Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Йордана Димитрова е олицетворение на сбъднатата мечта на съвременната Жена – красива, успяла, реализирана и в личен, и в бизнес план. През 2012 г. получава короната за най-красива омъжена жена „Мисис България“, през 2015 г. е обявена за „Бизнес Дама на годината“ в категория Недвижими имоти, през 2017 г. е отличена като „БГ Модна Икона“ от Академията за Мода, през 2020 г. взима наградите „Business&Fashion Woman“ и „Бизнес Дама – Стил и Етикет“ от Business Lady Awards. Все по-често името й се свързва с  успех, красота, стил, класа, елегантност.

Йордана и съпругът й вярват в институцията брак и ден след ден градят съвместния си живот с желание, постоянство и уважение един към друг. Благословени са с момче Себастиян на 11 години и момиченце Каролина на 6 годинки. Животът им е бляскав, динамичен и вълнуващ. Определяни са като една от най-елегантните и хармонични двойки – пример за семейни ценности и успешно партньорство.

През последните години със съпруга си инж.Галин Димитров управляват семейната строително-инвестиционна  компания “АРКАДА Строй Инвест”, насочена към изграждане на бутикови жилищни сгради.  А през 2020 г. Йордана Димитрова стартира и проект „Великолепната Жена“ с акцент – вътрешната и външна красота на съвременната Жена, която всеки ден избира да живее живота на мечтите си! Чрез личен пример вдъхновява Дамите, дава им увереност и сила как да бъдат най-добрата версия на себе си!

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

ЙД: Имах една много красива първа бременност, която се оказа и повратна точка в моя живот. Между 20-тата и 30-тата си годишнина живеех на пълни обороти, където акцент беше кариерата, доказването, новите проекти, нови позиции, крайни срокове, отчети, работа в извънработно време и в почивните дни, семинари, конференции…Но ето, че станах на 30 години и само работа, успехи, пари… – не ми бяха достатъчни. Закопнях за семейство, любов, уют. И мъжът с главно М се появи, омъжих се и забременях с момченце. Много емоционален за мен момент, в който аз промених приоритетите си и пожелах изцяло да се насладя на бременността и първата годинка на бебето. Трудното за мен беше не да напусна работа, а да забавя темпото, и така аз пренасочих цялата си енергия към ролята си на майка.

За мен това си беше истинско предизвикателство – един нов свят, в който се оказах изведнъж! Исках да дам максимума от себе си – ходих на пренатална йога, посетих всички възможни курсове за бъдещи майки, изчетох много книги по темата, попълвах дневник за бременни, грижех се за себе си и внимателно подбирах храната си, подредих стаята на бебето по „фън-шуй“, научих се да лекувам с метода „Рейки“.

Когато мечтаех за семейство, винаги съм си представяла, че ще имам момче и момиче! И ето, че няколко години по-късно се появи тя!

За разлика от първата ми бременност, през която се отдадох изцяло на почивка и на мисията да се грижа за себе си и да се науча да бъда майка, то през втората ми бременност водих доста активен начин на живот. Ден преди да родя, подписвах договор в офиса, а няколко седмици след раждането приех покана за благотворително ревю и дефилирах с удоволствие. Животът ми се оказа в много динамична фаза и този път приех предизвикателството да съвместявам гледането на бебето с работни срещи, светски мероприятия и семейни ангажименти. Харесваше ми да се чувствам активна, полезна и мултифункционална. Към днешна дата предизвикателството ми по отношение на майчинството е в думата – БАЛАНС!

С какво те промени майчинството?

ЙД: Майчинството отключи много силна любов в сърцето ми и внесе смисъл в живота ми. Даде ми възможност да почувствам най-силно моята женска природа – Аз, жената изпълних своята най-истинска мисия и дадох живот на момченце и момиченце. Постигайки успехи в бизнеса и покорявайки върхове, аз следвах моите цели и мечти, но едва след като родих двете си деца аз се усетих завършена като личност и разбрах какво е пълното щастие. Майчинството ми даде възможност да приземя и да си напомня кои са истински важните и стойностни неща в живота! Уникално е да чувам думата „мамо“, вълшебно е да гледам как ден след ден децата растат пред очите ми, разбрах какво означава израза „най-важно е здравето и семейството“, приоритетите ми се промениха. Семейството е най-голямата ми гордост!

