Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Семена от Чиа


Чиа измина дълъг път от първата си поява в телевизионни реклами. Днес тези семена са известни като супер храна и то с основателна причина. Само в 1 унция (това са 2 супени лъжици) семена от чиа има близо 10 грама фибри. Смлени в блендер, семената от чиа са чудесна добавка за кисело мляко или зеленчуци. Когато ги накисвате във вода, сок или бадемово мляко, те стават меки и апетитни.

Семена от чиа

Див ориз


Изненада! Дивият ориз изобщо не е ориз – всъщност е тревно семе. Той е с по-високо съдържание на протеини от останалите пълнозърнести храни и има много повече антиоксиданти от белия ориз. Той също така осигурява фолат, магнезий, фосфор, цинк, витамин В6 и ниацин за организма. Отличителният му тъмен цвят и превъзходен аромат го превръщат в истински деликатес, който може да използвате за многобройни ястия.

Див ориз

Семена от тиква


Семената от тиква са идеална здравословна закуска. Тиквените семки са богати на магнезий – важен минерал, който подпомага здравето на сърцето, прави тялото по-енергично и захранва мускулите ви. Яжте ги целогодишно като супа или салата, със зърнени храни или просто в суров вид.

Семена от тиква

Семена от нар

Семена от нар
Семената от нар са с високо съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти. Пълна чаша семена от нар има само 130 калории, което го прави подходящо за лека закуска. Добавени в салата например, те придават сочна и вкусна нотка и цвят на вашето ястие.

Семена от нар

Киноа


Ако търсите здравословни източници на протеини фибри и желязо, опитайте киноа. Съдържа сапонини, които придават на зърното горчив вкус. Можете да използвате киноа като добавка към салати или като безглутенова панировка за ястия.

Киноа

Ленено семе


Хората го консумират за добро здраве още от 9 000 г. пр. Н. Е. Ако не ядете достатъчно риба, добавянето на лен в диетата ви може да ви помогне да си набавите омега-3 мастни киселини – здравословните мазнини, които са полезни за сърцето ви. Това е най-добрият растителен източник на важното хранително вещество и също така ви дава солидна доза фибри. Когато семената се смилат на ленено брашно, те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Ленът има приятен, орехов вкус. Добавете лъжичка към овесените си ядки, към тестото за палачинки или към салата.

Ленено семе

Конопено семе
Мекият му, орехов вкус се съчетава добре с пикантни ястия. Конопеното семе изобилства от протеини: 2 супени лъжици имат почти 7 грама, дори повече от семена от лен или чиа. Конопът също е добър източник на омега-3 мастни киселини. Можете да използвате семената цели, поръсени върху салати или в пълнозърнести ястия.

Конопено семе

Слънчогледови семки
Тези нежни ядки са толкова полезни, колкото и вкусни. 1 чаена лъжичка съдържа около половината от дневния витамин Е. Те също са с високо съдържание на здравословни мазнини. Слънчогледовите семена също са чудесно допълнение към сутрешното ви мляко с ядки. И, разбира се, можете просто да ги похапвате навсякъде, където пожелаете.

Слънчогледови семки

Сусам
Онези малки бели точици по хлебчето на вашия хамбургер, не са само за украса, а са една от универсалните съставки за превъзходния му вкус. Сусамовото масло, интелигентен избор за дресинг за салата, е с високо съдържание на мастна киселина, която понижава лошия холестерол. Целите семена са богати на фибри и протеини. От сусамовите семена се приготвя тахан – чудесна добавка към сутрешната ви пълноценна закуска. Сусамът е и основна съставка на традиционни източни ястия като хумус и халва.

Сусам