Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

По време на бременността в организма на жената настъпват хормонални промени, целящи запазване на плода и подготовка на гърдите за кърмене. На определен етап от бременността при изстискване на зърното, започва да се отделя бистра или жълтеникава и по-мътна течност, наречена коластра. Самите гръдни зърна също увеличават своите размери, както това става и с ареолите   (пигментираната област около зърната ).

Изключително важно е спазването на идеална лична хигиена. За целта гърдите ежедневно трябва да се измиват с топла вода и сапун и да се избърсват със суха хавлиена кърпа. Добре е при избърсването зърната леко да се масажират. Ако върху зърната се образуват корички от изтичащата от тях коластра, то те могат внимателно да се отделят с памук, напоен с вода. Полезни за гърдите са въздушните и слънчевите бани.     

При поява на рагада на зърното, могат да бъдат препоръчани хомеопатични медикамента, които ще ускорят заздравяването на цялостта на зърното и ще предотвратят развитие на евентуална инфекция:

Nitricum acidum 9СН се използва при нацепване на кожата или лигавиците с отчетливи ръбове, като одраскано с нокът или с остър инструмент. Дъното на рагадата лесно кърви и е налице силна болка като от убождане или от забита треска.

Graphites 15СН, 2 пъти по 5 гранули намира приложение в случаите, когато от рагадите изтича гъста, лепкава, жълтеникава течност, наподобяваща пчелен мед. След спиране на течението се образува различна по дебелина кора, чийто цвят е жълто-кафеникав. Този медикамент води до бързо пресушаване на секрецията.

Arnica montana 9СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули е подходящ за приложение във всички случаи на рани, когато става въпрос за микро или макро травматизъм с кървене.

Pyrogenium 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен за приемане при повишен риск от настъпване на инфекция.

СТИМУЛИРАНЕ НА КЪРМАТА

Ricinus communis 5СН е интересно хомеопатично лекарства, свързано с процеса на кърмене. В разреждане 5 СН се препоръчва за стимулиране на лактацията, при жени с недостатъчно количество кърма. Най-често се предписва по 5 гранули половин час преди всяко кърмене. Същото лекарство във високо разреждане 30СН се препоръчва при отбиване на кърмачето, в дозировка по 5 гранули четири-пет пъти дневно.

ПОДГОТОВКА ЗА РАЖДАНЕ С ХОМЕОПАТИЯ

Потвърдено от практиката, че при предстоящо раждане по естествен път, добра комбинация са трите хомеопатични лекарства Arnica montana 9CH, Actaea racemosa  9CH, Сaulophyllum 9CH, по 10 гранули от трите да се разтворят заедно в 500 мл вода, която да се изпива на малки глътки през целия ден. Това се прави ежедневно, за седем дни преди термина.

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Хомеопатията предлага много възможности в пред- и постоперативния период, независимо от причината, довела до хирургичната намеса. Ако предстои раждане със Цезарово сечение, с помощта на хомеопатични лекарства може да се помогне в  няколко аспекта:

За преодоляване на страх и притеснение преди операцията добър ефект има Gelsemium sempervirens 15СН. Най-често се предписва по 5 гранули два пъти дневно, два-три дни преди деня, за който е планувано секциото.

Ако е най-силен страхът от болката и прагът на търпимост е много нисък, добър ефект има от Chamomilla vulgaris 15СН – по пет гранули дневно, в продължение на няколко дни преди операцията и в деня на самата операция.

За намаляване на кървенето и за ускоряване на заздравяването на оперативната рана е препоръчително в деня преди операцията и непосредствено преди самата операция да се приемат 10 гранули Phosphorus 15СН.

Клиничният опит показва, че при планирано раждане с Цезарово сечение подходящата хомеопатична комбинация е Arnica montana 15CH, Staphysagria 15CH, Hepar sulfur 9CH, по 10 гранули от трите лекарства да се разтворят заедно в 500 мл вода, дневно. Така приготвения разтвор жената изпива на малки порции за целия ден. Това се прави ежедневно, за седем дни преди определената дата за секциото.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД РАЖДАНЕ С ХОМЕОПАТИЯ

Като хомеопатичното лекарства номер едно за травми, Аrnica montana 15CH трябва да бъде давана рутинно след раждане, за да облекчи усещането за травма в областта на родовите пътища, влагалището или за лечение на евентуални разкъсвания, шевове и рани, които могат да се получат по време на раждането. Най-често се предписва три пъти дневно по 5 гранули за един месец.

Calendula officinalis 5CH е подходящо при всички кожни рани, включително разрези, кюретажи и разкъсвания. То е особено полезно при разкъсване на перинеума, рани от епизиотомия или от цезарово сечение в коремната област. Може да използвате мехлем или крем върху кожата. Консултацията с лекар и проследяването на зарастването на раните са задължителни. Лекарството се препоръчва по 5 гранули през два часа, за десетина дни.