Снимка: Личен архив

На какво те научиха твоите деца?

ЙД: Децата ме научиха на любов – чиста, истинска, безусловна! Разкриха ми един свят, който аз в забързаното ежедневие бях спряла да виждам и усещам. Свят на жизнерадостност, на красиви малки детайли, на неописуема радост от всяко ново нещо, на това да сме изцяло в момента „тук и сега“. Припомниха ми чара на това да си естествен, да си винаги готов за забавления, да си изпълнен с любопитство и да прощаваш с лекота. Децата ме научиха да не се вземам толкова насериозно и да гледам на живота през призмата на радостта – „Ден без смях , е пропилян ден!“ е казал Чарли Чаплин и аз съм напълно съгласна с него. Чудесно е да мога да гледам на Света и през техните детски невинни очи!

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

ЙД: Забелязала съм, че често ние хората си мислим и говорим едно, а на практика правим съвсем друго. Например: Казваме, че най-важни са ни децата, а не прекарваме време с тях. Казваме, че ни е много важно здравето, а пием, пушим и не спортуваме. Да, не е лесно да балансираме между кариера и семейство, ако не си даваме реална представа за приоритетите си. Прочела съм много книги на тази тема и не веднъж съм предизвиквала себе си посещавайки тренинги и семинари.

Любимо ми е следното упражнение:

Подредете по степен на важност от 1 до 5 във вашия живот следните неща – аз, работа, деца, съпруг, приятели. След това цяла седмица записвайте по часове на кое колко време сте отделили. Така ще добиете реална представа кои са истинските ви приоритети. А след това отново ги подредете по важност, анализирайки как всъщност искате да бъдат и почнете да действате! От личен опит споделям, че това е процес, отнема време и усилия. Но резултатът е баланс и удовлетворение!

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“

ЙД: Благословия!

Как протича един твой ден?

ЙД: Харесва ми яркият образ на съвременната жена! Аз съм и майка, и съпруга, и бизнес дама, и светска личност… Живеем в свят, който изисква от нас да съвместяваме много роли. Да, понякога е трудно, предизвикваме се, изгубваме се – но пък точно това прави живота ни интересен и вълнуващ!

Денят ми започва с благодарствена молитва, йога и чаша ароматно кафе. Вярвам в силата на позитивното мислене и съм поела отговорността за собственото си щастие.  Обичам да правя планове и да живея динамично. С времето се научих сутрин да си отделям време, в което да помисля и правилно да приоритизирам ангажиментите си за деня. Преди да създам семейство, обожавах корпоративния свят и многото контакти, а сега ценя свободата и гъвкавостта на фамилния бизнес. Преди обяд работя от вкъщи – преглеждам и отговарям на имейли, провеждам бизнес разговори по телефона, а след обяд правя работните срещи в офиса. Винаги планирам време за обяд, понякога с приятелки, понякога бизнес обяд. Смятам, че красивата жена е поддържаната жена, затова не пропускам часовете за фризьор, маникюр, козметик. Преди пандемията 2-3 пъти в седмицата излизах вечер – балансирах между балове, благотворителни кампании, бизнес събития, светски мероприятия, срещи с приятели. София е динамичен град, случват се много интересни неща и понякога посещавах по 2 събития на вечер. Със съпруга ми сме ценители на хубавото вино. Около 9 часа вечерта слагаме децата да спят, а нашата вечер продължава с разговори над чаша вино. Неделята е нашия традиционен семеен ден – ходим на брънч, на разходки и се забавляваме заедно цялото семейство!

Как се забавлявате с децата в почивните дни?

ЙД: Имаме си куп любими семейни игри – „Познай кой си ти?“, където всеки задава въпроси на останалите и трябва да познае каква е неговата карта, „Не се сърди човече“ и „Детско Монополи“, където сме изправени пред предизвикателството да научим децата как да се справят емоционално със загубата или как да се радват на победата си, видео играта „Just Dance“, където танцуваме и се забавляваме. Понякога си измисляме и наши си семейни игри, например един след друг показваме смешно движение и останалите трябва да го повторят. Най-често аз играя с децата, а с баща си обичат всеки уикенд да гледат филми, големи фенове са на „Star Wars“.

