Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
снимки: Личен архив

Йоанна Драгнева е популярна и обичана българска поп певица, тв водещ и щастлива майка на дъщеря на година и половина – АннМари.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

ЙД: Имах щастието да имам спокойна бременност, която протичаше като по учебник. А още по-голямото спокойствие дойде и след като в много ранен етап се уверихме, че детето ни е генетично здраво, благодарение на генетичния тест, който направихме. Това ми даде сигурност и до самото раждане бях в пълна хармония и баланс със себе си. В началото си мислех, че най-голямото предизвикателство по време на бременността ще бъдат килограмите, но за моя радост не беше така и бързо след това си влязох във форма. Дори до последно носех дрехи, които не са за бременни.

А предизвикателствата, който срещам вече като майка, са много интересни. На първо място поставям правилното разпределение на времето, така, че да имам достатъчно за АннМари и семейството ми, за работата и образованието ми, за приятелите и за всичко останало! Все още търся правилната формула.

С какво те промени майчинството?

ЙД: Генерално се пренаредиха приоритетите ми. Ако до преди появата на АннМари на първо място съм поставяла кариерата, то сега това е обратното. Дъщеря ми е преди всичко останало!

На какво те научи твоето дете?

ЙД: Научи ме на търпение и да не се тревожа за дреболии. И понеже съм педант по отношение на реда в дома, то сега вече със спокойствие приемем присъствието на играчки, пластилин и различни предмети навсякъде! 

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

ЙД: Точна рецепта не мога да кажа, че имам.  Дъщеря ни е много общителна и обожава да играе с деца. Това ми помогна да взема решението да я запиша още на годинка на ясла. Бързо се адаптира и определено й е интересно там, а това на мен ми даде възможност да обърна повече внимание и на работата си. Според мен е хубаво и много полезно за психическото здраве на жената да продължава да работи, да се развива и да бъде удовлетворена и в професионален план. За много жени е трудно да се отделят от детенцето си, особено около годинка. В началото и за мен беше така, но аз наистина се чувствам пълноценна, когато работя.

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“ 

ЙД: Благословия!

Как протича един твой ден?

ЙД: Ставаме рано и така успявам да се справя с всичко. Подготвяме се с АннМари и я водим на ясла. След това е моето време за работа и в края на деня след яслата прекарваме време в игри цялото семейство. Дори и да не съм успяла да свърша нещо през деня, просто го оставям за наваксване за следващия ден и се посвещавам на семейството си. Това е закон.

Имате ли си ежедневни малки семейни ритуали?

ЙД: Имаме. Къпането на АннМари се превърна в ритуал. Тя обожава водата и много се забавлява. А ние се разтапяме, когато тя е щастлива и се залива от смях.

Как се забавлявате с детето/децата в почивните дни?

ЙД: Ходим на разходки, прекарваме време с приятелите ни и техните деца.     

Как си почиваш?

ЙД: Най-пълноценно си почивам, когато пътувам, но в последната година пътуванията бяха малко, заради епидемичната обстановка. При такива обстоятелства намираш друг начин за релакс – ходя на масаж и посвещавам малко време за себе си. В седмицата винаги имам поне един час само за мен – за маникюр, фризьор или нещо друго, което да ме накара да се чувствам жена.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

ЙД: Старая се да се наспивам пълноценно и се грижа за здравето си. Всичко останало е само допълнение към това.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете 🙂

ЙД: Любимото ястие на моето дете е пюре от тиква с булгур.

ПЮРЕ ОТ ТИКВА С БУЛГУР

Начин на приготвяне:

Сварявам и пасирам тиквата, може да добавя и червена чушка и морков. След това добавям към горещата смес булгура за около 30-40 мин да набъбне и омекне. Добавям и малко масло и ситно нарязан магданоз. (АннМари обича магданоз). Става много вкусно и полезно.