Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Жега

По време на бременността тялото на бременната жена е с малко по-висока температура от нормалното, така че докато навън е по-горещо, това може да ни причини сериозен дискомфорт. Понятието е известно като „топлинна непоносимост“, характерна за бременността.

Първото, за което трябва да внимават бъдещите майки е предупрежденията за предстоящи жеги и да не поемат рискове и компромиси. Най-добре в такива дни е да стоите у дома, на хладно. Когато бях бременна, аз не понасях климатици, а и знаех, че може да понижат и без това ниския имунитет, затова включвах климатика в едната стая, а стоях в другата. Така се получава поносима температура, без да се излагаме на директното въздействие на климатиците.

Ако се случи да прегреете, много добра работа върши кърпа със студена вода, поставена на тила или на челото. Аз поставях и обелки от студени краставици, които залепях за челото си. Освен, че разхлаждат, са полезни и за кожата. Ако сте навън или не са ви удобни кърпите, може бързо да се охладите, като поставите вътрешната част на китките си под течаща студена вода.

Обилното изпотяване може да доведе до дехидратация и загуба на електролити, затова изпивайте достатъчно количество вода – около 40 мл. на килограм тегло. Водата не бива да е от чешмата, а може да редувате изворна и минерална или пречистена чрез система вода. Подходяща за хидратация и набавяне на електролити е кокосовата вода. Препоръчително е да консумирате храни с по-високо водно съдържание, като студени супи, свежи салати, бульони (костен или зеленчуков), таратор и др. Някои фрешове, по-богати на витамин С, също ще ви ободрят.

Съставът на водата е от изключителна важност. Прекаляването с неправилна вода може да бъде също толкова опасно, колкото и дехидратацията, тъй като водата отмива минералите. Това може да причини слабост в мускулите, крампи, а в някои случи, дори и припадъци.

И не забравяйте, че ако чувствате жажда, това означава, че вече сте дехидратирани. Затова се погрижете да пиете вода равномерно през целия ден.

Охлаждане

Плуване, плуване и пак плуване. Едно от най-големите удоволствия през бременността, особено ако е напреднала, това е да се потопиш в морската вода и да оставиш на нея да носи тежестта. Това не само те охлажда, но и отнема напрежението от седалищния нерв. За предпочитане е плуване в морето, тъй като в басейните можете да попаднете на нежелани патогени. Само внимавайте да не ви отнесат някои по-бурни вълни.

За да не прегрявате, носете си красивите дишащи рокли от естествени материи. Така ще се потите по-малко, ще ви държи хладно и ще избегнете някои неприятни обриви под мишниците и корема, често срещани през бременността. 

Движете се и правете упражнения или йога за бременни, но нека това става в по-хладните часове на деня – до 11:00 и след 17:00ч. По отношение на плуването и движението, уверете се, че имате разрешението на проследяващия лекар.

Подуване

Най-често срещаният проблем през бременността е отичането на крайниците. Това може да е доста неприятно, дори и болезнено. След като дълго време търсих решение на този проблем, установих, че отоците никога не спадат напълно, защото хормоните карат ставите да задържат вода – за да бъдат по-еластични и да се подготвят за раждането. Ставите на ръцете често остават подути дори и дълго след самото раждане. Но, все пак можем да направим някои неща, които да намалят отоците:

  • Постоянно и през целия ден търсете начини да вдигнете краката си. Дори по заведенията, без извинение и оправдание, си носех възглавничка, на която подпирах кръста или краката си. Комфортът е неповторим!
  • Дръжте краката си повдигнати, дори когато спите. Спането по гръб не е препоръчително, но дори и легнали настрани, може да поставим възглавница под краката или между тях.
  • Не се задържайте на едно място прекалено дълго и си търсете поводи за движение. Това раздвижва лимфата и предотвратява отичането.
  • Намалете до минимум солта от менюто си, но не я спирайте напълно, тъй като тя съдържа минерала йод, изключително необходим за бебето.
  • Избягвайте диуретиците. Това са напитки, които водят до извеждане на течности от организма, но и до дехидратация и загуба на електролити. Опасни са за бебето!

Ниско кръвно

На женските консултации един от основните показатели, които се следят, това е кръвното налягане. Както високото, така и много ниското кръвно може да бъде опасно, затова не пропускайте това измерване! Жените с високо кръвно получават препоръки от проследяващия лекар, но на ниското кръвно, когато не е прекалено ниско, не се обръща особено внимание. Ниското кръвно е често срещано през лятната бременност и може да причини дискомфорт като виене на свят, отпадналост, сънливост и други подобни усещания. Помня как очите ми се затваряха и ми тежаха клепачите посред бял ден. Не исках обаче да изпускам тези красиви летни мигове от бременността.

Причината за ниското кръвно, особено в последния триместър, е нарастващия обем кръв. До края на бременността количеството кръв на майката се е увеличило с цели 50%. Така тялото се подготвя и за раждането, когато майката губи около 500 мл. кръв. Това е естествена подготовка, но за да избегнете неприятните ефекти, причинени от ниско кръвно, ето какво може да направите:

  • Избягвайте рязко ставане от легнало или седнало положение. Изправяйте се бавно и внимателно. А ако сте легнала, първо седнете за около минута и тогава се изправете.
  • Течностите са вашите най-добри приятели! Вода, богата на минерали в йонна форма, прясно изцедени сокове, подходящи чайове и всичко споменато по-горе, може да е от полза.
  • Опитайте айран с малко сол. На много жени това действа благоприятно, охлаждащо и балансира кръвното налягане.
  • Не препоръчвам диуретици, включително и кафе, но за себе си открих, че нищо друго не действа, затова по изключение си позволявах по половин био кафе на ден. Ако нищо друго не ви действа, опитайте, но не повече!
  • Напитката комбуча също има ободряващ ефект и благодарение на факта, че е газирана и съдържа малко кофеин, добре въздейства при ниско кръвно.

Споделете за проблема с проследяващи лекар и се уверете, че не страдате от анемия, която има подобни симптоми.

Пожелавам ви от сърце красиво, синьо и нежно лято. Лято, което ще запомните!