Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Това е най-красивия и прекрасен период за всяка една жена. Няма нищо по-хубаво от това в теб да расте живот. Разбира се всяка една бременност си има нейните специфични неща и ситуации.

Какво по-хубаво през този период да си подарите един релаксиращ и отпускащ масаж? Най-общо казано масажът по време на бременност облекчава болките, напрежението, подуванията и изтръпванията на тялото.

Категорично масажа по време на бременността има доста ползи, както за майката така и за бебето. Най-добре е с масажите да се започне от края на третия месец. Защо точно тогава може би ще попитат някои от вас? Защото характерните за всяка една бременност умора, гадене и световъртеж е добре да са отминали. Масажа ще помогне при болките в гърба, кръста, напрежението в раменния пояс, както разбира се и дискомфорта в краката. Също така при наличие на главоболие ще окаже благоприятен ефект при масаж на определени точки на главата.

Най-често при масаж по време на бременност на кушетката се ляга на една страна или масажа се прави като бременната жена е седнала на стол с корем към облегалката, леко приведена напред с ръце върху облегалката на стола, като дланите се опират една в друга и глава отпусната върху китките на ръцете.

Има ли ползи от масажа за бременни?

Това е все едно да се запитаме и да се чудим дали масажа е полезен по принцип. Отговорът е категорично ДА! Ползите от масажа са многобройни и ползите не изчезват автоматично при бременните. В една не малка част от случаите те дори може да се нуждаят много повече от масаж отколкото един обикновен човек, поради състоянието на бременната жена.

През тези така важни девет месеца тялото на една жена минава през големи промени. Една от тях е сериозното натоварване на опорно-двигателния апарат. Започват да се появяват най-различни болки и дискомфорт на места, където никога до сега не е имало проблеми. Ако се замислим, какво по-хубаво влияе на мускулите и на тялото ни от един релаксиращ и отпускащ масаж? Уморените крака, болките в кръста, напрежението в раменете, ръцете, главата – все зони и места, които заслужават внимание и грижа.

Какви са най-големите ползи при масаж по време на бременност?

 • Релаксиране на целия организъм.
 • Намаляване на стреса в тялото.
 • Подобрява се гъвкавостта и еластичността на кожата.
 • Подобрява се кръвообращението.
 • Намалява подуването и отичането на крайниците.
 • Повишава кръвообращението в организма.
 • Повишава нивата на серотонин (хормонът на щастието, което води до намаляване на тревожността и подоряване на съня)
 • Допринася за хормоналния баланс.
 • Повишава общия тонус.
 • Спомага за по-лекото раждане (а кой не иска това?)
 • Облекчават се мускулните и ставни болки, както и спазми особено в областа на кръста, раменния пояс и краката.

Винаги съветвам преди да се отиде на масаж по време на бременността, всяка една жена да се консултира с лекар, който следи цялата бременност при жената. Ако той препоръча да се избягва масаж на гърба и корема, може да се направи масаж на краката и раменния пояс, ръцете, както и на главата.

Разбира се, масажът по време на бременност се различава драстично от обикновения класически масаж. Необходимо е масажистът да бъде добре запознат с анатомията на бременната жена. Ползата от масажа е както за жената, така и за бебето.

Масажът е с продължителност от 30 до 60 минути, като е препоръчително да се прилага 1-2 пъти седмично и да се използват натурални масла, които подпомагат съхранението на кожата и нейната еластичност.

За още по-голям ефект е важно да обърнете внимание на детайли по време на самия масаж. Обстановката да е уютна и приятна. Добре е осветлението да е слабо, да има лека и тиха релаксираща музика. Винаги е в плюс използването на аромамасла и свещи, които допринасят допълнително за пълния релакс на жената.

Да, не всеки масаж е подходящ за бременни и нормално. Може да се наложи да забравиш за любимия си антицелулитен масаж, но това не означава, че няма такива, които са препоръчителни и дори създадени при състояние по време на бременност. Винаги ще повлияят добре лечебните и терапевтични масажи, както разбира се и релаксиращите такива. Ако примерно задържаш течности, добре ще ти повлияе лимфния дренаж като масажна процедура.

Бих казал, че масажът е противопоказен да се прави при някои специфични състояния като скорошни операции и манипулации, високо кръвно налягане, наличие на температура, вирусни инфекции, алергии, повръщане и гадене и др.

Какво е добре да знаете?

Дори да си ходила често на масаж, по време на бременността самото изживяване има някои особености.

Например позата по време на масаж. Ако си свикнала да лежиш повече време по корем, то по време на бременността тази поза не е особено подходяща, особено с напредването през тези девет месеца. Лежането по гръб също си има своя дискомфорт. Много по-добре е да спим обърнати на една страна, защото когато се прекарва повече време лежейки по гръб, плодът притиска долната куха вена и по този начин количеството кръв, отиваща в посока към сърцето намалява.

Затова е много вероятно по време на масаж да прекарваш повече време като лежиш на кушетката на страни първо на едната, а после и на другата страна. Някои масажисти могат да ти предложат да седнеш на стол с корем към облегалката, за да могат да работят по-удобно в областта на гърба и раменния пояс.

Без значение от конкретната поза при изпитване на дискомфорт, задължително информирайте своя масажист, за да може да реагира своевременно.  Съветвам ви да обсъдите с него преди масажа какви масла и продукти използва. Има масла, които могат да са противопоказни, ако се използват по-често. Те се съдържат в доста от масажните масла.

Масаж след раждане

Масажът след раждане има за цел да възстанови тялото ви. Масажирането на корема помага за възстановяването на размера на матката. На такъв масаж може да се подложите след раждането, но това също е добре да бъде консултирано с вашия лекар.

Автор: Красимир Гълбачев