Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Ако сте бременна, вероятно ще трябва да освежите рутинната си грижа за кожата, тъй като някои продукти може да не са безопасни за употреба през това време.

С бременността идват много промени: от тялото ви през режима ви на хранене до кожата ви. Поради масивната промяна в хормоните, може да изпитате определени промени в състоянието на кожата си, като нови пъпки, мелазма или стрии. През това време не само възникват нови притеснения относно грижата за кожата, но някои от любимите ви продукти и по-конкретно техни съставки може да не са безопасни за употреба по време на бременност. Има много продукти за грижа за кожата, които можете да продължите да използвате и които могат да помогнат при специфични кожни проблеми по време на бременност. Има обаче някои, които трябва да избягвате за момента.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИТЕ РУТИНАТА СИ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА, КОГАТО СТЕ БРЕМЕННА?

Когато сте бременна, нивата на хормоните ви се променят драстично, което може да повлияе на кожата ви. Вашите нужди и опасения за грижа за кожата може да се променят по време на бременност, което може да наложи да използвате различни продукти в зависимост от конкретната грижа. Например, ще се наложи да се разделите с любимия си продукт в този период, ако той съдържа ретиноиди или хидрохинон.

ГЛАВНИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Поради всички промени в хормоните, кожата ви може да се промени много през деветте месеца. Ето някои от най-често срещаните състояние, които може да се появят в този така важен за всяка жена период:

МЕЛАЗМА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Промените в нивата на хормоните по време на бременност могат да доведат до или да влошат мелазма или хиперпигментация на ткожата. Повишените нива на естроген и прогестерон водят до повишаване на меланин-стимулиращия хормон (MSH), задействайки пигментните клетки и допринасяйки за по-тъмни бенки, по-тъмни зърна и тъмни петна по челото, горната устна и бузите. Преди да започнете да се тревожите, имайте предвид, че това е много често срещано състояние: до 70 процента от бременните жени получават мелазма.

Когато става въпрос за мелазма по време на бременност, превенцията е ключова. Ако сте предразположени към мелазма, което може да се наблюдава и при орални контрацептивни хапчета, е особено важно да използвате слънцезащита (за предпочитане натурална и задължително с много високо качество, като слънцезащитен лосион Mama Derm), докато сте бременна, за да се опитате да предотвратите появата й.

АКНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Акнето може да се появи и по време на бременност при някои жени в резултат на хормонални промени, които могат да предизвикат повече производство на мазнини и да доведат до запушване на порите. Акнето по време на бременност е често срещано явление и може да варира по интензитет и тежест в зависимост от триместъра, но може да се лекува.

Ето добрата новина: Акнето по време на бременност обикновено е резултат от промяна на хормоните, така че вероятно ще изчезне след раждането.

СТРИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Чудите се как да се предпазите от стрии по време на бременност? Задължително използвайте висококачествен продукт против появата на стрии, като масло против стрии Mama Derm. И не забравяйте да го нанасяте на участниците, изложени на най-висок риск от поява на стрии, поне два пъти дневно, с нежни масажни движения.

И все пак важно е да отбележим, че това дали ще получите стрии или не се дължи отчасти и на генетиката. Така че ако сте предразположени към появата им или имате вече някои стрии от времето на пубертета, съветът ни е да обърнете още по-голямо внимание на грижата за кожата си в периода на бременността.

ОТОК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Изследванията показват, че тялото увеличава производството на кръв с около 50 процента по време на бременност, което може да засили кръвообращението и да допринесе за цялостния по-ярък тен. Но това увеличено производство на кръв може също да допринесе за известна подпухналост и подуване. Силното подуване обаче може да е признак на прееклампсия (сериозно медицинско състояние). Ако чувствате, че сте по-подути от нормалното, свържете се с вашия гинеколог възможно най-скоро.