Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Развитието на речта на вашето дете е изключително интересно и забавно, особено когато вашето мъниче наближи втория си рожден ден.

Децата на тази възраст са по-способни да разберат казаното им и да изразят това, което искат, чрез думи и жестове. Те се радват на способността си да разбират указанията – и няма да се поколебаят да дадат свои указания.

Как общуват малчуганите?

Повечето деца казват първите си думи около първия си рожден ден. Малко дете, което е заето да се научи да ходи, може да остави проговарянето на заден план; това не е необичайно и няма какво да ви тревожи.

Децата на тази възраст може да са научили фрагменти от десетки думи, които може да не са разпознаваеми. Те могат да повтарят това, което чуват, или да смесят няколко думи с жаргон (бърборене с подобни на изречения интонации). Когато стигнат до разговор, вероятно ще прогресират бързо и скоро ще могат да посочат нещо познато и да кажат името му и да разпознаят имена на познати хора, предмети и части от тялото.

До 2-годишна възраст повечето малки деца ще казват петдесет думи или повече, ще използват фрази и ще могат да съставят изречения от две думи.

Без значение кога казват първите си думи, сигурно е, че вече разбират голяма част от казаното от вас. Детето ви трябва да може да реагира на прости команди („Подай топката на мама“) и трябва да е напълно наясно с имената на познати предмети и членове на семейството.

Как мога да насърча езиковото развитие на детето си?

Вашето мъниче слуша всичко, което казвате, и го запаметява с невероятна скорост. Вместо да използвате „бебешки“ думи, използвайте правилните имена за хора, места и неща. Говорете бавно и ясно, с прости думи.

Дори вашето едногодишно дете все още да комуникира с жестове като сочене на снимки или нещо, което той или тя иска, жестовете ще станат по-сложни през тази година, тъй като малките деца ги използват, за да имитират действия, да изразяват себе си и да играят.

Жестовете са важна част от развитието на езика. Направете връзка между жестовете и езика, като използвате текущ коментар като „Искаш ли вода или мляко?“ (когато детето ви посочи шишето или хладилника), и изчакайте отговор. След това кажете: “Какво искаш? Мляко? Добре, да вземем малко мляко.” Подобно поведение насърчава децата да реагират и да участват в разговори.

Вашето дете ще се радва на игри с жестове, като идентифициране на неща като части на тялото, снимки или предмети и познати хора: „Къде ти е ухото?“, „Покажи ми топката“ и “Къде е мама?” Поощрявайте го за всеки малък негов речеви или жестов успех!

Речникът на детето ви ще се развива бързо, но произношението вероятно няма да поддържа това темпо. До двегодишна възраст повечето деца говорят разбираемо само около половината от времето. Но подчертайте правилните произношения във вашите отговори към детето. Ако то не изговаря думите напълно или правилно, не говорете в никакъв случай като него.

Кога да потърсим специалист?

Повечето деца преминават през следните етапи в развитието на речта в периода една – две годинки:

• произнасяне на няколко думи на възраст 15-18 месеца;

• посочване на познати хора, предмети и някои части на тялото на възраст до 18 месеца;

• произнасяне на 50 или повече думи до 2-годишна възраст;

• поставяне на две думи заедно, за да образуват изречение до 2-годишна възраст;

• следване на команди от две стъпки до 2-годишна възраст.

Споделете всякакви притеснения с вашия лекар, особено ако детето ви не произнася никакви разбираеми срички или думи, или имате притеснения относно слуха му.

И не забравяйте, всяко дете е различно от останалите и се развива по свой собствен начин. Голямо значение за развитието на речта в детето имате вие, като негови родители. Затова не поставяйте измислени диагнози и не бързайте да се тревожите, ако детето на съседите произнася повече думи от вашето. Просто опитайте да намерите друг подход и да му помогнете да развие по-бързо своите комуникативни умения.