Този десерт е един от любимите на хората, които идват да готвим в кулинарното училище, в което работят. Когато видят, че на плота има само няколко съставки и няма брашно, не вярват, че след час, от това ще се получи прекрасна торта!
Много е наситена на вкус и е прекрасна за поднасяне на празник. Би могло да направите няколко блата и така ще имате торта на няколко етажа. За крем може да направите вашият любим или просто да разбиете висококачествена сметана с еритритол. Това е захарта, която се ползва в Кето рецептите. Да, тази рецепта може да е Кето, стига да замените захарта с еритритол.
Съставки за 10-12 парчета:
240 г шоколадови калети/шоколадов кувертюр
85 г краве масло
6 броя яйца /размер Л – разделени белтъците от жълтъците
½ чаена чаша еритритол или захар по ваш избор
Какао за поръсване
За поднасяне: Разбийте сметана (животинска или кокосова) с еритритол , боровинки или други горски плодове , ментови листа.
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 150 градуса.
Намазнете кръгла форма за торта с диаметър 22 см.
Поставете шоколада и маслото заедно в дълбока купа. Купата поставете върху тенджера с топла вода, така че водата да не докосва дъното на купата с шоколада. Внимателно разтопете на водна баня като внимавате водата да не завира.
Когато шоколадът е готов го оттеглете от тенджерата и оставете да изстине на стайна температура.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Докато шоколадът изстива, разбийте белтъците на сняг – бял, искрящ и стабилен. Докато разбивате добавяйте еритритола лъжица по лъжица, докато белтъците поемат цялото количество.
Към изстиналия шоколад добавете жълтъците един по един и бъркайте със силиконова бъркалка.
Етапно добавяме и разбитите белтъци към шоколадовата смес, като внимателно разбъркайте с кръгови движения, за да не паднат белтъците.
Изсипете базата във формата за печене и печете 35-45 минути. Не отваряйте фурната преди да са изтекли първите 35 мин. След това проверете дали има нужда от още печене.
Когато тортата е готова трябва да я изчакате напълно да изстине преди да я извадите от формата.
Преди да сервирате я поръсете с какао.
Добавете разбитата сметана, боровинките и листата мента.
Автор: шеф Елена Петрелийска