Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Казвам се Кремена Илиева и съм мениджър на едно от най-големите танцови училища „Денс Академи“. Танците са част от целия ми живот. На шестгодишна възраст, за първи път стъпвам в танцовата зала и след дълги години състезателна дейност, това красиво изкуство продължава да е част от живота ми. Радвам се, че сега вече с опита, който имам, мога да дам възможност и на други любители, деца и възрастни, да се докоснат до танца и да го направят свой начин на живот.

Имам прекрасно семейство, с две щастливи деца, момиче и момче – Kарина на 6 години  и Мартин на 5 месеца.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

Кремена: И двете ми бременности протекоха спокойно, без никакви проблеми и усложнения, за което съм много благодарна. През цялото време бях в движение, работех до последно, а с втората бременност дори спортувах до седмия месец, като, разбира се, тренировките и натоварването бяха по-леки, с упражнения, които са подходящи за бременни. За мен предизвикателствата бяха свързани повече с притеснения за това,  дали всичко ще бъде нормално до финала и по време на самото раждане.

Основните предизвикателства по време на майчинството ми са свързани с това, да съчетавам грижите за децата и семейството , с отговорността към работата, служителите и клиентите. Всичко това се старая да е в синхрон с програмата на децата, без риск да нарушавам техния режим и нужди.

С какво те промени майчинството?

Кремена: Не бих казала, че ме е променило много, защото аз винаги съм била организирана, винаги съм знаела кои са приоритетите ми и как да ги наредя. Сега просто децата са моят първи приоритет. Може би съм станала малко по-търпелива и все още се опитвам да доразвивам това качество.

На какво те научи твоето дете?

Кремена: Научи ме, че не винаги всичко трябва да бъде постигнато на всяка цена. Върна ме към красиви моменти от моето детство. Нещо, което с годините забравяме. Научи ме да бъда по-търпелива.

Снимка: Личен архив

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетание на майчинството с професионалното развитие?

Кремена: За мен всичко е въпрос на организация и как правилно да си разпределиш задачите през деня. В ежедневието, обаче, имам подкрепата и на съпруга ми, както в ангажиментите с децата, така и в професионален план, което смятам, че е много важно в едно семейство.

Как би довършила изречението ,, Да бъдеш родител е…“

Кремена: …Щастие и отговорност да отгледаш и възпиташ един достоен човек с най-важното човешко качество: добротата.

Как протича един твой ден?

Кремена: Сутрин ставам рано, за да помогна и подготвя дъщеря ми за училище, след което следват целодневните стандартни процедури с бебето. Намирам време по обяд, когато е по-дългия му сън, да поработя или да спортувам. Вечер, когато всички сме вкъщи, имаме общи забавления, игри или просто си говорим как е изминал денят ни. Задължително вечеряме всички заедно.

Имате ли си ежедневни малки семейни ритуали?

Кремена: Задължително вечеряме всички заедно и преди лягане четем книжки.

Как се забавлявате с децата в почивните дни?

Кремена: Ходим на разходки или на кино, срещаме се с приятели.

Снимка: Личен архив

Как си почиваш?

Кремена: В момента с малко бебе е трудно да почивам, но гледам да намирам по един час за себе си, предимно за женски процедури или спорт.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

Кремена: Поддържам външния си вид със спорт. Понякога колкото и да се чувствам уморена един час спорт ми дава много енергия.

Напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете 🙂

Кремена: Една от любимите рецепти на дъщеря ми е ,,мраморен кекс“, който в последно време правим заедно 😊 Рецептата е следната:

Необходими продукти:

4 яйца

1 ч.ч. ксилитол или захар (избягвам бялата захар)

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.ч. олио

1-2 бр ванилия

2 ч.ч. брашно

2 ч.л. какао

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата с ксилитола (захарта), добавяме киселото мляко, в  което предварително сме сложили содата докато шупне при непрекъснато разбиване. Следва олиото и ванилията, след което постепенно добавяме брашното, в което предварително сме сложили бакпулвера, отново при непрекъснато разбиване (може да се използва и миксер). Получава се гъста консистенция, която не трябва да бъде нито много рядка, нито прекалено гъста. Във форма за кекс, предварително намазана с олио, слагаме сместа, като отделяме 1/3 от нея настрани. В тази част добавяме какаото и след като разбъркаме, я прибавяме равномерно към останалата смес. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Може да се поръси с пудра захар, когато изстине 😊