Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Избор на рецепти

Нека вашето дете ви помогне да изберете рецепти. Изберете предварително няколко различни здравословни рецепти и след това ги попитайте коя биха предпочели да направят.

Пазаруване на хранителни стоки

Заведете детето си на пазар. Позволете му да ви помогне да намерите необходимите продукти за рецептата, която сте избрали заедно. Нека детето отмята закупените продукти по предварително изготвен списък.

Наблюдение

Позволете на детето си да гледа как готвите и го насърчавайте да задава въпроси в кухнята. Докато приготвяте храна, обяснете какво правите и защо. Дайте му възможност да помага, където е възможно.

Изплакване

Докато приготвяте храна, помолете детето си да изплакне плодовете или зеленчуците в мивката. Говорете с него за важността да се увери, че продуктите са добре измити. Можете също така да превърнете изплакването в сетивно изживяване, като помолите детето си да опише текстури, цветове и миризми, докато борави с храната.

Помощ

Нека вашето дете ви подава съставки, докато готвите. Попитайте детето си дали може да назове различните храни, докато ви ги дава. Ако го помолите да ви даде повече от един брой от един и същи предмет, накарайте го да брои на глас, докато ви ги дава.

Измерване

Измерването на съставките е чудесен начин да научите децата на математика и числа. Позволете им да изсипят съставките в порции с правилния размер. Говорете с по-малките деца за броенето и с по-големите деца за дробите, докато измервате.

Смесване

След като всички необходими съставки са в купа за смесване, насърчете детето си да помогне за смесването на съставките. Това е страхотна фина двигателна дейност за малките. Говорете с тях за различни прибори за разбъркване като лъжици, бъркалки и шпатули.

Използване на инструменти и прибори

Дайте на детето си собствени инструменти и прибори, които може да използва, докато приготвя храна. Ако случайно имате стар или излишен комплект, това е чудесен начин да помогнете на децата да се почувстват независими. Разбира се, уверете се, че тези прибори са подходящи за деца и не са опасни. Приберете или скрийте острите предмети. Опитайте да дадете на детето си собствена престилка, лъжици за смесване или мерителни чаши.

Подреждане на масата

Насърчете детето си да помогне в подреждането на масата, преди семейството ви да седне за хранене. Научете по-големите деца на правилния етикет за подреждане на масата, като им обясните къде се поставя всеки прибор.

Почистване

След като приготвите и се насладите на семейната храна, накарайте детето си да ви помогне с процеса на почистване. Това е не само кухненско, но и житейско умение!