Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

ХОМЕОПАТИЯ И ПОДХОДЯЩА ГРИЖА ЗА КОЖАТА

Д-р Зорка Угринова

обща медицина, клинична хомеопатия

Всяко трето дете е с прояви на атопичен дерматит. Още през първите месеци след раждането на детето се появяват зачервени, по-груби на допир обриви, кожата е подчертано суха и чувствителна. До 2 г. възраст тези кожни прояви са по бузите и скалпа . След 2-годишна възраст сухотата на кожата е силно изразена и периодично се получават зачервявания със залющване, главно в задколенните и лакътните повърхности.

Много често в семейството има данни за други алергии, налице е т.нар. атопичен терен – сенна хрема, бронхиална астма, слънчева алергия и др.

АТОПИЧНОТО ДЕТЕ

Към атопичен дерматит са предразположени децата със сини очи, руси коси, светла, суха и чувствителна кожа.

ПРИЧИНИТЕ

Причините за появата на атопичния дерматит са както наследствени (генетични), така и външни фактори на средата. Касае се за нарушение в обмяната на ненаситените мастни киселини, гама-линоленова и линолова киселина, което променя бариерната функция на кожата, тя се изсушава и лесно се възпалява. Силният сърбеж и разчесването допълнително влошават състоянието на кожата. При някои деца разчесването е „до кръв“ и може да се насложи бактериална инфекция, която да затрудни лечението.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

  • Препоръчва се кърмене и по-късно захранване при тези бебета. При нужда майката трябва да спазва определена диета и да избягва алергизиращи храни.
  • Престоя на морския бряг или на подходящ планински климат се отразява добре на бебето.
  • Необходимо е да се използват само памучни, по-свободни дрешки, които да не пристягат и да дразнят детската кожа.
  • Къпането на децата с чувствителна и суха кожа трябва да бъде два-три пъти седмично. Ежедневно се препоръчва само локален тоалет.
  • След баня и за ежедневните масажи да се използва подходяща козметика.
  • Целогодишна грижа за кожата с добра хидратация и подбрана козметика.

ХОМЕОПАТИЯТА Е НЕЖЕН МЕТОД ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

          Хомеопатията има място в комплексното лечение на атопичния дерматит. Ефектът от хомеопатичните лекарства се наблюдава в няколко посоки. От една страна хомеопатичните лекарства имат ефект върху кожата и кожните лезии:

•         Повлияване на зачервяването

•         Намаляване на сърбежа

•         Подобряване на вида на кожата

Хомеопатичните лекарства имат ефект и върху целия организъм:

•         Хранителни или дихателни алергии

•         Склонност към запек

•         Чести инфекции на горни дихателни пътища

ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

С термина атопично дете се описват психо-емоционалните и поведенческите характеристики на тези деца – нервни, раздразнителни, капризни и неспокойни деца, но и умни, любознателни, интелигентни…

Атопичният дерматит повлиява качеството на живот при децата и променя значително атмосферата в семейството. В тази връзка хомеопатията е средство на избор.

ХОМЕОПАТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ Е ИНДИВИДУАЛНО

Lycopodium clavatum 15СН е подходящ при слабички деца, със суха бледа кожа и по-продължителна жълтеница на новороденото. Възможни са и съпътстващи заболявания като упорит запек, рефлукс, алергии, пикочни инфекции и др. Често са нервни, неспокойни, инатливи…

Calcarea carbonica 30СН съответства на по-пълнички деца. Светла кожа, упорито подсичане, изпотяване по вратлето вечер, са други възможни характеристики на тези деца. Възможно е това дете да има и други прояви на алергия- непоносимост към краве мляко, бронхиолит, бронхиална астма и др. Обикновено те са по-тромави и прохождат и проговарят по-бавно, в сравнение със своите връстници. Лекарството се предписва по 5 гранули дневно.

Medorrhinum 15CH е подходящ при бебета, често родени с вътреутробна инфекция и приемали антибиотик още в първите си дни. Лекарството е подходящо и за бебета и малки деца, които дълго време са били лекувани общо или локално с кортикостероиди. Характерно за това лекарство е много доброто повлияване на дерматита на морския климат.

ПРЕДИМСТВА НА ХОМЕОПАТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ

  • Хомеопатичното лечение е подходящо за всяка възраст и за всяко дете. То може да се предписва от първите месеци след раждането.
  • При хомеопатичните лекарства не съществува риск от нежелани странични ефекти и те могат да се прилагат продължително време.
  • Хомеопатията предлага холистичен, т.е. цялостен подход към атопичните деца-освен кожния проблем, повлияване на всички болестни тенденции при децата, вкл. психо-емоционални и поведенчески симптоми.
  • Хомеопатия може да се прилага само от лекар хомеопат. Индивидуалният подход е важен за успеха на приложеното хомеопатично лечение.
Категории: Майчинство