Hypericum perforatum 30CH влияе върху богатите на нерви зони, където болката е особено силна. Полезно е след всякакъв вид раждане, но особено след цезарово сечение, раждания с епидурална упойка, епизиотомия и прилагане на форцепс. Препоръчва се два пъти на ден в продължение на десетина дни.

Staphysagria 30СН е лекарство за разрези и разкъсвания в допълнение към Calendula. За разлика от Calendula обаче, то лекува кожата на по-голяма дълбочина. Често се предписва след цезарово сечение, когато болките са остри, или когато има външни и вътрешни шевове. Обичайната дозировка е три пъти на ден в продължение на няколко дни.

China rubra 9CH е подходящо при силна отпадналост или анемия у родилки с по-продължително раждане, след продължително кървене или загуба на телесни течности. Често се предписва и в случаи на анемия. Препоръчва се да се приема по 5 гранули  три-четири пъти дневно, за седем дни.

За по-бързото възстановяване на чревната перисталтика ще допринесе приемането на Opium 15СН – по 10 гранули в три последователни дни след операцията.

МАСТИТ

Маститът представлява възпаление на млечната жлеза, което се среща често при жени, които кърмят.

Обикновено мастит се развива до третата седмица след раждането, по-често при жени, които кърмят за пръв път. По-нежната кожа на гръдните зърна и неправилния начин на кърмене създават предпоставки за лесно нараняване на зърната и за проникване на инфекция навътре към млечната жлеза. По-рядко мастит може да се развие по кръвен или лимфен път или по съседство, ако е налице източник на инфекция в друга част от организма (синузит, пиелит, зъбно възпаление и др.).

Независимо от начина на възникване на инфекцията, за нейното развитие са необходими определени условия. В периода на кърмене такива условия могат да бъдат създадени много лесно в млечната жлеза. Това се наблюдава, когато след кърмене се задържа мляко в гърдата и е налице общо намаляване на защитните сили на организма. За това допринасят прекарани заболявания по време на бременността, трудно раждане и труден послеродов период, хронични заболявания при жената и др.

Обикновено маститът засяга само едната млечна жлеза, но възпалението може да обхване едновременно или последователно и двете гърди. Началото често е внезапно. Появяват се неопределени стрелкащи болки в гърдата, придружени от усещане за напрежение и тежест. Ако симптомите не се разпознаят и не се вземат веднага адекватни мерки за изпразване на гърдата, възпалението се развива с последващо повишаване на температурата и втрисане. В гърдата се образува болезнено уплътнение със зачервяване на надлежащата кожа. Болката се засилва, особено при опипване и движение.

Често лимфните възли под мишницата се подуват, засягат се движенията на съответната ръка.

Млякото изтича трудно и детето трябва да полага големи усилия при сукане, което често става причина то да отказва да поема гърдата. Това води до допълнителен застой на мляко, който благоприятства още повече развитието на болестотворни микроорганизми в гърдата.

По рефлекторен път маститът води до намаляване на млякото и в здравата гърда.

        За предпазване от мастит жената трябва да спазва стриктна хигиена, гърдите трябва да се поддържат безупречно чисти и да се профилактират рагадите на гръдните зърна. Кърмещата жена трябва да избягва контакта с болни от вирусни или бактериални инфекции.

На всеки етап от развитието на мастит лекарят хомеопат би могъл да предложи подходящо лечение с помощта на което възпалителните процеси да отзвучат възможно най-бързо и да се избегнат евентуални усложнения.

Най-често използваните симптоматични хомеопатични лекарства при мастит се предписват през половин-един час по 5 гранули, като приемите се разреждат с настъпването на подобрение:

Apis mellifica 15 СН, при възпалена млечна жлеза, с розово-червена кожа, оток, парене и болка, облекчаващи се от налагане със студено.

Belladonna 9 СН е изключително ефективна винаги, когато става въпрос за оток, затопляне и зачервяване на мястото на възпалението, кожата е ярко червена и лъскава, а топлина се излъчва дори на разстояние от нея. Всичко това е съпроводено от пулсираща болка. Често са налице изразено влошаване на общото състояние, силна отпадналост, сухи лигавици, обилно изпотяване и повишаване на температурата.

Bryonia 9 СН е подходяща, когато гърдата е силно подута и твърда като камък, налице са болки, провокиращи се и от най-малкото движение. Това кара жената да носи стегнат сутиен. Кожата не е така зачервена, както при Belladonna, а температурата, ако има такава, е умерено повишена (и не надхвърля 38.5˚ С). Допълнително основание за изписване на Bryonia е жаждата за големи количества студени течности.

Rana bufo 9 СН се използва, когато възпалителният процес води до лимфангит или лимфаденит (възпаление на лимфните възли, които се увеличават и стават болезнени).

Д-р Зорка Угринова

Обща медицина, клинична хомеопатия