Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Подготовка за „Големия Ден“

От първия ден от влизане в деветия месец, всеки ден е възможно да започне раждането. Затова е добра идея да подготвите всичко, което бихте искали да вземете със себе си в болницата, още към края на осмия месец от бременността.

Документи

За да се регистрирате в болницата или клиниката за раждане, ще ви е необходим документ за самоличност със снимка (шофьорска книжка или друг документ за самоличност), както и следните документи:

1. Направление № 7 за хоспитализация – издава се от личния лекар и важи един месец;
2. Обменна карта – в нея са нанесени всички изследвания, правени в женската консултация. Задължителни изследвания: Wassermann, HbSAg, по желание – HIV. Изследванията не трябва да бъдат по-стари от 6 месеца преди постъпване в болницата;

Личен амбулаторен картон, заверен от личния лекар.

Ако сте си съставили план за раждане, уверете се, че сте го сложили при документите за прием в родилното.

Вземете помощни средства за релаксация

Вземете със себе си таблет или айпод, за да релаксирате пълноценно по време на престоя си в болницата, тъй като определено ще имате нужда от това. Уверете се, че сте

Не забравяйте, че не всички болници имат WiFi – и дори тези, които имат, той не е особено силен, за да поеме всички желаещи да го ползват.

Удобни дрехи

Някои от болниците осигуряват нощница за времето на престоя ви там, но ако предпочитате и съответното болнично заведение го позволява, вземете си своя, която не се притеснявате да изцапате. Съобразете тази нощница да бъде със свободни ръкави или без такива, както и лесно да се сваля. Не забравяйте да вземете и домашни чехли, ще ви бъдат необходими.

Фотоапарат или камера

Пригответе фотоапарат или камера, като не забравяте да вземете зарядно или батерии, за да сте сигурна, че ще запечатате незабравимите моменти, които ви предстоят.

Тоалетни принадлежности

Опаковайте личните си вещи като четка и паста за зъби, дезодорант, балсам за устни, шампоан и душ-гел, четка или гребен, ластик за коса.

Резервни нощници, бельо и сутиени за кърмене

Независимо дали решите да кърмите или не, със сигурност гърдите ви ще бъдат напрегнати и ще се нуждаят от редовно изцеждане. Вземете си специален сутиен за кърмене, с който ще си осигурите нужния комфорт при кърмене или изцеждане, добавете и тампони за кърмене.

Пригответе си дамски превръзки за след раждане, ще имате нужда от тях, както и допълнително бельо.

Дрехи за изписване – за вас и за бебето

Пригответе удобни дрехи за деня на изписването. Уверете се, че сте подбрали комфортни, меки, свободни такива. Ако сте родила секцио, уверете се, че дрехите няма да притискат зоната на шева. Добро решение са свободни рокли или панталони, които не притискат зоната на талията.

Пригответе за бебето си меки дрешки, чорапки, шапчица, одеялце.

·  Столче за кола

Не можете да превозвате бебето си без специално столче за кола. Монтирайте столчето предварително, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми в деня на изписването.

·  Какво да НЕ носите със себе си в болницата

Ето какво да НЕ носите със себе си в болницата:

Бижута: За предпочитане е да не носите бижута при постъпването си в болницата, по-добре ги оставете вкъщи.

Други ценности и големи суми пари.

Лекарства и витамини: не носете такива със себе си. Болницата ще осигури това, от което се нуждаете.

Пелени: попитайте предварително в болницата, в която сте избрали да раждате, дали е необходимо да носите пелени за бебето.

Помпа за изцеждане на гърдите: ако се нуждаете от помпа за изцеждане на гърдите по някаква причина, може да помолите в болницата да ви дадат такава или пък партньорът ви да донесе допълнително.