Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

До една година детето вече яде почти всички храни и е по-лесно да се изброят тези от тях, които не бива да му се дават (гъби, колбаси, тежко месо: агнешко, свинско, гъше и патешко месо, морски дарове като скариди, октопод и калмари). За пълноценно израстване и развитие, бебето трябва да получава достатъчно количество протеини, мазнини, въглехидрати, микроелементи и витамини. Те се намират в различни количества и пропорции в млякото, ферментиралото мляко и млечните продукти, яйцата, животинския дроб, месото, рибата, зеленчуците, плодовете и зърнените храни.

Но в какви пропорции и колко?

Дневното количество храна за дете на една година е 1000-1400 гр. Това зависи от:

 • Начина на живот на семейството и по-специално на детето: ако консумацията на енергия е повече, това означава, че то трябва да яде повече;
 • От активността на самото дете;
 • От физиологичните характеристики на бебето.

Хранителният режим на едногодишно дете дневно трябва да съдържа следните продукти :

 1. мляко – 400 г;
 2. ферментирали млечни продукти – 150-200 g (50 g извара, 100-150 g кефир);
 3. каша – 200 г;
 4. месо – 60 г;
 5. риба – 60 г;
 6. ръжен хляб – 10 г;
 7. бисквитки – 15 г;
 8. плодове – 110 г;
 9. зеленчуци – 200 г;
 10. плодов сок – 100 г;
 11. черен дроб – 20 g;
 12. яйце – 20гр.

Имайте предвид, че някои продукти не трябва да се дават често, например всеки ден риба, черен дроб, яйца не се дават на дете.

За да има детето желание и интерес към храната, тя трябва да бъде разнообразна и ястията не трябва да се повтарят през цялата седмица. Но преди да преминем към обсъждане на менюто за едногодишно дете, е необходимо да отбележим един важен момент – процеса на хранене и неговия психологически компонент:

1. Храненето трябва да носи радост. Затова:

 • Хранете детето, когато цялото семейство се храни (ако това не е възможно, „поканете“ на масата кукла, мече или други „приятели“ на детето);
 • Никога не насилвайте бебето да яде. Не забравяйте, че децата имат периоди, когато ядат повече, а има случаи, когато ядат и пият малко. Останете спокойни, бъдете търпеливи и всичко ще се получи;
 • Нека храната да бъде разнообразна – не повтаряйте едно и също ястие през цялата седмица;
 • Детето трябва да има избор (да яде сега или малко по-късно – все пак ще яде, не се притеснявайте);
 • Храната трябва да изненадва и да радва окото.

2. Детето трябва да е готово за хранене: да е гладно и настроено. И дневният режим на детето, и малките ритуали ще ви помогнат за това (измийте си ръцете, подредете масата, може да подканите детето да сложи лъжици, вилици или хляб на масата). След това трябва да сте наясно, че на една годинка, детето вече има достатъчен брой зъби и може перфектно да дъвче храна. Следователно пасирането на храната е не само ненужно, но и вредно. Детето свиква само с преглъщане, но не и с дъвчене, а след това се задушава от грис дори на тригодишна възраст. Плюс това е важно за артикулационния апарат. Нарязана на парчета, храната кара езика на детето да работи. И на 3 години то няма да проблеми с произношението на звуците.

Имайте предвид, че до година и половина децата искат да се хранят сами, след това „те не могат да направят нищо“ – идва период, когато детето не иска да опита, да се научи, ако не е направило това по-рано. Така че златното време за родителите да научат рожбата си как да държи лъжица и да се храни самостоятелно е точно сега!

А дневно, едно дете на годинка трябва да се храни по следния начин: Да приема малки количества храна 5-6 пъти на ден: това са 3 основни хранения и 2-3 допълнителни хранения.