Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Разговор с д-р Минко Еврев, репродуктивен АГ специалист в ПСАГБАЛ „Св. София“

Според официаланата статистика, около 150 хил. двойки в България, или 10-15%, имат репродуктивни проблеми. Но кога се счита, че една двойка има такъв и трябва да потърси лекарска помощ? Какви излседвания и консултации са необходими? Какво да очаква двойката, желаеща бебе? Отговор на тези и много други въпроси дава д-р Минко Еврев.

 • Д-р Еврев, след колко месеца в опити се счита, че една двойка има проблем със зачеването и кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Според СЗО, ако сте под или на 35 годишна възраст и правите опити да забременеете от една година, трябва да потърсите помощ. Ако сте над тази възраст и не успявате да заченете повече от 6 месеца е време да потърсите професионално мнение.

 • А какъв е процентът на двойките с репродуктивни проблеми в България?

Счита се, че е от 10 до 15 % двойки у нас имат репродуктивни проблеми.

 • Репродуктивните проблеми имат ли симптоми?

Рядко, освен при ендометриоза и някои органични заболявания. При 1 на всеки 4 двойки не се открива обективна причина за безплодие. Тогава говорим за идиопатичен (неизяснен) стерилитет.

 • Какви са най-честите причини за репродуктивни проблеми при жените?

Причините могат да бъдат много и различни. В някои случаи бременността се бави заради ендокринни заболявания, дисфункция на яйчниците, намален яйчников резерв отчетено чрез стойностите на антимюлеровия хормон, проблеми с овулацията, запушени маточни тръби, ендометриоза, поликистозни яйчници, генетичен фактор, идиопатичен фактор.

 • А при мъжете?

Най-честите причини за безплодие при мъжете са отклонения в параметрите на спермограмата, вродени заболявания, прекарани полово-предавани инфекции, безсимптомно преболедувана заушка, идиопатичен фактор.

 • Какви изследвания е необходимо да направят мъжът и жената?

При жените се провеждат изследвания на базални хормони, тест за проходимост на маточните тръби, установяване на овулация, микробиологично изследване на влагалищен секрет, изследвания за някои инфекциозни заболявания. За мъжа – спермограма, микробиологично изследване на еякулат, както и изследвания за инфекциозни заболявания.

 • Нужни ли са консултации  с други лекари специалисти?

Да. Такива най-често се извършват с уролог и ендокринолог, и други специалисти в зависимост от индивидуалния проблем на двойката.

 • Какво следва след направените необходими изследвания?

След като се проведат всички необходими изследвания и консултации с други специалисти се провежда разговор с двойката, интерпретация на резултатите и взимане на решение за последващи действия. В края на разговора заедно се очертават възможните сценарии за лечение. Назначават се допълнителни изследвания или консултации с други специалисти. За нас е изключително важен индивидуалния подход към всяка двойка.

 • Какви видове лечения има?

Едно от леченията е програмиран койтус след стимулация на яйчниците. Според данните от изследванията се преминава към по-сложните процедури: вътрематочна инсеминация при спонтанен или стимулиран яйчников цикъл, ин витро оплождане и трансфер на зародиши и инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата, използване на криопрезервирани полови клетки и човешки зародиши.

 • Колко време продължава лечението?

Докато постигнем успех, при пълното желание на пациентите.

 • Кога се налага асистирана репродукция?

Асистирана репродукция се налага тогава, когато приложените консервативни лечения, опити чрез вътрематочна инсеминация, не са дали желания резултат. Едва след това може да се приложи някой от методите на асистирана репродукция.

 • Какво трябва да знаят двойките, на които им се налага асистирана репродукция?

Лекарят трябва да обясни накратко стъпките за съответната асистирана репродукция – стимулиране на яйчници, пункция на фоликули, оплождане на яйцеклетки и ембриотрансфер. Пациентите подписват информирано съгласие за всяка от процедурите. Важно е всяка двойка да знае, че това е дълъг процес, който в дадени моменти е и труден. Изисква се много търпение, внимателно да слуша съветите на своя репродуктивен лекар, да споделя всяко едно нещо, което я тревожи. Той ще е с тях преди, по време на и след процедурата, така че ин витро оплождането да бъде успешно. При напреднала възраст е желателно по-бърза консултация със специалист, тъй като с годините яйчниковият резерв намалява. Двойката е препоръчително да дойде с подготвен списък от въпроси за улеснение на тях и на специалистите.