Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Какво е тубарна обструкция?

Фалопиевите тръби са кухи органи, през които яйцеклетката се движи от яйчника до маточната кухина.

Запушването на фалопиевите тръби е една от основните причини за безплодие. Този фактор представлява около половината от случаите на нарушена плодовитост. Друга опасност от това състояние, особено при частична непроходимост, се крие в повишения риск от извънматочна бременност.

Запушването на фалопиевите тръби често е почти безсимптомно. Двойка отива на лекар поради дългосрочно ненастъпване на спонтанна бременност при редовен сексуален живот без използване на контрацепция. В тази връзка лекарят предписва преглед на жената, по време на който се открива обструкция. В началния етап на диагностика гинекологът оценява овулацията на жената и спермограмата на мъжа, а на следващия етап – проходимостта на фалопиевите тръби. След идентифициране на тубарно-перитонеалния фактор на безплодие, на пациента се назначават изследвания, насочени към установяване на най-вероятната причина.

Консервативното лечение е ефективно само в началото на патологичния процес (с него е възможно да се спре възпалението и да се премахнат нежните сраствания). Когато тръбите са деформирани, е препоръчително да се направи микрохирургична операция, която дава възможност на лекаря да възстанови анатомията на органа възможно най-точно. При неуспех на всички мерки за настъпване на бременност се препоръчва IVF.

Запушването на фалопиевите тръби може да бъде пълно или частично.

Симптоми на запушване на фалопиевите тръби

Симптомите в повечето случаи отсъстват дори при наличие на възпалителен процес. Само при тежко възпаление могат да се появят неспецифични признаци на патология:

-болка в долната част на корема, главно от страната на лезията;

-подуване на корема, запек или, обратно, диария;

-нарушение на менструалния цикъл;

-често уриниране;

-болка по време на полов акт.

Причини за запушване на фалопиевите тръби

Патологията може да бъде органична или функционална. 

В 60% от случаите патологията е причинена именно от възпалителни процеси. В резултат на възпалението ресничестият епител постепенно се разрушава, което води до адхезия на фимбрии и образуване на белези. Органът е значително деформиран, появяват се торбовидни издатини, пълни с течност (хидросалпинкси). Механизмът за придвижване на оплодената яйцеклетка в маточната кухина е нарушен. Ако тръбите са частично запушени, рискът от извънматочна бременност се увеличава.

Диагностика на запушване на фалопиевите тръби

За да се идентифицира запушването на фалопиевите тръби, се използват диагностични методи като:

Хистеросалпингография – Рентгеноконтрастно изследване на маточната кухина и фалопиевите тръби. Извършва се в средата на втората фаза на менструалния цикъл (19-21 дни). Понякога резултатите от него могат да бъдат фалшиво положителни, което е свързано с рефлекторен спазъм на фалопиевите тръби на фона на инструментална фиксация на шийката на матката.

Ехо-хистеросалпингоскопия. Предпочитан метод. Ултразвуково изследване, при което лекарят въвежда стерилна течност в маточната кухина и оценява естеството на навлизането й в коремната кухина през фалопиевите тръби. Фалшивите положителни резултати са изключени. Провежда се в първата фаза на цикъла (7-10 ден).

В допълнение към установяването на факта на запушване на тръбите, гинекологът идентифицира най-вероятната причина за това състояние. Следователно диагностичната програма може да включва следните методи на изследване:

-Ултразвуковото сканиране на тазовите органи може да открие хидросалпинкс.

-Тестове за генитални инфекции (предимно хламидия и гонорея).

-Оценка на хормоналния профил. Прави се при съмнение за вторично увреждане на яйчниците или нарушение на перисталтиката на фалопиевите тръби.

Експертно мнение

Запушването на фалопиевите тръби изисква възможно най-ранна диагностика, тъй като, от една страна, колкото по-дълго съществува патологичният процес, толкова по-изразени са промените в структурата. От друга страна, ефективността на IVF лечението на безплодието зависи пряко от възрастта на жената: честотата на успешните опити е по-висока при млади пациенти, в късния репродуктивен период тази цифра е няколко пъти по-ниска.

Това заболяване не се характеризира с болка, освен в случаите на активно възпаление. Следователно в повечето случаи единственият симптом е невъзможността за зачеване. Ако бременността не настъпи в рамките на 12 месеца от активен незащитен полов живот, запишете се за консултация с гинеколог, за да се установят причините. Струва си да се има предвид, че при жена над 35 години периодът на изчакване е по-кратък – само 6 месеца, след което трябва да се потърси лекарска консултация.

Специалистите в Инвитро център в МК “Доверие” са на Ваше разположение, за да отговорят на всичките Ви въпроси.

Категории: Бременност