Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Мили родители, какво ще готвите днес? А защо не включите в готвенето и децата си?

Защо е важно да включите детето си в кухнята:

Участието на детето в подготовката на семейната вечеря ще го научи на голямо разнообразие от различни умения. От кулинарни умения през когнитивно развитие до житейски умения, включването на вашите деца в кухнята ще бъде обогатяващо преживяване, което потенциално може да предизвика ново хоби!

Житейски умения

Готвенето може да научи децата на различни ценни житейски умения. Например, детето ви ще научи за важността на работата в екип, докато работите заедно при приготвянето на храна. Детето ви ще научи колко е важно да следва инструкциите, докато изпълнява всяка стъпка в рецептата. То ще научи значението на търпението, тъй като отнема време да се приготви храната.

Докато готвите с детето си, то ще разбере колко важна е добрата хигиена, като измива ръцете си добре, преди да докосне продуктите. Можете да говорите с малкия си помощник за важността на почистването след себе си, докато бършете бъркотията и прибирате съдовете.

Когнитивно развитие

Включването на детето ви в кулинарния процес също така може да помогне за стимулиране на неговото когнитивно развитие и учене. Например, езиковото развитие ще дойде естествено, докато запознавате детето си с нови думи, говорейки за храна, хранене, прибори за готвене и т.н.

Вашето дете ще може да развие фини двигателни умения, тъй като те ви помагат при задачи като смесване, измерване и използване на други кухненски инструменти.

Математиката и науката също влизат в действие, докато приготвяте храна с детето си. Вашето дете ще научи математически умения като броене, измерване и последователност, докато добавяте съставки. То ще научи любопитни научни факти, докато говорите с него за това как храната се променя, докато готвите. Например, говорете с тях какво се случва, докато кипвате вода, задушавате зеленчуци, разтапяте масло и т.н.

Здраве и хранене

Здравословното хранене е изключително важно за правилния растеж и развитие. Докато готвите с детето си, запознайте го с важността на храненето. Използвайте здравословни съставки като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ако научите тези здравословни хранителни навици от ранна възраст, вашите деца ще ги развият по-рано и е по-вероятно да ги продължат, когато пораснат.

Кулинарни умения

Някои от по-очевидните умения, които децата ще научат в кухнята, са кулинарни умения. Вашето дете естествено ще се запознае по-добре с готвенето и печенето, докато работите с него в кухнята. Същевременно то ще се запознае с готварски речник, готварски съвети, готварски прибори и др. И кой знае, може би един ден вашето дете ще бъде следващият топ готвач!