Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Нездравословните диети и липсата на физическа активност са често срещани в съвременната култура. Децата също са склонни към това. Експертите казват, че днешните деца са поколение с по-лошо здраве от родителите си.

Освен това, когато нездравословната диета се комбинира със заседнал начин на живот, това може да доведе до хранителни разстройства. Според статистиката 23% от съвременните момичета и 6% от момчетата страдат от тях. Следователно хранителните разстройства представляват заплаха за подрастващото поколение. За щастие родителите могат да ги предотвратят, но това изисква намеса възможно най-рано. Намесата в юношеството, когато децата отстояват правото на автономия, е по-малко ефективна.

Какво може да се направи, за да се предотвратят хранителни разстройства при децата? Преди всичко му помогнете да развие здраво тяло и положително отношение към него.

1. Помогнете на детето си да формира правилното отношение към тялото си

Трябва да обичате тялото си, независимо какво виждате в огледалото. Но под влиянието на съвременната култура много от нас имат мания да бъдем слаби. Ние категорично се осъждаме, че не отговаряме на този идеален образ. Следователно, когато видим как детето започва да напълнява, цялото ни самоосъждане се включва и ние го проектираме върху детето, притеснявайки се, че то ще се бори с излишните килограми през целия си живот. За съжаление децата поемат нашите страхове и заключават, че нещо не е наред с тях. Родителите трябва да развият по-здравословно отношение към собственото си тяло, така че да не предават чувството на срам и малоценност на децата си.

2. Обяснете на детето си как медиите популяризират идеален образ на тялото, който няма нищо общо с реалността

Обяснете, че изображенията на модели на кориците на лъскави списания винаги се обработват във Photoshop и са просто нереалистични. Разкажете им как съвременната индустрия за красота задава нереални стандарти, към които хората по-късно започват да се ориентират. Говорете с детето си за това как да бъдеш красив сам по себе си не прави човека щастлив.

3. Дайте на детето си пример за добро хранене.

Разберете, че детето ви взема пример от вас във всичко. Ако пиете сода, вашите деца също ще го направят. Ако предпочитате да хапвате моркови, а не чипс за лека закуска, вашите деца също ще го направят. Всички ваши добри и лоши навици се приемат от децата ви. Искате ли да промените детето си и да го предпазите от лоши навици? Променете своите. Здравето, жизнеността и външният вид ще бъдат допълнителна награда за вас.

4. Не говорете за диета

Не спазвайте никакви диети, просто яжте здравословни храни. Направете упражненията постоянна част от ежедневието на вашето семейство. Проучванията показват, че диетите не дават желания резултат, а водят само до по-късно преяждане. В допълнение, диетите могат да променят химията на тялото, което може да накара човек да напълнее отново и ще бъде много по-трудно да отслабнете следващия път. Само постоянната здравословна диета и физическата активност могат да помогнат за поддържане на оптимално телесно тегло.

Ако искате да научите детето си на самоконтрол, започнете, като го научите да слуша собственото си тяло. Гладен ли е или яде много по навик? Ако едно дете ви поиска сладкиши, вместо да кажете „не“, кажете на детето, че ще ги купите следващия път: „Сладкарницата винаги ще бъде тук. Ще идваме по специални поводи, а не всеки ден.” Проучванията показват, че този подход учи детето да взема по-добри решения, докато обикновеният отказ води до факта, че детето има силно желание за сладкиши и в резултат на това преяжда, когато ги купувате.

5. Не се подигравайте на детето си, ако е напълняло – с това наранявате самочувствието му.

Вместо това го насърчавайте да спортува редовно и да намалява количеството захар в храненето си. Ако решите, че детето ви трябва да отслабне, всички членове на семейството трябва да спазват специален хранителен режим. Промяната на хранителните навици е трудна за всички, така че не трябва да се очаква детето ви да се отказва от лакомства, които всички останали в семейството ще ядат.

6. Научете повече за храненето

През изминалия век броят на хората с наднормено тегло се е увеличил и този процент продължава да расте. В същото време процентът на различни заболявания също нараства. Причините са заседнал начин на живот, постоянен стрес, преяждане и тенденция, развита в процеса на еволюция да се яде обилно.

Диетолозите обаче казват, че преработените храни са основната причина за наднорменото тегло. Напоследък хората консумират по-малко наситени мазнини и повече преработени храни. Съвременните продукти имат дълъг срок на годност. Те са вкусни, но по-малко здравословни. При тяхното приготвяне се използват хидрогенирани мазнини, консерванти, царевичен сироп и въглехидрати, които са лишени от хранителните си свойства. Всичко това е много вредно за организма.