Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Щастието е тема, която е важна за всеки човек. Но има периоди, които сякаш ни се изплъзва зад ъгъла. Важно е да помним (макар и тривиално), че щастието е път. То не е крайна цел. Щастието е осъзнатост във всеки миг, тук и сега. Умението да растем и да виждаме цялата карта на живота.

Днес бих искала да споделя практически начини, които да прилагате в живота си и да развивате тези навици и да имате реални резултати.

Препоръчвам ви, за да не сте ежедневно фокусирани върху всички и да разпилявате фокуса си, докато изградите тези навици като втора природа, да прилагате по 1 всеки ден.

Ето и 7-те навика на щастието:

Навик 1 – ОСЪЗНАТОСТ – понеделник

Осъзнатостта е практика на съсредоточаване на съзнанието върху настоящето. Този метод се използва от високоефективните хора. Фокусирайки вниманието тук и сега, ние отстраняваме кукичките на страха за бъдещите ни проекции. И това веднага слага в ред емоциите ни. И така не реагирате прибързано в трудни ситуации и не приемате случващото се лично. Осъзнатостта не трябва да бъде закостеняла или контролирана. Просто в тези моменти правете насочваща медитация (наблюдавайте дъха си, отпускайте тялото) и за 2 мин можете да се откачите от ситуацията, която ви напряга.

МЕЖДУ СТИМУЛА И РЕАКЦИЯТА ИМА ПРОСТРАНСТВО. И само от нас зависи какво ще изберем.

Навик 2 – Благодарност – вторник

Благодарността е като вълшебен меч, може автоматично да разсече неудовлетвореността от живота ни. Тя ни свързва с това, което вече работи в живота ни и ни помага да сменим фокуса. Знаете ли, че хиляди импулси и послания идват към нас всяка минута, но ние долавяме на съзнателно ниво малък процент от тях. И как мислите, кои отсява нашият мозък? Ние имаме очи да видим тези неща, към които нашите модели резонират. В този ден практикувайте благодарност. Можете да пишете благодарствено писмо или да водите дневник на благодарността.

Навик 3 – Здрав Дух (сряда)

В Харвард са доказали, че здравето и щастието вървят ръка за ръка. И не само – доказали са, че положителните емоции правят живота по-дълъг. Мога да ви препоръчам да прочете „Биология на убежденията“ на Брус Липтън, който е клетъчен биолог и доказва в експерименти как емоциите влияят на здравето ни на физическо ниво.

С малки промени постигаме големи трансформации.

Навик 4 – За да се чувствате добре – давайте добро – четвъртък

Неврологът Ричард Дейвидсън казва, че най-лесният и успешен начин да активираме положителните емоционални вериги в мозъка е щедростта. И не говорим за пари, щедростта е многоизмерна и отключва в мозъка поток от вещества, които ни карат да се чувстваме добре.

Навик 5 – Автентичност, прошка, свобода – Петък

Често попадаме в капана на сравнението. Използвайте деня, за да се насладите на това кои сте вие самите! Простете – на себе си. Чак тогава и към другите. Усетете свободата и радостта от това да бъдете автентични.

Навик 6 – Общуване – събота

Пълноценно общуване – всеки ден си поставете задача да отделяте макар и малко време за ПЪЛНОЦЕННО общуване с близките си, с хората около вас, деца, колеги.

Истинското общуване е реализирано, когато другият е разбрал посланието ни. Както и когато ние сме разбрали посланията от другите. Често не слушаме осъзнато какво близките ни споделят. За да имаме щастливи отношения – важно е да слушаме и чуваме!

Знаете ли, че това е един от Петте основни емоционални езика?

Навик 7 – Смисъл и цел – неделя

Каква е моята цел – това е един от най-актуалните въпроси на хората. Често и на осъзната възраст ние нямаме отговор и това често е тежест.

Това е нещо, което всеки сам за себе си може да открие. Но дайте си пространство да имате възможност да чуете и преосмислите истинските си ценности.

Това са много прости, но фундаментални навици в нашето израстване, себеосъзнаване и емоционално равновесие. НАВИЦИТЕ са важни!

Това е в основата на позитивирането – да подкрепим себе си и да видим други възможни реалности.

*Седемте навика са използвани от философията на Джон К. Максуел – автор на много бестселъри и духовен лидер.

Автор: Дорина Ташева