Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Природата е изтъкана като красив гоблен както от женска ИН енергия, така и от мъжка ЯН енергия. Хармонията на тези две енергии е в финия баланс.

Във всеки човек има спящи Архетипи (от гръцки означава „модел, пример“) в психологията е модел на обект, личност или начин на поведение.

Архетипите са кодове, формули, които са кодирани в нашето несъзнателно поле.

Архетипите и колективното несъзнателно централни понятия в аналитичната психология на Карл Юнг.

Колективното несъзнателно пази всички спомени, архетипни образи, които ние проявяваме. Колективното несъзнателно може да бъде родовото несъзнателно, народното и общочовешкото.

Всички ние имаме и лично несъзнателно поле. За разлика от личностната психика, която е индивидуална, колективната е универсална.

В колективното поле се съдържат форми на поведение които са повече или по-малко еднакви за всички хора.

Днес ще фокусираме темата върху женските Архетипи и проявлението на жената. Без да подценяваме мъжете и бащите, разбира се. Вярвам, че жената е пазителката на дома и тя завихря енергията, която е нужна за щастливото пространство и уют на семейството. Това съвсем не е повод да оправдаем действия или бездействия на силния пол, както споменах – всичко е в баланса и двупосочно поемане на отговорност.

Ще споделя за Архетипите през няколко призми.

Ще започна с една теорията на една уникална жена – Джийн Шинода Болън – юнгиниански аналитик и психиатър.

Болън представя седем основни архетипи през Богините и те са:

1. Артемида – богинята на лова и луната, която олицетворява незавесимата, устремена към постижения жена.

2. Атина – богинята на мъдростта, занаятите и военните стратегии, представлява разумната и самоуверена жена, която предпочита да се вслушва в разума си, вместо в чувствата си.

3. Хестия е богинята, пазителка на свещения огън, превъплъщава търпеливата и уравновесена жена, която обича усамотението.

4. Хера е богинята на брака.

5. Деметра е богинята на плодородието и архетип на майката, представлява порива на жената да осигури на децата си физическа и духовна грижа.

6. Персефона е царица на подземното царство, изразява склонността на жената към покорство.

7. Афродита е богинята на любовта и красотата, наричана “алхимичната” богиня. Тя е отговорна за насладите, сексуалността и чувствеността.

Архетипите са кодове, формули, които са общочовешки и са част от несъзнателното колективно поле.

“Във всяка жена живеят Богини.“ Болън

Във всяка жена има спяща магия и най-голямата сила на жената е свързването с тази красота.

Друга, по-разпространена и достъпна теория за Архетипите са четирите основни – Момиченце, Любовница, Кралица, Домакиня. Разширила съм я с важността на още три важни лица на жената, които вярвам, че ще са полезни и за вас:

  1. Архетипът Момиченце – много често тези жени са беззащитни, дори разглезени. Игриви, закачливи, радостни, непринудени. Често имат нужда от помощ. С лекота предизвикват желанието в мъжете да се грижат за тях, да им правят подаръци, да ги закрилят. Умеят да изразяват възхищението си (особено към мъжете), което е едно от най-силното качество на този архетип.
  • Архетип Любовница – той се събужда чисто физиологически на втори план. Ние първо сме малките момиченца (жизнерадостни и игриви), след това влизаме в пубертета – хормоните почват да бушуват, събужда се сексуалността, влизаме в архетипа на любовницата, Тя е страстна, темпераментна, изобретателна, откровена, чувствена. Прави това, което й хрумне. Нейната власт е основава на сексуалната енергия. Тя е добре поддържана жена, красива. Усеща силата на своята сексуалност и затова толкова интересна и вълнуваща за мъжете.
  • Архетип Кралицата се „отключва“ след като мине периода на любовницата. Кралицата се събужда и започваме да учим профилирано, да развиваме интелекта, да развиваме способностите си и волята. Тук се превръщаме в силна, успяваща жена, която отстоява себе си, държи да се реализира в професионален план, умее да поставя лични граници. Жената кралица е независима, недостъпна, самоуверена, интелигентна, разсъдлива. Нейната власт е менталната.
  • Архетип Домакинята – тя е подкрепяща, отзивчива, служи на другите и винаги е на разположение за семейството си. Тя се събужда в жената около тридесетата година. При някои жени може и по-рано или по-късно. Жената домакиня е практична, грижовна, инициативна, съзидателна, спокойна, балансирана, грижовна домакиня, отличен готвач. Хората имат доверие в нея и знаят, че мога да разчитат на нея.
  • Дивата Жена – бих я назовала и „Бягащата с вълци“. Тази жена има изострена сетивност, първична дивост, връзка с Майката Земя, с енергийните практики, стихиите. Тя е с игрив дух, всеотдайност. Тя е любопитна, силна и издръжлива. Има дълбока интуиция и природна мъдрост. Цени женските кръгове. Грижи се за по-малките. Грижи се за „глутницата“. Адаптивна, храбра и предана.
  • Знахарката –  Тя също има дълбока връзка с Майката Природа, със света на невидимото, интуицията. Има вроден дар да лекува. Свързана е с царството на растенията и билките, с ритуалите, с посвещението. Всичко свързано с екология, естетика, здраве, лечителство, Тя е съзидателна, грижовна. Създава Рая на Земята.
  • Жрицата – Тя притежава ключа към вратата на мъдростта. Жрицата е влиятелна и внушителна. Много мъдра и също като предните две – интуитивна. Има връзка с Висшите светове, висшето знание. Притежава книгата на Тайните, на мъдростта. Свързана с книгата на познанието, наречена Акашови записи. Тя е пряма, директна, нейн Учител е вътрешният глас. Тя носи баланс между разума и интуицията, между мозъка и сърцето ни. Тя е Знаещата.

Колко пъстрота има в женствеността. Колко много лица имаме като Жени. Отхвърлянето на тази висша природна мъдрост е пагубно за жените.

Категории: Всички