се страхувайте да я поискате през този труден момент. Уведомете партньора си от каква помощ се нуждаете, независимо дали това означава да се грижи за бебето за малко, да свърши нещо вкъщи или ходи с вас на консултация при педиатъра. Роднини или близки приятели също могат да помогнат.

• Споделете чувствата си. Говорете с партньора си за случващото се. Обаждайте се на близки и ненатоварващи приятели. Присъединете се към групи на майки. Може да се изненадате от това колко жени изпитват подобни чувства.

• Почивайте си. Знаем колко изтощително е да се грижите за новородено 24/7. Отделяйте си по мъничко време за почивка, независимо дали това ще бъде книга, видео или просто чаша топло мляко на терасата. 10-минутната дрямка също е полезна. Чували сте съвети от рода на „Когато бебето спи, спете и вие“, нали? Е, опитайте се да го правите, когато можете.

Забележка: Винаги поставяйте бебето си на безопасно място за сън (като неговото креватче или люлка), преди да се отдадете на почивка.

• Излезте на разходка. Сложете бебето си в количка и се разходете в квартала или ако е хубаво времето, в парка с приятели. Ако е невъзможно излизането навън в даден момент, просто излезте на терасата, затворете очи и поемете дълбоко въздух. Или седнете на слънце за няколко минути.

Как половинката ви може да помогне?

Най-важното е да се лекува правилно. Партньорът ви не може да излекува следродилната ви депресия, но може да бъде до вас и да ви подкрепя.

Подкрепата на партньора е жизненоважна за възстановяването ви, така че приемайте помощ от него, когато имате нужда.

Мъжете страдат ли от следродилна депресия?

Да. Около 4 процента от бащите изпитват депресия през първата година след раждането на детето си, най-често 3 до 6 месеца след раждането. Най-рискови са тези с:

• История на депресия

• Финансови затруднения

• Други деца

• Партньорът е страдал от депресия в миналото.