Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Нередовен ли е цикълът ви след раждането? Какви могат да бъдат причините за това често срещано състояние и кога менструацията ви трябва да се нормализира?

Вероятно една от най-добрите страни на бременността: цикълът ви изчезва за цели девет месеца! След като менструацията най-накрая се върне обаче, това ще бъде объркващо и непредвидимо – и това е напълно нормално. Ето всичко, което трябва да знаете за нередовната менструация след раждането.

Кога ще се възобнови цикълът след раждането?

В следродилната фаза ще имате вагинално течение от кръв, слуз и маточна тъкан. Този секрет, известен като лохия, започва с яркочервен цвят. През следващите шест до осем седмици ще изсветлее, ще стане тъмнокафяв/жълт, преди да изчезне.

Въпреки че лохията прилича на менструация – и ще трябва да носите тампон/дамска превръзка, за да контролирате кръвния поток – това не е същото като менструацията. Вашият действителен цикъл няма да се върне няколко седмици или месеци след раждането. Графикът до голяма степен зависи от това дали кърмите или не.

Ако не кърмите… цикълът ви вероятно ще се върне четири до осем седмици след раждането, посочват специалисти.

Ако кърмите… вероятно цикълът ви ще се върне много по-късно, тъй като пролактинът (хормон за производството на кърма) пречи на овулацията. Възобновяването на менструацията може да отнеме седмици или месеци. Нередовните месечни цикли по време на кърмене са особено чести, ако правите комбинация от изкуствено хранене и кърмене.

Нередовен цикъл след бременност

Когато менструацията се върне, тя може да не изглежда по същия начин, както преди. Цикълът ви може да бъде по-кратък, по-дълъг, по-лек, по-тежък или с повече спазми – и всички тези промени са нормални. Едно от най-честите оплаквания обаче е за нередовен цикъл след раждането, когато хормоните ви се нормализират. Така че не се притеснявайте, ако цикълът ви преминава от 24 дни на 35 дни между месеците – тялото ви просто се саморегулира.

Уведомете вашия лекар, ако цикълът ви стане супер обилен, продължи повече от седем дни или съдържа съсиреци, по-големи от една четвърт. Също така го/я уведомете, ако пропуснете менструация след началото на менструацията или ако имате зацапване между менструациите. Тези симптоми могат да показват инфекция, фиброиди, полипи, дисфункция на щитовидната жлеза или други проблеми.

Мога ли да забременея с нередовен цикъл след раждане?

Важно е да запомните, че жената може да има овулация без менструация, тъй като овулацията настъпва по средата на цикъла. Това излага жената на риск от забременяване скоро след раждането. Всеки незащитен полов акт може да доведе до бременност – дори ако имате нередовен цикъл.