Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Няколко насоки, които могат да подкрепят родителите – как да общуват със своите деца по време на кризисни ситуации.

 • Разберете какво знаят и как се чувстват по темата

Децата често научават доста информация, за която може и да не са подготвени, през външни източници. Това може да не предизвика притеснение, но може някои от децата да се тревожат мълчаливо.

Изберете време и място, когато можете да говорите естествено и детето ви е по-вероятно да се чувства удобно да говори свободно.

 • Общувайте спокойно и съобразено с възрастта

Децата имат право да знаят какво се случва в света, но възрастните също имат отговорност да ги защитават. Вие познавате детето си най-добре. Използвайте език, подходящ за възрастта, наблюдавайте реакциите им и бъдете чувствителни към нивото на тревожност.

Нормално е също, ако се чувствате тъжни или притеснени от случващото се. Но имайте предвид, че децата взимат емоционалните си сигнали от възрастните, така че се опитайте да не споделяте излишно каквито и да било страхове с детето си. Говорете спокойно и внимавайте за езика на тялото си и мимиките си.

 • Вдъхнете състрадание, а не конфликт

Конфликтът често може да донесе със себе си предразсъдъци и дискриминация, независимо дали срещу даден народ или държава. Когато говорите с децата си, избягвайте етикетите като „лоши хора“ и вместо това използвайте ситуацията като възможност да насърчите състраданието, като например към семействата, принудени да напуснат домовете си. Споделете с децата си, че всеки заслужава да бъде в безопасност в училище и в обществото. Всички заслужаваме да се ползваме от базови права на свобода, приемане, социалност.

 • Съсредоточете се върху добротворчеството

Важно е децата да знаят, че хората си помагат с прояви на смелост и доброта. Намерете положителни истории, които можете да им разкажете. Всички ние приемаме информацията от приказки, притчи или реални истории по много градивен начин.

 • Приключвайте разговорите с грижа

Когато приключвате разговора си, важно е да се уверите, че не оставяте детето си в състояние на тревога. Опитайте се да оцените нивото им на тревожност, като наблюдавате езика на тялото им, като прецените дали използват обичайния си тон на глас и наблюдавате дишането си.

 •  Продължете да наблюдавате

Тъй като новините за конфликта е възможно да продължават, трябва да проверявате детето си, за да видите как се справят, как се чувстват? Имат ли нови въпроси или неща, за които биха искали да говорят с вас?

Можете да приучите децата си на различни релаксиращи техники, като използвате набор от инструменти от:

 • Арт терапията;
 • Дихателни упражнения и/или йога за деца;
 • Отпускаща музика и други.
 • Ограничете потока от новини

Имайте предвид колко са изложени децата ви на новини.

 • Грижете се за себе си

Ще можете да помогнете на децата си по-добре, ако и вие се справите. Децата ще разберат вашия собствен отговор на новините, така че това им помага да знаят, че сте спокойни.

Ако се чувствате тревожни или разстроени, отделете време за себе си и се погрижете за вътрешния си баланс.

 • Потърсете подкрепа

Има ситуации в живота, когато не успяваме да се със сътресенията в живота с наличния си ресурс. За това е добре да потърсим помощ – подкрепяща среда или специалист, с който да разговаряме.

Автор: Дорина Ташева

Дорина Ташева е дипломиран консултативен психолог и педагог. Специализирала е Позитивна психотерапия и Енергийна психология. Рейки Мастер е и изучава основите на Аюрведа и значението на храненето за психо-емоционалното ни здраве. Нейната отдаденост в професионално отношение е СЕМЕЙСТВОТО.

Дорина вярва, че щастието започва у дома! Тя е сертифициран треньор по партньорска интелигентност, както и родов терапевт, и семеен констелатор. Дорина използва множество инструменти от над 15-годишните си обучения в своята терапевтична практика. Тя вярва в цялостния подход към откриването на най-доброто за всеки човек.