Старая се нещата, които правим всички заедно у дома, да са все повече, например когато ходих на курс по ораторство и трябваше да се упражнявам да развивам речта си, включвах цялото семейство и всички много се забавлявахме – по време на вечеря изброявахме думи, които започват с дадена буква и след това формулирахме изречения, в които всяка дума започва със същата буква.

Как си почиваш?

ЙД: Зарежда ме красотата! Обичам да правя Света около мен красив, подреден и лесен за живеене!  Вече не се боря с живота, не се конкурирам с мъжете, не губя време да страдам – а се доверявам на интуицията си, избирам посоката и завихрям всичко покрай мен. Осъзнах потенциала и силата на женската ми енергия – да сбъдвам с лекота! Затова и в графика ми за деня винаги има време, посветено на мен. От години практикувам йога, която ми дава вътрешна хармония и спокойствие, балансирайки ум-дух-тяло. Почивам си с масаж, танци, интересна книга или филм, женски практики, разходка сред природата… А най-любими са ми срещите по женски с моите приятелки! Всяка една наша среща мултиплицира енергията ни, вдъхновява ни и ни зарежда!

Много ми липсват пътуванията, последните години круизите бяха нашата семейна страст. Имаме си любима круизна компания, с която обикаляме света – това са малки луксозни кораби, с които усещането е като на голяма яхта. Всеки ден се събуждаш на ново място, нова държава, нови традиции – чудесна възможност да си починеш, да се потопиш в живота на други народи, да взаимстваш идеи и да се вдъхновиш за нови предизвикателства.

През зимата цялото семейство караме ски. Със съпруга ми сме почитатели на аржентинското танго – много страстен и красив танц, който ни доставя голямо удоволствие и радост. През първата изолация покрай пандемията вместо да гледаме новините и да следим статистиката на заболелите – ние танцувахме, почти всяка вечер.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

ЙД: Относно гардероба си имам едно любимо правило – всяка дреха, която слагам – да се чувствам Великолепно в нея! С годините се научих да ценя истински важните неща в живота и да се наслаждавам на всеки миг „тук и сега“!  Не деля живота си на специални и по-малко специални моменти – за мен това не е още един ден, а е един ден по-малко! Затова и гардеробът ми е цветен, елегантен и пълен с красиви тоалети! Обожавам роклите и ги нося във всичките им възможни варианти – ежедневни, спортни, бизнес, официални, коктейлни, бални…

Стилът, към който се стремя и ми допада, е да изглеждам нежно, женствено и аристократично. Но стилът не е само в дрехата, а в цялостното излъчване – затова не пропускам часовете за фризьор, маникюр и козметик.

Отделям много средства и внимание при избор на бялата си козметика, което смятам, че е особено важно в дългосрочен план. Доверявам се на реномирани компании, и спазвам всички стъпки – почистване, ексфолиране, тонизиране, серум, крем, околоочен крем, защитен крем. Тялото периодично ексфолирам и редовно масажирам с хидратантен крем. Не разбирам манията за тен и излагането на слънце, защото това води до преждевременно остаряване на кожата и образуването на пигментни петна. През лятото нося капели, а на плажа съм под чадъра и използвам висок защитен фактор.

Не съм против, но лично аз до този момент нямам естетични корекции по лицето. Привърженик съм на неинвазивните терапии, например любима ми е терапията за лице „Venus Legacy“, която оформя и скулптурира неоперативно лицето – кожата на лицетo, шията и деколтето се стяга и витализира , изглаждат се фините линии и бръчки, редуцират се мастни натрупвания. Ефектът при мен е, че започвам да получавам комплименти колко свежа и тонизирана изглеждам.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоите деца.

ЙД: Любимите рецепти за семейната трапеза са тези, които приготвяме заедно с децата!

Въвличам ги в процеса и те се включват с удоволствие, интересно им е да разберат как се приготвя храната, да я пипнат, подготвят и оформят .

Любими са им кюфтетата – омесването, оформянето на топчетата, подреждането в тавата, намазването им отгоре с олио… проверяват дали са готови, и след това хапват с голям апетит, обяснявайки кой какво е приготвил!

Имаме си и семеен ритуал – в 20.00 часа цялото семейство сядаме на масата! И масата ни винаги е подредена като за празник! Защото всеки ден заедно е подарък, който си заслужава да празнуваме!

Снимка: Личен архив