Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Казвам се Нели Хаджийска и съм отдадена на два свята. Единият е този, който виждат зрителите всяка неделя – светът на „Търси се…“ – на гостите, емоциите им, близките им, срещите с тях, дългите разговори, споделените радости и болки….Другият е моят свят, в който заедно с три мъжки сърца живеем живота от най-светлата му страна! Съпругът ми Данаил Хаджийски и моите две малки големи божества – Тодор, на 8 г. и Борил, на 5 г.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството? С какво те промени майчинството?

Нели: Най-големите предизвикателства бяха по пътя към моите деца…Сега, от дистанцията на времето осъзнавам, че този път не е бил нито чак толкова дълъг, нито толкова тежък и труден, но когато си потопен в нещо, то гори най-много…

Около 4 години минаха от първия порив за дете до моята първа, успешна бременност…Имах 3 загубени бременности, след това се наложи да правя изследвания, процедури и така стигнах до ин витро! За щастие и двете деца станаха от първия опит, но преди това имаше много перипетии, битки, страхове…

И този път ме промени особено много, защото осъзнах и разбрах, че всяко дете е чудо! Знам колко молитви са отправени НАГОРЕ за деца, знам колко болка и сълзи са изплакани в очакването и не-случването…

И за това аз отглеждам моите деца, с ясното съзнание, че те са истинско Чудо! Всеки ден благодаря на Бог и Вселената, че ми ги пратиха!

На какво те научиха твоите деца?

Нели: Децата откриха пред мен нови хоризонти, с тях в живота ми влезе цяла нова Вселена от любов, магия, прегръдки, целувки, безсъние, мечти и приказки. Чрез тях, всеки ден виждам нова, по-добра версия на себе си! Заради тях съм по силна, по-дейна, по-добра, по-можеща! Всичко заради тях е По-по! Те са специални дечица, които всеки ден хиляди пъти ми казват, че ме обожават, че съм най-красива, гушкат ме, искат да са близо до мен, всичко да правим заедно и тази огромна любов променя жената – облагородява ме, окрилява ме…

Най-ценният урок от моите деца е да се радвам на всеки миг, да живея тук и сега и да имам огромно любопитство към света!

Снимка: Личен архив

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

Нели: Трябва просто да обичаш това, което правиш! Аз обичам своите два свята с цяло сърце, понякога съм по-отдадена на работа и снимки, друг път на семейството…знам, че дори когато ме няма при децата…съм там, в сърчицата им, и те в моето! Свързва ни една невидима нишка, която всеки път, когато сме заедно става все по-силна и мощна и тя ни държи близки и в онези моменти, когато сме разделени! По принцип изповядвам теорията, че майката трябва да работи. Да бъде заета и с друго, не само с децата…Да останеш 1,2 години вкъщи е разбираемо, но да стоиш с години отдадена само на децата мисля, че товари и двете страни…А и човек колкото и да възпитава на думи, всъщност възпитава най-вече чрез личен пример! Не би могло да искаш от едно дете да е активно, дейно, развиващо се, ако ти самата си години в застой!

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“

Нели: Да бъдеш родител е най-великата благословия!

Как протича един твой ден?

Нели: Започва в 6,30 с алармата за децата, оправям ги, изпращам ги на училище и детска градина и след това всеки ден е различен!

Аз имам натоварени снимачни дни, в които ме няма от сутрин до вечер, имам дни, в които работя от вкъщи – описвам материали, съкращавам заснети предавания, звъня телефони, уговарям снимки, защото цялата творческа подготовка на „Търси се…“ и новата ни рубрика „Търси се…още“ е само в ръцете на нас двете с Меги! Ние звъним гостите лично, ние говорим с близките и приятелите, ние правим интервютата с тях, ние описваме кое да влезе от тези интервюта, ние пишем сценариите.

Но имам и дни, които са ми свободни и тогава обожавам да се срещам с приятели! Имам много кръгове приятелства и съм изключително благодарна за тях! Имам от детските години, дългогодишни женски приятелства, имаме страхотни семейни приятели, с които си ходим на гости, на вечери или пътуваме заедно, имам и приятелства, покрай децата…Аз съм изключително социален човек и да бъда сред хора е моето най-естествено състояние!

Как се забавлявате с детето/децата в почивните дни?

Нели: Всеки уикенд е планиран предварително – аз обичам плановете 🙂  Или пътуваме някъде с приятели, или сме на Витоша, или правим преходи, каним гости или ние сме на гости…Понякога е доста уморително, често чакам понеделник за да си почина 🙂 Обичаме и да си стоим вкъщи – много играем семейни игри – диксит, домино, не се сърди човече, гледаме филми заедно. Децата обичат и т.н. „пижамени дни“, които се случват твърде рядко за това са така любими – целият ден стоим вкъщи по пижами, готвим си, играем си и се наслаждаваме на магията да сме заедно!

Снимка: Личен архив

Как си почиваш?

Нели: С книга във ваната, в разговор с приятелка, на чаша кафе или вино с моята майка, с разходка в планината, но в последните години усвоих и магията на това да не правя нищо! След записи на предавания обикновено съм претоварена емоционално и тогава просто имам нужда да си полежа на двора, да гледам планината и да оставя мислите ми да се реят. Едни 30-40 минути „нищоправене“ в тишина, се оказват особено полезни!

 Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

Нели: Първо се грижа за вътрешния си свят, защото той, особено след 40 години се изписва на лицата ни! Родена съм си такава – леко приповдигната, умееща да вижда и най-малкото хубаво и да оценя, живея в благодарност за всичко, което имам и всичко, което нямам! Като се ядосвам се уча все по-бързо да ми минава, а иначе се грижа за себе си и съвсем буквално – винаги когато имам време слагам по някоя маска на лицето, имам си специално място, в което пък правя и по някоя процедура за лице, обичам красивите дрехи и когато усетя, че започнат да ми отесняват правя очистителни режими! 2 пъти годишно се въздържам от храна за поне 20 дни, или с житния на Петър Дънов, или оставам на плодове и чай.

Интересувам се много от мода, членувам в такива групи, следя модни сайтове, отделям време за чисто женските си страсти и това ме кара да се чувствам добре. А и с трима мъже вкъщи, аз съм си единствената принцеса… Поне за сега! Като пораснат децата още малко знам, че ще имам конкуренция, но сега съм тяхната кралица и това ми дава огромни крила!

 Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете 🙂

Нели: У дома мъжът ми е големият майстор в кухнята, а аз съм царица на салатите и пастата!

И децата обожават моите салати и спагети.

Салата „Ала Нели“

Необходими продукти:

Айсберг, краставица, авокадо, чери домати, сушени домати, пресен лук, поръсвам с конопено и ленено семе и заливам с медено-горчичен дресинг

За дресинга:

зехтин, лимон, мед, горчица, сол и малко сусамов такан се разбъркват енергично и се залива малко преди сервиране.

Паста с доматен сос

Сварявам спагети, пене или талиатели …отцеждам ги, моята тайна е, че ги захлупвам с малко от водата, в която са се варили и слагам масло. През това време приготвям доматен сос, като в малко зехтин задушавам 3 скилиди чесън и половин глава лук, като станат златисти добавям обелени домати, които задушавам за 7-8 мин, слагам сол, захар, пресен босилек и малко соев сос. Когато са готови прибавям 6-7 чери домата на половинки и изсипвам задушената паста в тигана!

Сервирам поръсени с пресен босилек, сирене и кашкавал…и няколко капки пикантен зехтин.