Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

В тази статия ще намерите:

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Продукти за баня

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Спално бельо

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Грижа за кожата

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Аксесоари

Бебето, когато излезе от утробата ви и поеме първия си дъх, е покрито с кръв и слуз. Медицинската сестра ще изкъпе бебето ви за първи път след раждането и по време на престоя ви в родилното. Но след това ще бъдете вие.

Грижата за деликатната бебешка кожа има някои особености, за които трябва да внимавате. Като за начало, винаги започваме с избор на подходящ вид продукти за вашето бебе и това включва не само хигиенните продукти, но и спалното бельо! Предлагаме ви чеклист за къпане и грижа за кожата за вашето бебе, който ще ви бъде от полза, особено ако сте майка за първи път.

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Продукти за баня

Първото нещо, за което трябва да се погрижите, са продуктите, с които ще къпете бебето си. Има няколко неща, за които трябва да следите, когато купувате продукти за къпане на вашето бебе:

  • Продуктът трябва да бъде дерматологично тестван.
  • Трябва да бъде одобрен от педиатър.
  • Да е хипоалергенен.
  • Трябва да има лек аромат.
  • Трябва да бъде мек и нежен към кожата на вашето бебе.
  • Продуктът не трябва да изсушава кожата на вашето бебе.

След като установихме критериите за закупуване, ето списък на продуктите за баня, които ще са ви необходими за вашето новородено:

1. Бебешко олио

Препоръчително е да масажирате бебето си след баня, за да заключите влагата в кожата му. Масажирането има и много други допълнителни предимства. Попитайте вашия педиатър за това как да масажирате новороденото.

2. Измивен продукт

Можете да изберете шампоан за коса и измивен продукт за тяло или комбиниран продукт две в едно.

3. Бебешки мокри кърпички

Може да има моменти, когато не е необходима цялостна баня, но все пак искате да „почистите“ бебето си. В такива моменти на помощ ще дойдат бебешките кърпички.

4. Бебешка вана/корито

Много родители се чувстват комфортно да къпят бебетата си в умивалника (разбира се след цялостно почистване), докато други предпочитат леген. Бебешката вана/корито обаче е най-подходящ продукт поради своя размер, дизайн и материал.

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Спално бельо

Ето няколко съвета, които да следвате, когато избирате спално бельо за вашето бебе.

Материята трябва да е супер мека (помислете: пухкави облачета)!

Платът не трябва да отделя мъх; мъхът не е нищо друго освен натрупване на малки текстилни влакна, особено върху други дрехи. Причината, поради която трябва да имате предвид това, е, че тези малки влакна, които платът може да отдели, могат да влязат в очите или кожните гънки на бебето и да му навредят.

По-добре е да изберете бяло бельо; цветните тъкани са боядисани и ако цветът се променя, това може да навреди на кожата на вашето бебе.

Хавлиени кърпи – Те ще помогнат на вашето бебе да се адаптира към промяната в околната среда, когато излезе от топлата баня, в по -хладната и суха среда в стаята. Качулката ще държи ушите му покрити, а също и главата му защитена от падане на температурата.

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Грижа за кожата

Изборът на правилните продукти за баня е важен, но също толкова важно е какви продукти ще използвате за грижа за кожата на бебето след баня! Съображенията за покупка са същите: продуктът трябва да бъде дерматологично тестван, одобрен от педиатър, хипоалергенен, да има мек аромат, да е нежен към кожата на вашето бебе и да не изсушава кожата. Ето няколко предложения за продукти:

1. Бебешка пудра

Този продукт не е задължителен за ползване след всяко къпане и трябва да се използва умерено.

2. Бебешки лосион

Това ще помогне да запазите кожата на вашето бебе добре хидратирана, мека и еластична.

3. Крем за зоната под пелените

Най-доброто време да го поставите е веднага след баня (и при всяка смяна на пелената, разбира се), затова този продукт попада в нашия списък с неща, от които се нуждаете за банята и грижата за кожата на новороденото.

4. Бебешка ножичка за нокти

Дори да се притеснявате да подкъсите малките бебешки нокти, това е важно, защото тези нокти могат да наранят не само хората, които влизат в контакт с вашето съкровище, но и него самото!

5. Бебешка четка за коса/гребен

Трябва да поддържате косата на бебето си с помощта на нежна четка или гребен, специално предназначени за бебета. Сресването или разресването на косата също така подобрява кръвообращението в мозъка и скалпа.

Вашият чеклист за къпане и грижа за кожата на новороденото: Аксесоари

Някои бебета обожават вода и се наслаждават на времето за къпане; други може да поставят на изпитание спокойствието ви, нежелаейки да се къпят! Така или иначе, няколко забавни неща могат да направят времето за къпане приятно изживяване.

1. Играчки за баня

Можете да ги поставите направо във ваната с вашето бебе или да ги предадете на бебето си , за да си играе с тях.

2. Музика

Известно е, че бебетата реагират положително на музиката; така че ако бебето ви е по-неспокойно и не обича времето за къпане, можете да помислите да пуснете музика, за да го успокоите.

3. Термометър

За измерване на температурата на водата за къпане (въпреки че това не е абсолютно необходимо).

Разбираемо е да изпитвате паника, когато мислите да къпете крехкото си, деликатно малко новородено бебе! Но не се притеснявайте. Оборудвана с всички тези консумативи, вие със сигурност ще станете професионалист в къпането за нула време.