Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Елена, здравей. Много сме щастливи, че се съгласи да подкрепиш МамаЗона в проект „Мама Готви“, тъй като ежедневно получаваме запитвания от майки, свързани с храненето на бебетата и малките деца. Колко важно е правилното хранене и захранване и кои са „златните правила“, които майките трябва да спазват?

ЕП: Благодаря за доверието, което ми гласувате! Радвам се, че ще делим една и съща кухня, макар и виртуална J
Балансираното хранене и навици при децата още от най- ранна възраст е от съществено значение за тяхното развитие и добро здраве като големи пораснали индивиди в последствие.
Известно е, че значителна част от всички съществуващи известни заболявания, могат да бъдат преодолени или изобщо да не се стигне до тях, с помощта на балансирано, съобразено с нуждите на индивида, хранене.
На майките се пада отговорната задача, да създадат добри навици относно храненето у своите деца.
Всички знаем, че захранването на едно дете е от особена важност и определящо за това как ще се храни като голям човек и какъв ще е неговият здравословен статус.
От майките се изисква отговорно да предлагат разнообразни, пълноценни и балансирани храни, за да израсне едно дете с отлични хранителни навици и в също толкова отлично здраве. Задачата им никак не е лека, но е въпрос на информираност, организация и желание.

Напоследък нашумяха най-различни течения в храненето, някои от тях драстични. Правилно ли е, щом един родител избере да се храни по определен начин, да наложи това и на детето си?

ЕП: Не смятам това за правилно. Родителят е живял доста години, в които е опитвал различни режими на хранене и е избрал този, следствие на който се чувства най- добре. А може изборът да се дължи и на здравословен проблем, който детето в повечето случай няма. Поради тези причини смятам за крайно решение да задължиш детето да е на твоя режим преди то да е показало от какво има нужда.
На децата е добре да се обяснява и дава пример, но всичко да е балансирано и разбираемо за тяхната възраст- в никакъв случай демонстриране на крайности.
Сигурна съм, че тези майки, който съобразяват хранителния режим на детето си със своя, го правят от любов и грижа, и не осъзнават колко много могат да навредят на здравето на детето си. Това е много отговорен избор и смятам, че всяка крайност е излишна, особено когато става въпрос за захранване и детско хранене.

По какви проекти работиш в момента?

ЕП: Пиша нова кулинарна книга, която най- вероятно ще излезе на пазара около септември месец и отново ще е през издателство „Егмонт”.
Едновременно с това, съвсем скоро излиза от печат и кулинарна книга за деца – луксозно издание, с мои рецепти.
С шеф Ники Красимиров работим по създаването на онлайн кулинарен проект, който вярваме, че ще види своята публика скоро.
Продължавам да съм свързана и с бизнеса на моите родители- хотел извън София.
Още нещо, което правя, е кулинарните ми уроци в YummyCooking.
Текат снимки с мое присъствие за Телевизионно шоу, но там аз съм зад кулисите и не мога да споделя нищо повече по темата J
Най- общо това са дейностите, за които ми е позволено да споделя. J

Снимка: Личен архив

Как ти се отразиха месеците на социална изолация, успя ли да си починеш, да планираш или стартираш нещо ново?

ЕП: Не съм си дала повод да преценявам дали ми се отразяват зле или добре. Просто направих всичко, на което бях способна, за да се чувствам добре, да се адаптирам възможно най- бързо към всичко ново, което тази ситуация предложи. Гледах да извършвам  горе- долу същите активности, каквито съм правила и преди пандемията, да спазвам своя личен ритъм и навици, да не си отклонявам ,кой знае колко много, вниманието.  Аз не съм от най- социалните хора, така или иначе. Не съм част от голяма и шумна компания, за която да ми е било много мъчно, че не виждам. Част съм обаче от бизнеса, който толкова много пострада и по тази тема хвърлих големи притеснения и мисли. Използвах времето прекарано в социална изолация за планиране на нови неща свързани с професията ми и смятам, че те дават вече своите плодове.

Има ли ястие или група ястия, които с особено удоволствие приготвяш?

ЕП: Да- постни ястия, вегетариански ястия, ястия с риба. Леки, балансирани, ястия , които се приготвят бързо.  Ястия, които съдържат малко продукти на брой продукти в порция.
Обичам да приготвям свежи ястия, които съдържат качествени продукти, обработени по- най щадящия начин. В нашето семейство Ники има честта да се занимава с месните ястия J

Какво ти помага да запазиш любовта и креативността си към професията?

ЕП: Помага ми това, че много харесвам всичко, с което се занимавам. Имам хъс да правя всичко това. А най- много ми помага това, че виждам как усилията ми дават резултат. Ако не виждам резултат от нещо, не продължавам да го правя. А тук виждам и това ме радва и успокоява.
Щастлива съм , че мога да помагам на други хора, които имат нужда от моите знания- техните благодарни погледи ме карат да вървя напред.
Помага ми това, че ангажиментите ми ме държат в една непрекъсната активност, която аз ценя високо. Разнообразният свят, който моята професия предлага, е нещо, от което не искам да бъда откъсната, а напротив- кара ме постоянно да уча и да се интересувам.

Какъв съвет би дала на майките, които се притесняват да приготвят храната на децата си сами и по-скоро разчитат на помощ „отвън“?

ЕП: Бих искала да им кажа, че взетата храна отвън няма тази добавена стойност, която приготвената храна от мама би имала- любов, загриженост и внимание. Знам, че ежедневието ни е много динамично, но не е сложно да се готви вкъщи и точно това е една от моите задачи с дейността, с която се занимавам в кулинарното училище или с книгите си- да покажа, че е въпрос на организация, желание и предварителна подготовка, за да може готвенето да е лесно, бързо и дори приятно.