Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Елена Терзиева

Сигурно ви е направило впечатление, че много от бактериите вече са резистентни на антибиотици. Чували ли сте този израз? Това означава, че антибиотикът, който им е действал преди време, вече не може да ги унищожи. Защо се получава така?

На първо място, трябва да се знае, че обикновените антибиотици не са ефективни срещу вируси, гъбички, паразити и патогени. По принцип имат ефект само срещу бактерии. Друг е въпросът, че се изписват и дори се използват за самолечение при почти всякакви оплаквания. Това в повечето случаи е опасно и такива антибиотици би следвало да се ползват само при доказана бактериална инфекция и предписани от специалист.

Над 70% от антибиотиците в САЩ, се дават на здрави свине, птици и добитък, с цел ускоряване на растежа и превенция на заболяванията. Дават им се ниски дози и така само част от бактериите биват унищожени. В природата на бактериите е да се размножават и да оцеляват, затова тези, които остават живи, предават своята устойчивост на бъдещото поколение. Така новите бактерии остават неподатливи на действието на антибиотика. По този начин дори и незначителни инфекции могат трудно да бъдат лекувани с антибиотик.

Наред с вредните бактерии антибиотиците унищожават и полезната чревна флора, което води до срив във естествения имунитет и податливост към нови инфекции. Така се получава омагьосан кръг.

Какво да правим? От древни времена в природната медицина са се използвали естествени антибиотици, които имат широкоспектърно действие и не нарушават чревната флора. Освен това са достъпни и евтини средства за профилактика на здравето. Ето някои от тях:

Чесън – старо и добре познато средство на поколения наред, със широкоспектърно действие. Освен че спомага за третирането на инфекции, чесънът е полезен за кръвообращението и спомага за изчистването на различни видове токсини. В прясно състояние чесънът е ефикасен срещу бактерии и гъбички, включително кандида. Използва се дори и вагинално. По отношение на кръвоносната система древните гърци са го използвали „за да поддържа кръвоносните съдове отворени“. Научно доказано е, че намалява холестрола и предпазва от инфаркт. Ефектът му за незабавно сваляне на кръвното налягане е познат на всеки, който е имал този проблем. Понижаващо действа и на нивата на кръвната захар. Прочистващият ефект на чесъна се дължи на съдържащите се в него сяра и водород, които имат способността да свързват тежките метали. Имат и защитно действие срещи свободните радикали. Чесънът укрепва и имунната система, която от своя страна оказва защита срещу микроби и рак. За чесъна въобще, може да се напише цяла отделна статия. За тези, които не обичат чесън или искат да са сигурни, че са приели достатъчна доза, препоръчвам да го вземате като хранителна добавка.

Лук – познат на древната медицина като храна и лекарство. Египтяните са го считали за символ на Вселената, заради многопластовата му структура. Ежедневната употреба на лук (1/4 до 1 ч.ч. нарязан), намалява холестерола, инхибира растежа на туморите и спомага за баланса на кръвната захар при диабет. Противовъзпалителните свойства на лука спомагат при белодробни инфекции, треска и астма. Ефективен е при редица бактерии. Балансира чревния тракт. Сиропът от лук с мед е древно лекарство при настинка, астма, възпалено гърло и бронхит. Има анти-септично и антигъбично действие.

Канела – за разлика от лука и чесъна, тя е известна със своя уютен и сладникав аромат. Освен че спомага храносмилането и е ефективна при язва, канелата потиска развитието на раковите клетки и меланомата. Въпреки, че е сладникава, тя има способността да регулира кръвната захар. Понижава кръвното налягане. Чудесна е за добавяне в различни напитки, сладкарски изделия и някои храни като тиква, сладък картоф, моркови пащърнак и десерти с ориз. Внимавайте да не я вдишате, не я мажете и по кожата си, защото има дразнещ ефект!

Хрян – член на семейство кръстоцветни, този зеленчук е отдавна известен по нашите ширини. Използва се коренът на растението като добавка в сосове и разядки. Има антираков ефект, както и спомага храносмилането, има диуретични свойства и балансира кръвната захар. Ефективен при бронхиални и всякакви белодробни проблеми, премахвайки мукуса. При проблеми с гърлото и кашлица се приготвя смес от 1 с.л. настърган хрян, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. смлян карамфил, разтворени в 1 ч.ч. топла вода. Течността се изпива на малки глътки или се прави гаргара с нея.

Лимони – ползите от тяхната употреба са безброй. Като се започне от пречистването на черния дроб и кръвта, укрепване на храносмилането, подсилване на имунната система и се стигне до понижаване на кръвното налягане, анти ракови свойства, те са ефективни и при мигрени и успокояват при ухапване от насекоми. Лимоните разтварят пикочната киселина и други токсини. Ефективни действие имат при грипни състояния, възпалено кръвно, настинки, бронхит и астма. Лимоните може да са полезни за разтваряне на жлъчни камъни, а също и при диабет, подагра и ревматизъм. Често препоръчвам т.нар. лимонова вода, която има профилактично действие и изчиства черния дроб, приета сутрин на гладно. Сокът на ½ лимон се разтваря в чаена чаша топла (не гореща) вода.

Прополис – накрая, но не на последно място, това е моят фаворит сред естествените антибиотици. Има противомикробни, противовирусни, противоплесенни свойства. Обира радиацията. Има дезинфекциращо свойство и най-ценната му полза е, че обезболява на момента. С него трябва да се внимава, тъй като около 5% от хората имат алергия. Прополисът най-често се ползва под формата на спиртен извлек или т.нар. клеева тинктура. Може да се ползва, както при деца, така или при възрастни. За децата се капе по 1 капка за всяка година в малко вода и се изпива по 1 път на ден профилактично. За възрастни дозата е по около 25 капки. Прополисът може да се ползва и за гаргари, за третиране на афти, за вагинални тампони и хрема, като при всички случаи обезболяващият ефект е моментален.

Това са само част от природните антибиотици, които можем самостоятелно да използваме вкъщи. Най-ефективни са обаче на фона на едно здравословно хранене и подходящ двигателен режим. Пълноценната и разнообразна храна не може да бъде заместена като средство за профилактика на здравето. Чистият въздух, слънцето и водата са природни „лечители“, които не бива да пренебрегваме и ще спомогнат за цялостното поддържане на здравето и защитните сили на организма.