Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
София Мазуренко

Това е – ДВИЖЕНИЕТО. Защо? Днес ще ви кажем ТРИ ПОЛЗИ от тренировките.

Много често чуваме, че тренировките са само за жени, които искат да отслабнат. Но това е голяма грешка. Да, тренировките помагат за отслабването, но това не е основната им функция. Тренировките помагат за цялото тяло: за лимфната система, за имунитета, за кръвоносната, репродуктивната, нервната ситема, – и това далечо не са всички плюсове.

Три от най-важните ползи ще опиша тук. Мисля, че с помощта на тази статия ще променя мнението ви относно тренировките и ще ви мотивирам  да тренирате.

Тренировките – ползи за дихателната система!

Живота си в този свят ние започваме с първата глътка въздух и завършваме с последното дихание.

Да, дишането е най-важното! Главният фактор, който влияе на нашето здраве, на това, колко ще живеем, на формирането на плода и колко кислород достига до клетките ни.

Функцията на дихателната система се заключва в движението на два газа: кислород и въглероден двуокис. Газообменът се осъществява в милиони алвеоли, в белите дробове и оплитащите ги капиляри. Вдишваният кислород преминава от алвеолите към кръвта в капилярите, а след това се осъществява обмен: клетките отделят въглероден двуокис и получават в замяна кислород. И тук главното не е нито въглеродният двуокис, нито кислородът.

Вериго ефект – Бора установил, че усвояването на кислорода от организма през белите дробове зависи от съдържанието на въглероден двуокис в него. Колкото повече СО2 има в кръвта, толкова повече О2 достига и се усвоява от клетките.

Ако няма въглероден двуокис, не се осъществява обмен и клетките не могат да се наситят с кислород. Това води до кислороден глад (тъканна хипоксия). Мисля, че вие сами разбирате, колко е важно всички клетки да бъдат захранени с кислород. Особено за жените, които се готвят да станат майки. Клетките трябва да са изпълнени с кислород, за да дават на плода всичко необходимо.

А какво трябва да правим, за да има достаточно въглероден двуокис в организма и да се осъществява този обмен?

Движение! Да, тренировки, ходене – движението е голямата тайна. При движение организмът произвежда и отделя в атмосферата въглероден двуокис значително повече, отколкото в състояние на покой.

Затова: движение, тренировки, ходене, дихателни упражнения, разходки на свеж въздух

Дихателни упражнения – – – https://youtu.be/8P50ixkjCpA

Само за дихателната система ли са полезни тренировки?

Какво се случва по време на стрес?

Днес изживяваме много напрегнати моменти в живота си. Често хората са в постоянен стрес и представете си, колко лошо влияе на здравето им това. Първоначално, по време на стрес се получава прилив на адреналин и стесняване на артериолите. За да се разширят е нужен въглероден двуокис. Когато навремето е имало баланс когда то был баланс все было продумано стресс – човек е тичал, борил се е, бил се е, движил се е. И по този начин при него се е отделял много въглероден двуокис, който урегулира работата на целия организъм. А сега как реагираме на стреса? – лягаме да си починем. «Всички болести са от нерви»! А движението помага да се подобри работата на нервната система, за което помагат: тренировките, по-малко стрес, медитация, дишане.

Медитация – – – https://youtu.be/AhbNLZMJyQs

Не можем да пропуснем и лимфната система.

Лимфна  система – това е система, която изкарва всички ОТРОВИ от организма, особено бактериалните и гъбично-паразитните! За лимфата е важно да се знае, че тя няма помпа да я задвижва. Тоест, при кръвоносната система сърцето помага на кръвта да се движи, а лимфата няма такава помпа. Тя се движи, само когато ние се движим! Ако ние седим – лимфата също стои и не работи. Най-важните лимфни възли са около подмишниците и гениталиите (слабините). И ако ние не се движим – лимфата не работи – цялата отрова се събира в тези лимфни възли и остава там. Така се получава застой, който по-късно води до образуването на кисти, тумори, рак….

Затова много важно за движението на лимфата са: тренировките , масажите (движения отдолу нагоре), водата, движението.

Упражнения за раздвижване на лимфата – – – https://youtu.be/mDNH5f1hRgc

Но! Внимавай! Много е важно да избереш кои тренировки са точно за теб. Тук е важно: каква физическа подготовка имаш, твоето здраве, възраст, характер, какво обичаш… Ако ти трябва помощ пиши ми: каква е твоята цел, каква е възрастта ти, имаш ли проблеми със здравето си и аз ще ти помогна да избереш тренировките, подходящи точно за теб.

Fb: Sofia Mazyrenko – – – https://cutt.ly/HyiGple

instagram: sofia_mazyrenko – – – https://cutt.ly/PyiGfrz

ОНЛАЙН YouTube: Studio Sofia – – – https://clck.ru/SKiiM

Интимна лечебна гимнастика с тренажери Vagiton Bulgaria – – – https://www.facebook.com/vagiton.bulgaria

viber, telegram +359878708025

 www.bgsofia.com

Предлагам ти онлайн тренировки заедно с мен. Пробвай тази тренировка:

Харесва ли ти? Предлагам ти ОНЛАЙН ПРОГРАМА. 1 месец тренировки точно за твоята цел, когато и където ти е удобно. Като бонус цял месец ще гледам какво ядеш и ще анализирам твоето хранене, за да имаш 100% резултат. Това ще бъде много интересен месец. Хайде! Започваме заедно!

Автор: София Мазуренко – треньор, диетолог, собственик на спортен център “София” в град Бургас, основател на онлайн проекта YouTube: “Studio Sofia”, “Мисис Бургас 2020”, инструктор по интимна лечебна гимнастика за жени “Vagiton Bulgaria”.