Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

В тази статия:

  • Ръце и крака
  • Пръсти и нокти
  • Движение на плода
  • Основни етапи в пренаталното развитие на крайниците

Движенията на вашето бебе започват с некоординирани трептения между 7 и 8 гестационна седмица от бременността и преминават към обръщане, удари и ритници през втория и третия триместър. Вероятно ще започнете да усещате тези движения между 16 и 22 гестационна седмица и те може да са достатъчно силни, за да могат другите да усетят движението вътре в корема ви около 24 седмица. Междувременно 10 малки пръстчета на ръцете и още толкова на крачетата ще се развият преди края на първия триместър.

Ръце и крака

Между 5 и 6 гестационна седмица на вашето бебе се появяват две пъпчици, подобни на плавници, които ще се удължат и ще образуват ръце, а до 7 гестационна седмица се образуват две допълнителни пъпчици, които ще станат крачета. Ръцете и краката на вашето бебе, които на този етап приличат на гребла, ще се образуват в края на тези пъпчици.

Около 9 гестационна седмица се появяват пространства за лакътните и коленните стави, докато пъпките на крайниците се удължават. През 11 гестационна седмица бебето ви може да сгъва ръцете или краката си. Те ще продължат да се удължават и докато растат, ръцете на бебето ви ще се сближат и ще могат да се срещнат над сърцето му (жест, който евентуално ще можете да видите на ултразвук). Краката на вашето бебе също се приближават един до друг и може да се докосват.

Нервите, костите и мускулите също се развиват в крайниците на вашето бебе.

Пръсти и нокти на ръцете и краката

През 8 гестационна седмица от бременността бебето ви има нещо като ципа между пръстите на ръцете и краката. През следващите няколко седмици тази ципа ще изчезне и пръстите на ръцете и краката ще станат по-дълги и по-оформени. До 11 гестационна седмица бебето ви ще разполага с 10 пръстчета на ръцете и още толкова на краката си.

Ноктите на ръцете и краката започват да се формират до 14 гестационна седмица и са завършени през последния триместър на бременността – ноктите на ръцете са напълно завършени в 34 г.с., а ноктите на краката – в 38 г.с.

Движение на плода

Първите движения, които вашето бебе прави, са по-скоро като спонтанни потрепвания и разтягания. Те започват около 7 до 8 г.с. и са видими при ехографски преглед. Тъй като не можете да усетите тези движения, е доста удивително да видите на ултразвуковия екран колко активен е вашият малък ембрион!

Движенията на вашето бебе стават по-целенасочени около 12 г.с. На този етап бебетата могат да отварят и затварят ръцете си и да свиват пръстите на краката си.

Около 16 г.с. бебето ви ще започне да се движи и да свива крайниците си по по-координиран начин, докато нервната му система продължава да се развива.

До 30 г.с. бебетата прекарват по-голямата част от времето си в сън. Може да започнете да забелязвате модели в движенията на вашето бебе. Някои бебета са по-активни в следобедните часове и вечерта; други са по-активни сутрин. Може да бъде интересно да видите дали вашето бебе следва същите тези модели след раждането си.

Основни етапи в пренаталното развитие на крайниците:

Гестационна седмицаЕтап
5-6 г.с.Поява на образования на мястото на ръцете, тип „пъпчици“
7 г.с.Поява на образования на мястото на краката, тип „пъпчици“
8 г.с.Поява на първоначални зачатъци на ръце и крака
11 г.с.Бебето има обособени пръсти на ръцете и краката; ръцете и краката могат да се огъват в лакътя и коляното
12 г.с.Ръцете могат да се отварят и затварят
16 г.с.Крайниците се движат координирано
16-22 г.с.Може да усетите как бебето ви се движи
20-24 г.с.Поставяйки ръка върху корема ви, и останалите могат да усетят движенията на бебето
34 г.с.Оформят се нокти на ръцете
38 г.с.Оформят се нокти на краката