Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

В тази статия ще научите:

Как да започна да кърмя?

Колко често трябва да кърмя?

Как да подобря комфорта си по време на кърмене?

Трябва ли да спазвам специална диета, докато кърмя?

Проблеми, които биха могли да възникнат по време на кърмене

Как да започна да кърмя?

Първият път, когато държите новороденото в ръцете си още в родилното, е чудесно време да започнете да кърмите. В началото тялото ви ще произвежда малки количества специално мляко, наречено коластра, което ще помогне да предпазите бебето си от инфекция. (Коремчето на вашето бебе е много мъничко, така че то се нуждае само от тези малки количества, за да се засити. С нарастването на коремчето, млякото ви ще се промени и ще произвеждате повече от него.)

Обърнете цялото тяло на бебето към вас, гърди до гърди. Докоснете горната му устна със зърното си и, когато то широко отвори устата си, го придърпайте към гърдите си, като държите гърдата си за опора. Устата му трябва да покрива не само зърното, но колкото се може повече от ареолата (по-тъмната част около нея).

Не се паникьосвайте, ако изглежда, че вашето новородено има проблеми с намирането или задържането на зърното ви. Кърменето изисква търпение и много практика. Не се колебайте да помолите медицинска сестра или акушерка да ви покаже какво да правите и да поискате посещения от консултант по кърмене, докато сте в болницата.

Ако бебето ви е недоносено, може да не успеете да кърмите веднага, но трябва да започнете да изцеждате млякото си. Вашето бебе ще получава това мляко чрез шише за хранене, докато стане достатъчно силно, за да суче.

След като започнете да кърмите, не забравяйте, че кърменето не трябва да бъде болезнено. Обърнете внимание на това как се чувстват гърдите ви, когато бебето суче. Устата му трябва да покрива голяма част от ареолата под зърното, а зърното ви трябва да е отдалечено в устата на бебето.

Колко често да кърмя?

Често. Колкото повече кърмите, толкова повече мляко ще произведете. Кърменето от осем до 12 пъти на всеки 24 часа е чудесен вариант да стимулирате лактацията си.

Вместо да кърмите по строг график, трябва да кърмите новороденото, когато то показва ранни признаци на глад, като повишена раздразнителност или активност. Плачът е късен признак на глад – в идеалния случай трябва да започнете да храните бебето си, преди то да започне да плаче.

През първите няколко дни може да се наложи леко да събудите бебето си, за да започне то да суче, и то може да заспи отново в средата на храненето. За да сте сигурни, че бебето ви яде достатъчно често, събудете го, ако са минали четири часа от последното кърмене.

Как да подобря комфорта си по време на кърмене?

Тъй като храненето може да отнеме до 40 минути, особено през първите месеци, изберете уютно място за кърмене. Дръжте бебето си в позиция, която няма да остави ръцете и гърба ви напрегнати.

Ако седите, възглавницата за кърмене може да бъде от голяма помощ в подкрепа на вашето бебе. Много майки също намират подложка за крачета, която им помага да се чувстват комфортно. Независимо дали седите или лежите, не започвайте кърменето, докато вие и вашето бебе не се почувствате удобно, защото ще бъдете в това положение известно време.

Трябва ли да спазвам специална диета, докато кърмя?

Нормалната здравословна диета е всичко, от което се нуждаете, докато кърмите. Добре балансираното хранене ще гарантира, че количеството и качеството на млякото ви е всичко, от което бебето ви се нуждае и което ще поддържа и вас самите в добро здраве. Не бройте калориите и пийте достатъчно вода на ден, за да останете добре хидратирани.

Много майки изпитват допълнителен глад, докато кърмят, което има смисъл – тялото ви работи денонощно, за да произвежда кърма за вашето бебе. Яденето на малки количества храна с междинни хапвания между тях (плодове, фрешове) е добър начин да поддържате глада си под контрол и нивото на енергия високо. (Като обща насока, повечето жени, които кърмят, ще се нуждаят от около 200 до 500 калории повече от майките, които не кърмят.)

Не прекалявайте с консумацията на кофеин, защото ще предадете кофеина на бебето чрез кърмата и той може да се натрупва в неговата система. (Експертите препоръчват да ограничите приема си до не повече от 300 mg на ден, около количеството, което бихте получили в чаша кафе).

Също така е добре да ограничите консумацията на алкохол, докато кърмите, защото той също влиза в кърмата ви.

Повечето кърмачета нямат нищо против, ако мама си похапва пикантни храни от време на време. Всъщност някои експерти смятат, че бебетата се радват на разнообразие. Но ако бебето ви има газове или е раздразнително всеки път, когато ядете определена храна (млечни продукти, например), опитайте да елиминирате подозрителната храна за известно време, за да видите дали е по-добре без тях в кърмата ви.

Проблеми, които биха могли да възникнат по време на кърмене

Някои жени се приспособяват към кърменето лесно, без да срещат големи физически или емоционални препятствия. Но много майки, особено при първо раждане, срещат трудности. Ако се чувствате обезсърчени, не сте единствената.

Нормално е да се чувствате изтощени от грижите за бебето и липсата на сън. И може да имате въпроси: Получава ли бебето ми достатъчно мляко? Трябва ли да ме болят зърната? Колко време трябва да кърми моето бебе? Трябва ли да го събудя, ако заспи по време на кърмене?

Някои от най-често срещаните проблеми с кърменето, които може да срещнете през първите шест седмици, включват:

• подуване и напрегнатост в гърдите (гърди, които са прекалено пълни)

• възпалени зърна

• мастит (инфекция на гърдата) Обадете се на вашия лекар или консултант по кърмене, ако страдате от някое от изброените по-горе състояния, ако ви боли или ако физическият дискомфорт пречи на кърменето.