Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе вече е с размерите на малка боровинка. Точиците на мястото на ръцете, които се образуваха миналата седмица, сега приличат на гребла.

Дължина на бебето:  12.7 mm.

Тегло на бебето: 0.001 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Вашето бебе вече развива удивително различни черти на лицето. Тъмните петна маркират областите, където ще бъдат очите и ноздрите му, наченки на устата и ушите също започват да се образуват. Мозъкът на вашето бебе също се развива. Всъщност нервните клетки в мозъка на вашето бебе растат с невероятна скорост – 100 000 клетки в минута! И то е започнало да се движи с малки, резки движения, въпреки че няма да усетите тези движения до около четвъртия месец от бременността.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 7

През тази седмица от първия триместър можете да видите, че бъдещото бебе се развива в балон в гестационната торбичка. Балонът около ембриона е околоплодната кухина, пълна с околоплодна течност. Тази течна среда дава на вашето бебе пространство да расте, да се развива и да се движи. Амниотичната течност също така омекотява и предпазва бебето от всякакъв външен натиск върху корема. Черната зона вътре в главата е част от развиващата се нервна тръба.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Въпреки че все още не започва да ви личи бременността, може да забележите, че сте качили няколко килограма и панталоните ви започват да отесняват. В този момент все още не е време да поглеждате към дрехи за бременни, но може да искате да започнете да пазарувате за в бъдеще. Може и кожата ви да започне вече да претърпява някои промени.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

В този период повечето бременни започват да се замислят върху един важен въпрос: Как партньорът ви приема всичко това? Някои партньори са супер подкрепящи и грижовни, докато други могат да се почувстват объркани и притеснени от множеството промени, които се случват. Напълно нормално е половинките ви изведнъж да се вманиачат върху семейните финанси или да се фиксират върху идеята да се преместите в по-голям дом. Разговаряйте с вашия партньор, за да усетите неговите притеснения.

Консумирайте внимателно

Някои храни, които препоръчваме да избягвате точно сега: риба, стриди, салами, кафе, кълнове от боб.

Кървене

Зацапването е един от първите белези на бременността. Обадете се незабавно на вашия лекар, ако забележите дори малко петънце. Най-вероятно е безобидно, но за ваше собствено спокойствие, веднага потърсете мнение от специалист.

Хранете се добре

Ако често ви се гади, приемането на храна може да бъде затруднено, но въпреки това, без да се насилвате, опитайте да се храните добре.

Симптоми на бременността през седмица 7

Вашето тяло се променя толкова бързо по време на бременността, че е трудно да разберете дали лека болка или симптом са „нормални“ или трябва да се обадите на вашия лекар. Ето симптомите, които е най-вероятно да забележите в себе си:

Засилено обоняние

Много бременни жени откриват, че един или друг аромат предизвиква запушване на носа. Това може да е страничен ефект от бързо нарастващите ви нива на естроген.

Непоносимост към някои храни

Може изведнъж да откриете, че някои храни, на които сте се наслаждавали доскоро, сега са напълно отблъскващи за вас. Това е друг страничен ефект от бързо нарастващите нива на естроген.

Често ходене по малка нужда

Нуждата от по-често уриниране е един от най-честите ранни признаци на бременност. На този етап това вероятно е причинено от хормонални промени, които карат кръвта ви да отива по-бързо към бъбреците, като по-често запълва пикочния мехур.

Промени в настроението

Много бременни жени откриват, че най-бурните промени в настроението настъпват в периода между шеста и десета гестационна седмица. Емоционалните колебания вероятно са причинени от стрес, умора и хормонални промени. Има и гама от чувства, които може да изпитвате към новата си роля на родител.

Ако се притеснявате, доверете се на инстинктите си и потърсете помощ.         

Остават ви 33 седмици!

Вие сте във втория месец!